Israel. Primul test pentru guvernul condus de Naftali Bennett: marşul naţionaliştilor evrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţie a naţionaliştilor evrei
Manifestaţie a naţionaliştilor evrei

Noul guvern israelian este supus, astăzi, la primul test, cel al marşului activiştilor evrei de extremă dreapta în zona deja tensionată a Ierusalimului de Est, ceea ce riscă să aprindă tensiunile cu palestinienii.

Noul cabinet israelian a aprobat luni un marş al naţionaliştilor evrei la Ierusalim, ceea ce riscă să aprindă tensiunile cu palestinienii, la câteva ore după ce liderul veteran Benjamin Netanyahu a predat puterea prim-ministrului Naftali Bennett.

În procesiunea planificată să aibă loc marţi, grupuri de extremă dreaptă vor mărşălui în oraş şi în jurul oraşului vechi zidit al Ierusalimului de Est, unde tensiunile sunt încă mari la 11 zile de la încheierea luptelor dintre israelieni şi militanţii palestinieni.

La rândul lor, facţiunile palestiniene au cerut o „zi de furie” împotriva marşului de la Ierusalim, având amintiri încă proaspete ale ciocnirilor de luna trecută cu poliţia israeliană în complexul moscheii Al-Aqsa din oraşul contestat şi într-un cartier în care palestinienii se confruntă cu evacuarea într-un litigiu cu tribunalul coloniştilor evrei.

„Aceasta este o provocare a poporului nostru şi o agresiune împotriva Ierusalimului nostru şi a locurilor noastre sfinte", a spus premierul palestinian Mohammad Shtayyeh despre marşul israelian.

Chiar înainte de începerea acestui marş, programat să înceapă la 17.30, ora locală, (14.30 GMT), trimisul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a cerut „tuturor părţilor să acţioneze responsabil şi să evite provocările care ar putea duce la o altă rundă de confruntare . "

După întâlnirea cu şeful poliţiei din Israel şi cu alţi oficiali de securitate, noul ministru al securităţii interne, Omer Barlev, a aprobat marşul şi a declarat că poliţia este pregătită, potrivit unei declaraţii date presei israeliene.

„Se fac eforturi (mari) pentru a păstra ţesătura delicată a vieţii şi a securităţii publice", a spus Barlev, citat de Reuters.

Nu e clar dacă participanţilor la marş li se va permite să intre în cartierul musulman din Oraşul Vechi, pe o rută pe care poliţia israeliană o interzisese anterior. Un purtător de cuvânt al poliţiei a refuzat să comenteze subiectul.

Un marş similar a fost redirecţionat pe 10 mai în ultimul moment. Atunci, Hamas a tras cu rachete asupra oraşului sfânt iar Israelul a răspuns cu atacuri aeriene asupra Gaza. Grupurile israeliene de dreapta au reprogramat marşul după ce s-a încheiat un armistiţiu.

Acum, Hamas a avertizat cu privire la reînnoirea ostilităţilor dacă marşul va avea loc, iar mass-media israeliană a scris că armata se pregăteşte de o eventuală escaladare.

Ambasada SUA la Ierusalim i-a interzis personalului său şi familiilor acestuia să intre marţi în Oraşul Vechi „din cauza apelurilor la marş şi a posibilelor contramanifestaţii”.

Marşul reprezintă o provocare pentru Bennett, al cărui guvern a fost votat duminică în parlament cu 60 de voturi la 59.

O schimbare a rutei sau anularea procesiunii ar putea expune guvernul israelian la acuzaţiile lui Netanyahu, aflat acum în opoziţie, şi a aliaţilor săi de dreapta că a acordat Hamas drept de veto asupra evenimentelor din Ierusalim.

Sugerând că ar putea fi făcută o ajustare a traseului, Yoav Segalovitz, adjunctul ministrului securităţii interne, a amintit că guvernele din trecut i-au oprit pe naţionalişti să viziteze siturile musulmane în perioade tensionate.

„Important este să luăm în considerare ceea ce este corect să facem în acest moment”, a declarat el pentru radioul Kan din Israel.

Formarea alianţei lui Bennett cu partide de dreapta, centriste, de stânga şi arabe, cu puţine lucruri în comun, în afară dorinţei de a-l elimina Netanyahu, a limitat eforturile de construire a coaliţiei după alegerile din 23 martie.

Ameninţările lui Netanyahu

La câteva minute după întâlnirea cu Bennett, 49 de ani, aflat în prima sa zi de titular în funcţia de premier, Netanyahu şi-a reafirmat intenţia de a răsturna guvernul.

„Se va întâmpla mai devreme decât credeţi", a spus Netanyahu, 71 de ani, care a deţine recordul de 12 ani neîntrerupţi la şefia guvernului, într-o discuţie cu colegii săi de la Likud.

Noul guvern speră să se concentreze asupra reformelor interne şi economiei şi să evite problemele de genul poziţionării faţă de palestinieni.

Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est, care include Oraşul Vechi, să fie capitala unui stat pe care încearcă să-l stabilească în Cisiordania şi Gaza ocupate.

Israelul, care a anexat Ierusalimul de Est printr-o mişcare care nu a obţinut recunoaşterea internaţională după ce a capturat zona într-un război din 1967, consideră întregul oraş ca fiind capitala sa.

Un test cheie pentru noul guvern şi stabilitatea acestuia va fi cât de repede se mişcă pentru a trece un buget, a spus Yohanan Plesner, preşedintele Institutului pentru Democraţie din Israel.

„Dacă în termen de 3-4 luni acest guvern va trece bugetul pentru 2021-22, atunci ne putem aştepta ca acest guvern să servească cel puţin doi sau trei ani. În caz contrar, instabilitatea va continua", a spus el.

Palestinienii au prea puţine speranţe că un proces de pace ar putea duce la obţinerea unui stat propriu. Discuţiile cu Israel s-au încheiat în 2014.

„Nu vedem noul guvern mai puţin rău decât precedentele", a spus Shtayyeh, şeful cabinetului palestinian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite