Israel: democraţia, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reputaţia Israelului de stat democratic vibrant a fost pătată de o lege nouă care intenţionează să înăbuşească criticii ocupării Cisiordaniei. Legea, aprobată în Parlament cu 47 voturi pentru şi 38 împotrivă, efectiv interzice orice îndemn public la boicot - economic, cultural sau academic - împotriva Israelului sau a coloniilor sale din Cisiordania, făcând din asemenea acţiuni contravenţii ce se pedepsesc.

Legea permite cetăţenilor israelieni să deschidă procese civile împotriva persoanelor şi organizaţiilor care instigă la astfel de boicoturi, iar cei care încalcă legea pot primi amenzi băneşti. Companiile şi organizaţiile care susţin un astfel de boicot ar putea să nu mai aibă dreptul de a licita pentru contracte guvernamentale, iar grupurile nonprofit ar putea pierde beneficiile fiscale.

Legea a atras, pe pună dreptate, critici dure în Israel. Ziarul „Haaretz" a numit-o „oportunistă din punct de vedere politic şi antidemocratică" şi a avertizat că aceasta şi alte legi recent adoptate transformă codul juridic al Israelului într-un document dictatorial. În SUA, Liga Antidefăimare - care susţine Israelul şi se opune boicoturilor împotriva lui - a avertizat că legea încalcă un drept  democratic de bază ale israelienilor, şi anume libertatea de exprimare. Guvernul conservator al Israelului a decis să anihileze apelurile palestinienilor şi ale susţinătorilor lor la boicot, la renunţarea la investiţii în Israel şi la sancţiuni împotriva Israelului.

Începând de anul trecut, mulţi artişti şi intelectuali israelieni, ca şi artişti internaţionali şi-au anulat reprezentaţiile în Israel şi Cisiordania pentru a protesta împotriva coloniilor. Iniţiatorul proiectului, Zeev Elkin, a spus că e îngrijorat că îndemnurile la boicot „vin din ce în ce mai mult din rândurile noastre". Cum convorbirile de pace stagnează, palestinienii caută căi de a-şi păstra speranţa pentru o soluţie ce implică două state şi pentru ca ONU să recunoască un stat palestinian în această toamnă. Prin încercarea sa de a înăbuşi criticii, Israelul riscă să se izoleze şi mai mult pe plan internaţional. 

Premierul Benjamin Netanyahu ar fi trebuit să-şi exercite puterea şi să-i îndemne pe parlamentari să nu facă un rău grav ţării. Netanyahu a absentat de la vot, dar a susţinut că proiectul nu ar fi trecut niciodată dacă el nu l-ar fi autorizat. Opozanţii deja contestă legea la tribunal. Sperăm că vor avea câştig de cauză, spre binele Israelului.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite