Islamiştii pierd teren în Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violenţe, manifestaţii şi nereguli au marcat primul tur al alegerilor legislative din Egipt. Suspiciunile ce au planat asupra procesului electoral au determinat boicotarea acestuia de către mai multe partide de opoziţie şi au sporit absenteismul.

Militanţii organizaţiei Fraţii Musulmani au acuzat partidul de guvernământ al lui Hosni Mubarak că a fraudat alegerile. În mai multe oraşe ale ţării au avut loc şi ciocniri violente între islamişti şi forţele de poliţie. Cele mai multe incidente au venit pe fondul refuzului autorităţilor de a permite candidaţilor islamişti şi independenti sau a reprezentanţilor acestora însărcinaţi cu supravegherea procesului electoral să intre în secţiile de votare.

Citiţi şi: Wikileaks: SUA spionează ONU şi arabii vor bombardarea Iranului

Cu mai puţin de un an înainte de alegerile prezidenţiale, Partidul Naţional Democrat (PND) al preşedintelui Hosni Mubarak a decis să blocheze ascensiunea Fraţilor Musulmani, formaţiunea islamistă care, în 2005, a obţinut 88 din cele 518 locuri ale Parlamentului (un mandat din cinci).

Potrivit analiştilor, aceasta e miza reală a legislativelor de acum, şi nu o posibilă alternanţă la putere. În plus, puterea de la Cairo încearcă să-şi întărească poziţia, în momentul în care Egiptul traversează un moment de incertitudine din cauza apropiatei succesiuni a preşedintelui Mubarak.

În funcţie de 29 de ani neîntrerupt, preşedintele Hosni Mubarak (82 de ani), care suferă de cancer într-o stare avansată, se grăbeşte  să-i netezească drumul spre putere fiului său Gamal (47 de ani). Iar obiectivul  PND este să recâştige cât mai multe mandate de la principalii săi adversari, Fraţii Musulmani.

Chiar dacă sunt încă departe de a putea forma o majoritate şi nu reprezintă o ameninţare la adresa regimului Mubarak, Fraţii Musulmani sunt cei mai activi din opoziţie (singura formaţiune care a decis să participe contra PND, la acest scrutin), iar naţional-democraţii vor să abordeze campania prezidenţială din 2011 fără nicio problemă. Slabă şi divizată, actuala opoziţie neislamistă din Egipt nu are forţa de a stopa dominaţia Partidului Naţional Democrat.

Majoritatea formaţiunilor au boicotat alegerile, sub pretextul că rezultatul votului nu va fi nici reprezentativ pentru populaţie, nici legitim. Aşa a procedat Frontul Democrat, mişcare care îl susţine pe fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, Mohammed El Baradei. Următorul tur de scrutin va avea loc peste o săptămână.

O ţară cu probleme

În ciuda reformelor economice din ultimii cinci ani, 40% din populaţia Egiptului trăieşte la limita sărăciei. Salariul minim este de 52 de euro (400 de lire egiptene), iar rata şomajului se apropie de 30%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite