Israelul despăgubeşte familiile copiilor yemeniţi dispăruţi din taberele de refugiaţi, în anii 1950. Evreii imigranţi acuză statul de răpire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat luni că Israelul va despăgubi familiile copiilor, în principal yemeniţi, dispăruţi în anii care au urmat creării statului ebraic, relatează Mediafax, care preia Le Figaro.

Sute de bebeluşi şi copii ai imigranţilor evrei din ţările arabe şi balcanice au dispărut după ce aceştia au ajuns în Israel, multe familii fiind convinse că ei au fost daţi cuplurilor evreieşti Ashkenazi (originari din Europa Centrală şi de Est) din Israel şi din străinătate. 

Medicii le-au spus părinţilor biologici că micuţii lor au murit, fără a le preda însă trupurile. Sefardicii (evreii din est) au acuzat fondatorii statului Israel de rasism şi „discriminare”.

 "Este timpul ca suferinţa familiilor din care au fost luaţi bebeluşii să fie recunoscută de stat (...) şi ca aceste familii să fie despăgubite", a declarat Benjamin Netanyahu. El a subliniat totuşi că banii nu vor repara „suferinţa cumplită” şi „insuportabilă” a familiilor din Yemen sau din alte ţări arabe şi din Balcani.

   

Statul va plăti în total 162 milioane de sicli familiilor (aproximativ 41 de milioane de euro). Familiile copiilor morţi al căror loc de înmormântare este necunoscut vor primi 150.000 de sicli (aproximativ 37.800 de euro). Iar familiile copiilor a căror soartă rămâne necunoscută vor primi 200.000 de sicli, a declarat luni ministrul israelian de Finanţe, Israel Katz, potrivit Mediafax.

Anchetele oficiale realizate de-a lungul anilor au stabilit că mulţi copii au murit din pricina condiţiilor sanitare precare din taberele de refugiaţi create pentru a gestiona fluxul de imigranţi evrei în principal din ţări arabe (Orientul Mijlociu şi nordul Africii), dintre care 30.000 de yemeniţi (Le Figaro).

Agenţia americană Associated Press scrie despre peste 50.000 de yemeniţi -evrei săraci şi cu mulţi copii dintre care unii au murit în timp ce alţii au fost separaţi de familiile lor. Famiile au relatat că au primit notificări militare şi documente care dovedeau moartea copiilor lor.

Ultima anchetă cu privire la aceste acuzaţii, din 2001, a admis că e posibil ca un număr de copii să fi fost daţi spre adopţie de asistenţi sociali, fără a fi existat însă o conspiraţie naţională. Pe de altă parte, ancheta a dispus sigilarea mărturiilor în următorii 70 de ani.

„Statul încearcă să reducă la tăcere familiile cu despăgubiri ridicole şi parţiale fără să-şi recunoască responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat”, a scris asociaţia Ahim VeKayamim pe Facebook.

Alte organizaţii activiste între care şi Amram, care a adunat mărturii de la 800 de familii afectate, a apreciat că statul Israel, în măsura în care nu-şi însoţeşte decizia cu prezentarea de scuze, nu îşi asumă, de fapt, responsabilitatea şi astfel nu permite „un proces de corecţie şi vindecare”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite