Israel riscă deteriorarea discuţiilor de pace cu palestinienii

Israel riscă deteriorarea discuţiilor de pace cu palestinienii

Apartamentele din Beitar Illit sunt o "excepţie", susţine Israel

Israel a autorizat demararea construcţiilor pentru 112 apartamente într-o aşezare evreiască din Cisiordania, deşi a promis o pauză de 10 luni a colonizării în această regiune. Oficialii israelieni însă, susţin că respectiva construcţie a fost autorizată înainte de declararea moratoriului. Chiar şi aşa, anunţul va crea tensiune în discuţiile deja fragile dintre palestinieni şi israelieni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Statele Unite susţin că autorizaţia Israelului pentru construcţia de locuinţe noi nu încalcă moratoriul anunţat recent. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, însă, a declarat că este "acel tip de lucru faţă de care ambele părţi trebuie să fie precaute".

Israel a promis o suspendare de zece luni a colonizării Cisiordaniei, dar nu şi a Ierusalimului de Est, aşa cum cereau palestinienii. Înainte de declararea moratoriului, erau programate spre construire 112 apartamente în Beitar Illit.

"Pe de o parte, dezvoltarea de locuinţe în Beitar Illit nu încalcă moratoriul anunţat de israelieni, dar, pe de altă parte, trebuie să fim precauţi în contextul în care negocierile paralele au evoluat"
, a declarat purtătorul de cuvânt a Departamentului de Stat SUA, PJ Crowley.

Principalul obstacol în reluarea negocierilor de pace între palestinieni şi israelieni este reprezentat de coloniile evreieşti din Cisiordania şi Ierusalimul de Est, ocupate de Israel. La presiunea Statelor Unite, guvernul israelian a acceptat, în noiembrie 2009, să sisteze lucrările de construcţie, dar numai în Cisiordania. Ei au refuzat să înceteze colonizarea în Ierusalimul de Est, pe care palestinienii îl vor ca locaţie pentru viitoarea capitală a unui stat palestinian.

Trimisul Statelor Unite, George Mitchell, este prezent în Orientul Mijlociu de a media aşa numitele "discuţii de proximitate". "Sunt încântat de faptul că liderii palestinieni şi israelieni au acceptat să poarte discuţii, măcar prin intermediar. Am început prin a discuta despre structura şi scopul acestor conversaţii şi sperăm ca în acest fel să existe, pe viitor, negocieri directe", a declarat Mitchell.

Cu toate acestea, există şi grupuri de palestinieni, cum ar fi mişcarea islamistă Hamas, care resping discuţiile, potrivit BBC.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: