Israelul a anunţat suspendarea relaţiilor cu comisarul ONU pentru drepturile omului după publicarea listei negre a celor 112 de companii din Cisiordania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul suspendă relaţiile cu Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, a anunţat miercuri Ministerul israelian de Externe, la câteva ore după ce organizaţia a publicat o listă neagră a 112 de companii care fac afaceri în aşezările din Cisiordania, relatează Times of Israel.

Biroul Ministerului de externe israelian a transmis că a luat „măsura dură şi excepţională” ca represalii pentru faptul că Michelle Bachelet „serveşte interesele campaniei palestiene Mişcarea Boicot, Dezinvestire şi Sancţiuni”.

   

Miercuri, comisia a dat publicităţii aşa-numita listă neagră care a început să fie elaborată din martie 2016, când Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a adoptat o rezoluţie prin care se solicita o bază de date a companiilor care promovează sau menţin aşezările israeliene din Cisiordania.

Israelul a denunţat organismul ONU responsabil pentru întocmirea acesteia şi jură să protejeze interesele financiare israeliene, în vreme ce palestinienii au sărbătorit o „victorie pentru dreptul internaţional”.

Cele 112 companii de pe listă sunt în majoritate israeliene, inclusiv băncile majore, companiile de transport de stat Egged şi Israel Railways Corporation şi gigantii de telecomunicaţii Bezeq, HOT şi Cellcom. Pe listă se mai află şi companii de dimensiuni medii, precum lanţul de restaurante Café Café şi Angel Bakeries.

Katz a calificat publicarea  listei drept „predarea finală”  în  faţa presiunii din partea unor ţări care încearcă să facă rău Israelului, susţinând că procedând astfel Consiliul pentru Drepturile Omului s-a alăturat mişcării de boicotare a Israelui. El a subliniat însă că baza de date nu are valoare juridică.

„Decizia comisarului de a continua să adopte o poziţie antiisraeliană la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU este o pată pe biroul comisarului ONU şi pe drepturile omului. Cu acest anunţ, comisarul a devenit partener şi unealtă a mişcării de boicot, în ciuda faptului că „lista neagră” nu are implicaţii legale concrete”, a spus el.

Consiliul pentru drepturile omului este format din ţări care „nu cunosc sensul drepturilor omului”, a continuat ministrul de externe. „De la înfiinţare, consiliul nu a făcut nici măcar un pas semnificativ pentru conservarea drepturilor omului, ci s-a pus mai degrabă în slujba unora dintre cele mai discriminatorii regimuri din lume.”

Acceptând publicarea listei, Bachelet „a irosit o oportunitate de a păstra demnitatea ONU şi a salva ce a mai rămas din integritatea consiliului şi a comisiei”, a spus Katz, ameninţând cu „implicaţii grave” pentru relaţiile viitoare ale Israelului cu aceste instituţii.

"Statul Israel nu va tolera această politică discriminatorie faţă de Israle şi va lua măsuri pentru a împiedica punerea în aplicare a acestor tipuri de decizii", a spus el.

De asemenea, premierul Benjamin Netanyahu a denunţat mişcarea consiliului şi a promis să combată baza de date.

„Cine ne va boicota va fi boicotat. Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU este un organism părtinitor, lipsit de influenţă ”, a spus el.

„Nu degeaba am cerut ruperea legăturilor cu el. De asemenea, nu întâmplător administraţia americană a făcut acest pas împreună cu noi ”, a adăugat el, referindu-se la decizia administraţiei Trump din iunie 2018 de a părăsi consiliul citând„ părtinirea cronică împotriva Israelului ”.

Israel nu a fost niciodată membru al consiliului.

   

Pe lista neagră se află 18 întreprinderi internaţionale, între care Motorola, Airbnb, Trip Advisor, Expedia, General Mills (toate din SUA), Alstom (Franţa), Greenkote ( Marea Britanie) şi câteva din Olanda şi Thailanda.

Prim-ministrul Autorităţii Palestiniene, Mohammad Shtayyeh, a cerut companiilor să îşi închidă operaţiunile în aşezări,

„Vom solicita compensaţii pentru utilizarea ilegală a pământurilor noastre ocupate şi pentru angajarea în activităţi economice pe pământurile noastre, fără a se supune legilor palestiniene şi a plăti impozite”, a adăugat el, sugerând că companiile s-ar putea muta în zonele controlate de AP pentru a evita potenţiale consecinţe, potritiv agenţiei de presă a AP citată de Times of Israel.

”Sunt conştientă că acest subiect a fost şi va continua să fie materie de controversă”, a declarat Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Michelle Bachelet, subliniind totodată că acest raport ”se bazează pe fapte”, relatează news.ro.

Acest document ”reflectă atenţia serioasă acordată” acestei activităţi ”fără precedent şi deosebit de complexe”, a adăugat ea, citată într-un comunicat  .

Această listă ”nu constituie şi nu intenţionează să constituie un proces judiciar sau cvasijudiciar”, subliniază ea în comunicat, referindu-se implicit la temeri israeliene ca acest document să fie folosit ca bază a unor boicoturi.

Ministrul palestinian de Externe Riyad al-Maliki a anunţat că el consideră această veste drept o ”victorie a dreptului internaţional şi a eforturilor noastre diplomatice vizând să sece puţurile sistemului colonial încarnat de coloniile ilegale din teritoriile palestiniene ocupate”.

Omologul său israelian Israel Katz a apreciat, la rândul său, citat într-un comunicat, că publicarea acestui raport este echivalentă cu o ”listă neagră” şi că hotărârea este ”o predare şi o capitulare ruşinoasă la presiunile altor ţări şi organizaţii ostile Israelului”.

Katz se felicită însă de faptul că ”majoritatea ţărilor a refuzat să se alăture acestei campanii de presiuni politice”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite