INFOGRAFIE Astăzi este înmormântat Ariel Sharon. Israelul a întărit măsurile de securitate pe timpul funeraliilor fostului premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul, îndoliat, se pregăteşte să îl conducă pe ultimul drum pe fostul său premier Ariel Sharon, care a încetat din viaţă sâmbătă şi va fi înmormântat luni, la ferma familiei sale din partea de sud a ţării, relatează AFP.

Presa israeliană a dedicat spaţii ample acestei figuri emblematice a dreptei israeliene, care a murit la 85 de ani după o comă de opt ani, provocată de un accident vascular cerebral fulgerător. 

Posturile de radio şi de televiziune au prezentat, timp de mai multe ore, mărturii ale oamenilor politici israelieni, precum şi ale camarazilor de arme ale fostului general, al cărui trecut este considerat controversat.

Duminică, israelienii i-au adus un ultim omagiu lui Sharon la Knesset, unde a fot depus sicriul.


Luni dimineaţă, de la la 9:30 (9.30 ora României), o ceremonie oficială, în cadrul căreia vor lua cuvântul premierul Benjamin Netanyahu, preşedintele Shimon Peres, şi membrii familiei lui Sharon, va avea de asemenea loc în Knesset. La ceremonie vor fi prezenţi vicepreşedintele american Joe Biden, fostul premier britanic, Tony Blair şi reprezentanţi diplomatici din numeroase ţări. România va fi reprezentată de vicepremierul Liviu Dragnea.


Sicriul va fi ulterior transportat de un convoi militar la ferma familiei lui Sharon - "Sycamore" ("Havat Shikmim"), situată în Deşertul Negev, în sud-vestul Israelului, în apropiere de oraşul Sderot şi de nordul Fâşiei Gaza. Funeraliile naţionale, publice, sunt programate luni la ora 14.30 (14.30, ora României).Publicul va putea participa la înmormântare, fiind prevăzute şi în acest caz autobuze pentru transport, a precizat postul de radio al armatei.Sharon va fi înmormântat alături de cea de-a doua soţie, Lili, de origine română, decedată în anul 2000.

Omul de Fier, pus în funcţiune

Israelul a întărit securitatea pentru funeraliile fostului prim-ministru Ariel Sharon luni în apropierea frontierei cu Gaza şi i-a avertizat pe conducătorii palestinieni din enclavă să nu permită să fie trase rachete în timpul ceremoniei, notează Reuters.

Demnitari străini, inclusiv vicepreşedintele american Joe  Biden, sunt aşteptaţi să asiste la ceremonia de stat pentru Sharon la Ierusalim. Casa Albă a declarat că vicepreşedintele se va deplasa de asemenea la înmormântare la Ferma Sycamore.

O sursă din securitatea israeliană a declarat că Israelul „a transmis mesajul“ autorităţilor din Gaza de a preveni orice tir de rachetă în timpul înmormântării. Fâşia Gaza este condusă de mişcarea islamistă Hamas.

„Li s-a spus foarte clar că mâine va fi o zi foarte proastă pentru oricine de acolo să testeze răbdarea Israelului", a declarat sursa, care a vorbit sub condiţia anonimatului. Nu s-a primit nici răspuns din partea guvernului Hamas.

Nici oficiali egipteni, care în trecut au servit drept mediatori între Israel şi Hamas, nu au făcut comentarii.
   
Israelul a intensificat patrulele aeriene deasupra Gazei cu elicoptere şi drone concepute să detecteze echipele palestiniene ce pregătesc rachetele şi să le lovească cu rachete ghidate înainte ca ele să poată efectua o lansare.

Canalul Doi al televiziunii a relatat că Israelul îşi redesfăşoară scutul antirachetă Domul de Fier pentru o mai bună protecţie a fermei, care a fost lovită în trecut de rachete lansate din Gaza.


Click pentru a mări infografia
 

image

Citeşte mai multe despre Ariel Sharon

Arik, regele Israelului!

„«Arik, rege al Israelului!» Acesta este strigătul cu care soldaţii israelieni din războiul de Yom Kippur l-au aclamat pe generalul care a reuşit un contraatac spectaculos şi victorios, care a dus la prăbuşirea liniei de front egiptene, ceea ce a însemnat restabilirea supremaţiei militare a Tel-Aviv-ului în zonă. Acest rege s-a numit Ariel Sharon”, scrie Marius Văcărelu, specialist în geopolitică, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Citește și: Arik, regele Israelului!

VIDEO Ariel Sharon a murit. Cele mai importante momente din viaţa controversatului premier israelian

După opt ani de comă, Ariel Sharon a murit. Considerat un erou al războaielor arabo-israeliene, care a condus Israelul din postura de premier între 2001 şi 2006, Ariel Sharon a fost însurat cu două românce şi a vizitat România în timpul regimului Ceauşescu.

FOTO Povestea surorilor românce căsătorite cu Ariel Sharon

Evreicele Zimmermann, născute în România şi plecate, în 1949, cu familia în Israel, au fost marile iubiri ale fostului premier israelian, Ariel Sharon, care a murit sâmbătă, la vârsta de 85 de ani, după o grea şi lungă suferinţă. Cucerit de braşovence, marele lider politic s-a căsătorit cu Margareta şi, după moartea acesteia, cu sora cea mică a ei, Rozalia.

Reacţii ale liderilor europeni la moartea lui Ariel Sharon

Statele Unite ale Americii vor fi reprezentate la funeraliile fostului premier israelian, Ariel Sharon, decedat sâmbătă, de către vicepreşedintele american Joe Biden, a anunţat recent Casa Alba, potrivit AFP.

Barack Obama: Ariel Sharon şi-a consacrat viaţa statului Israel

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a transmis condoleanţe după moartea fostului premier israelian Ariel Sharon, pe care l-a descris ca fiind un „lider care şi-a consacrat viaţa statului Israel“, relatează AFP.

Comunităţile evreieşti din România, în doliu după moartea lui Ariel Sharon: „A fost un om care a jucat un rol covârşitor în istoria Israelului“

Ariel Sharon a murit, după ce a stat în comă, timp de opt ani, în urma unui atac vascular-cerebral. Sharon a condus Israelul din postura de premier, între 2001 şi 2006, şi a fost însurat cu două surori românce. Comunităţile evreieşti din România spun că regretă profund pierderea lui Ariel Sharon.

Traian Băsescu: Ariel Sharon rămâne una dintre figurile marcante din istoria modernă a Israelului

Preşedintele Traian Băsescu a transmis sâmbătă, un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a fostului premier Ariel Sharon, un "om de stat ale cărui viziune şi eforturi au contribuit la consolidarea identităţii Statului Israel".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite