Tensiuni între Argentina şi Israel după dezvăluirile făcute de ambasadorul israelian din statul sud-american

Tensiuni între Argentina şi Israel după dezvăluirile făcute de ambasadorul israelian
din statul sud-american

Ambasadorul izraelian în Argentina, Itzhak Aviran. FOTO: parabuenosaires.com

Diplomaţia argentiniană a răspuns prompt după ce ambasadorul izraelian în Argentina a declarat că statul său a reuşit să-i ucidă pe cei mai mulţi din autorii atentatelor împotriva sediului Asociaţiei israeliene de ajutor reciproc (AMIA) şi a ambasadei sale la Buenos Aires, în anii 1990, în cadrul unui interviu, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ambasadorul izraelian în Argentina, Itzhak Aviran, a făcut dezvăluiri în ceea ce priveşte eliminarea celor vinovaţi de atentate în cadrul interviului acordat Agenţiei Evreiască de Informaţii.

„Marea majoritate a vinovaţilor nu se mai află pe această lume şi noi înşişi am făcut asta”, a afirmat Itzhak Aviran în momentul în care a fost întrebat de comemorarea a 20 de ani de la comiterea atentatelor.

Ambasadorul israelian a declarat că statul argentinian nu a fost capabil să îi prindă pe vinovaţi.

Declaraţiile lui Aviran „sunt de o gravitate extremă”, deoarece ele arată că „unele informaţii au fost ascunse justiţiei argentiniene, împiedicând astfel găsirea unor noi dovezi care ar permite elucidarea acestui caz”, a scris şeful diplomaţiei argentiniene, Hector Timerman, într-un mesaj postat pe contul de Twitter al Ministerului de Externe al statului sud-american

Argentina „respinge în mod categoric posibilitatea ca un stat să condamne şi să asasineze o persoană, în lipsa unui proces în care ar fi recunoscută vinovăţia acesteia. Ca orice stat civilizat, Argentina vrea justiţie şi respinge răzbunarea”, precizează tot pe Twitter, liderul diplomaţiei argentiniene.

Pe 17 martie 1992, 29 de persoane au fost ucise într-un atentat împotriva ambasadei Israelului. Doi ani mai târziu, pe 18 iulie 1994, explozia unei bombe în faţa sediului AMIA, în capitala Argentinei, s-a soldat cu moartea a 85 de persoane şi rănirea altor câteva sute.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: