Israelul examinează vaccinul rusesc anti-coronavirus, Iranul e prudent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccin sputinik V

Israelul va examina vaccinul dezvoltat de Rusia împotriva COVID-19 şi va începe negocieri pentru achiziţionare dacă se va dovedi un „produs serios“, a indicat miercuri ministrul sănătăţii, Yuli Edelstein. În schimb, Ministerul iranian al Sănătăţii a cerut miercuri să se dea dovadă de prudenţă în legătură cu noul vaccin.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia a devenit prima ţară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19, după mai puţin de două luni de testare pe oameni, iar ministrul său al sănătăţii a respins miercuri afirmaţiile că produsul nu este sigur.

„Urmărim cu vigilenţă toate anunţurile, indiferent din ce ţară“, le-a declarat ministrul israelian al sănătăţii reporterilor. „Am luat deja în discuţie anunţurile de la centrul de cercetare din Rusia privind dezvoltarea vaccinului“, a continuat el.

„Dacă ne vom convinge că este un produs serios, vom încerca să intrăm în negocieri. Dar nu vreau să amăgesc pe nimeni. Profesioniştii ministerului lucrează la aceasta în permanenţă. Vaccinul nu va veni mâine“, a mai spus ministrul sănătăţii.

Israelul dezvoltă propriul său candidat de vaccin şi intenţionează să înceapă testele pe oameni în octombrie. În acelaşi timp, a semnat cu companiile americane Moderna şi Arcturus Therapeutics pentru opţiunea de achiziţie a vaccinurilor dezvoltate de acestea.

Ministerul iranian al Sănătăţii a cerut miercuri să se dea dovadă de prudenţă în legătură cu noul vaccin dezvoltat de Rusia împotriva COVID-19, numit Sputnik-V, care a atras critici la nivel internaţional având în vedere că testele nu au fost încă încheiate, relatează dpa.

„Înainte de a finaliza toate studiile clinice, utilizarea vaccinurilor este ca o cutie a Pandorei şi, prin urmare, potenţial periculoasă”, a scris purtătorul de cuvânt al ministerului, Kianush Jahanpur, pe Twitter.

În mitologia greacă, cutia deschisă de curioasa Pandora conţinea toate relele din lume, inclusiv boala.

Kianush Jahanpur a adăugat că ţările ar trebui să aibă în vedere că obiectivul unui vaccin trebuie să fie siguranţa şi sănătatea populaţiei.

La fel ca multe alte ţări, Iranul a afirmat că lucrează la un vaccin. Ţara a fost grav afectată de pandemia de COVID-19, cu peste 330.000 de infectări şi 18.800 de decese.

Anunţul de marţi al Moscovei potrivit căruia Rusia a devenit prima ţară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19 a fost primit cu rezerve de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de comunitatea ştiinţifică.

Anunţul Rusiei şi ambiţia de produce în masă vaccinul din luna septembrie intervin într-un moment în care testele nu sunt încă încheiate, iar faza 3 a acestor teste, ce va fi realizată pe mii de subiecţi, va începe de miercuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat că, înainte de a se pronunţa cu privire la acest vaccin, trebuie să examineze prin „proceduri riguroase” toate datele colectate în timpul studiilor clinice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite