Israel: manifestaţie de amploare împotriva acordării de imunitate pentru Netanyahu

Israel: manifestaţie de amploare împotriva acordării de imunitate pentru Netanyahu

Benjamin Netanyahu, asemuit de protestatari preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE

Mii de israelieni au ieşit în stradă sâmbătă, la Tel Aviv, pentru a protesta faţă de un plan de salvare a premierului Benjamin Netanyahu de problemele sale cu justiţia şi de limitare a puterii Curţii Supreme, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Circa 20.000 de persoane au participat la această manifestaţie desfăşurată la apelul majorităţii partidelor de opoziţie, potrivit unui fotograf Reuters de la faţa locului.

Aflat de zece ani la putere, Benjamin Netanyahu a fost reales pentru al cincilea mandat în aprilie, în pofida unui anunţ al procurorului general al Israelului cu privire la intenţia lui de a-l inculpa pentru fraudă şi corupţie.

Premierul israelian neagă acuzaţiile formulate împotriva sa şi denunţă o vânătoare de vrăjitoare.

În plus, el a declarat clar că nu va demisiona chiar dacă va fi inculpat.

În timp ce legea nu-l obligă să demisioneze de la şefia Guvernului în cazul unei inculpări, subordonaţii săi din partidul Likud şi aliaţii politici caută să-i obţină imunitatea parlamentară, în scopul de a-l proteja.

Ei se pronunţă totodată pentru un proiect de lege care ar anula orice hotărâre a Curţii Supreme împotriva acestei imunităţi.

Pe 13 mai, Netanyahu a scris pe Twitter că schimbările legate de Curtea Supremă sunt necesare restabilirii echilibrului între puterile executivă, legislativă şi judecătorească.

Opoziţia denunţă acest plan, apreciind că ar putea aduce atingeri democraţiei israeliene.

Netanyahu „distruge ţara“ pentru a scăpa de închisoare, a spus sâmbătă Yair Lapid, unul dintre liderii partidului Albastru şi Alb, principala formaţiune politică de opoziţie.

Premierul israelian negociază în prezent o nouă coaliţie guvernamentată de dreapta, care ar urma să dispună de 65 dintre cele 120 de mandate ale Knessetului. El are termen până miercuri pentru a prezenta un nou guvern.

Partidele care urmează să facă parte din această coaliţie şi-au exprimat deja susţinerea pentru ideea de a acorda imunitate premierului şi de a limita puterile Curţii Supreme, acuzată de forţele ultranaţionaliste că este prea liberală şi intervenţionistă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările