Israel. Premierul Benjamin Netanyahu încearcă să evite alegerile anticipate. Parlamentul, un prim vot pentru propria dizolvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud şi premierul în exerciţiu al Israelului, i-a cerut din nou luni seară lui Avigdor Lieberman, preşedintele partidului Yisrael Beiteinu, să se alăture coaliţiei sale, pentru a evita convocarea alegerilor parlamentare anticipate. Knnesetul a votat pentru propria dizolvare în lectură preliminară.

"Fac tot posibilul pentru a forma un guvern de dreapta şi a evita alegeri anticipate care ar costa miliarde de shekeli", a declarat Benjamin Netanyahu în cursul unei conferinţe de presă organizate luni seară la sediul Knessetului, informează cotidianul Times of Israel.

Benjamin Netanyahu, liderul partidului de centru-dreapta Likud, susţine că Avigdor Lieberman, liderul formaţiunii Yisrael Beiteinu (Israel Casa Noastră), este vinovat de impasul negocierilor politice.

"Nu există niciun motiv să ajungem la noi alegeri şi să paralizăm ţara încă un an şi jumătate. Există soluţii excelente şi, dacă există voinţă, criza se poate rezolva în două minute", a apreciat Netanyahu.

În contextul impasului negocierilor, partidul Likud, condus de Benjamin Netanyahu, a depus o moţiune pentru dizolvarea Knessetului. Moţiunea a fost aprobaată luni în primă lectură.

Parlamentul israelian a făcut luni un prim pas către posibile noi alegeri, votând propria dizolvare în lectură preliminară, pe fondul impasului negocierilor conduse de prim-ministrul Benjamin Netanyahu pentru a forma viitorul guvern, informează Reuters.

Aproximativ 65 de deputaţi au votat pentru text, 43 împotrivă şi 6 s-au abţinut, potrivit website-ului Knessetului. Votul nu face ca alegerile să fie inevitabile întrucât textul trebuie încă aprobat în lecturi ulterioare şi Netanyahu are termen până miercuri seară să ajungă la un acord cu potenţialii săi aliaţi pentru a forma o coaliţie. Ultimele alegeri au avut loc în Israel în aprilie.

Netanyahu, care a revendicat victoria în numele partidului său de dreapta Likud în alegerile din 9 aprilie, are termen până miercuri la 21.00 GMT să ajungă să formeze guvernul, după ce a fost însărcinat de preşedintele Reuven Rivlin în urmă cu şase săptămâni.

La putere în ultimul deceniu şi confruntat cu acuzaţii de corupţie, Netanyahu s-a străduit să încheie un acord cu partide de dreapta, de extremă dreapta şi evreieşti ultrareligioase care i-ar asigura un al cincilea mandat.

Diviziunile dintre partidul ultranaţionalist al fostului ministru al apărării Avigdor Lieberman, Yisrael Beitenu, şi cel ultrareligios Iudaismul Unificat al Torei asupra unui proiect de lege privind scutirea de serviciul militar a tinerilor de la şcolile talmudice au împins discuţiile de coaliţie în impas.

Mii de israelieni au manifestat sâmbătă seară la Tel Aviv împotriva unui eventual acord de coaliţie condusă de premierul desemnat Benjamin Netanyahu ce ar putea constitui pentru opoziţie sfârşitul democraţiei în ţară, notează AFP.

Până în prezent, el nu a reuşit să răspundă exigenţelor conflictuale ale potenţialilor parteneri de guvernare, în special în ce priveşte problema recrutării în armată a evreilor ultraortodocşi.

Dacă până acum nu a fost prezentat niciun acord, au apărut speculaţii legate de faptul că membrii coaliţiei ar putea accepta măsuri vizând slăbirea puterii judiciare, care caută să lanseze un proces contra lui Netanyahu.

Procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, a amânat pentru începutul lui octombrie data la care Netanyahu urmează să fie audiat pentru a răspunde la acuzaţiile de corupţie care i-au fost aduse.

În februarie, magistratul şi-a anunţat intenţia de a-l inculpa pe prim-ministru pentru "corupţie", "fraudă" şi "abuz de încredere" în trei dosare.

Benjamin Netanyahu a negat toate aceste acuzaţii şi a denunţat o "vânătoare de vrăjitoare".

Sâmbătă seară, mii de persoane au agitat drapelul israelian, scandând, printre altele, sloganul "un popor, o lege".

"Nu te vom lăsa să transformi Israelul democratic într-o curte privată a unei familii regale sau a unui sultanat", a declarat Benny Gantz, liderul alianţei de centru-dreapta Albastru şi Alb, pe cale de a deveni cel mai mare partid de opoziţie.

"Nu eşti deasupra legii, nu te vom lăsa să fii un dictator", a afirmat la rândul său Yair Lapid, tot din alianţa Albastru şi Alb.

"Suntem aici ca să luptăm pentru ţara noastră. Netanyahu va zdrobi Curtea Supremă pentru a împiedica justiţia" să îşi facă treaba, a spus Tamar Zandberg din partea formaţiunii Meretz.

Organizatorii au estimat la câteva zeci de mii de persoane numărul participanţilor la marşul care a avut loc în faţa muzeului din Tel Aviv. Potrivit poliţiei, mai puţin de 10.000 de manifestanţi au fost prezenţi.

Dacă Benjamin Netanyahu nu reuşeşte să formeze o coaliţie până miercuri, preşedintele Reuven Rivlin ar putea încredinţa mandatul unui alt deputat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite