Israelul a atacat poziţii militare din Siria în represalii la un atac cu rachetă care a vizat o instalaţie nucleară secretă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Dimona FOTO AFP
Complexul Dimona FOTO AFP

Armata israeliană a anunţat joi dimineaţă că a ripostat la o „rachetă sol-aer” siriană care a vizat în cursul nopţii un complex nuclear.

Armata israeliană a efectuat joi dimineaţă raiduri în Siria ca răspuns la un atac cu rachetă care a vizat complexul nuclear Dimona, situat în Deşertul Negev.

„A fost depistată o rachetă sol-aer lansată de pe teritoriul sirian spre teritoriul israelian. Racheta a căzut în Deşertul Negev. În represalii, acum câteva minute, armata israeliană a atacat bateria de pe care a fost lansată şi alte baterii siriene de rachete sol-aer”, se arată într-un scurt comunicat al armatei israeliene.

Racheta sol-aer siriană ar fi căzut în jurul orei locale 02.00 în apropierea localităţii Abu Qrenat şi a provocat o explozie care a putut fi auzită pe o rază de zeci de kilometri. Abu Qrenat este un sat de beduini situat la câţiva kilometri de Dimona.

Potrivit agenţiei oficiale siriene Sana, armata israeliană a lansat rachete de pe platoul Golan „către poziţii din împrejurimile Damascului”. Sana susţine că atacurile israeliene au fost respinse, provocând doar pagube materiale şi patru răniţi în rândul soldaţilor.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a precizat că atacurile israeliene s-au soldat cu „distrugerea” unor baterii de artilerie la Dmeir, un oraş situat la 40 de kilometri nord-est de capitala Siriei.

Dimona ar fi locul în care Israelul şi-a conceput programul său nuclear la mijlocul secolului trecut. Israelul nu a recunoscut niciodată că dispune de un arsenal nuclear, dar experţii în domeniu cred că statul evreu dispune de la 100 până la 300 de ogive nucleare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite