Iranul recunoaşte că a doborât avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord. Momentul impactului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iran a tras din greşeală în avionul cu 176 de persoane la bord FOTO EPA-EFE
Iran a tras din greşeală în avionul cu 176 de persoane la bord FOTO EPA-EFE

Autorităţile de la Teheran au recunoscut, sâmbătă dimineaţă, că au doborât "din greşeală" avionul companiei ucrainene Ukraine International Airlines.

Armata iraniană a emis un comunicat cu privire la producerea tragediei soldate cu 176 de morţi. În declaraţie se arată că forţele armate ale Iranului erau în alertă ridicată la momentul accidentului şi că aeronava s-a apropiat de o bază a Gărzilor Revoluţionare.  

„La câteva ore după operaţiunea cu rachete în Irak, zborurile militare americane din apropierea graniţelor Iranului s-au intensificat, iar oficialii militari iranieni au raportat că au văzut ţinte aeriene care ajungeau către centrele strategice ale Iranului“, potrivit unui comunicat publicat de Forţele Armate Iraniene.

„Numeroase centre de apărare din întreaga ţară au indicat o activitate crescută pe radar, ceea ce a provocat o sensibilitate accentuată în centrele de apărare aeriană ale ţării. În aceste condiţii sensibile şi cruciale, zborul 752 al companiei Ukraine International Airlines (UIA) a decolat de pe aeroportul Imam Khomeini şi s-a apropiat de un centru militar sensibil al Gărzilor Revoluţionare Iraniene, la o altitudine care semăna cu o ţintă ostilă. În aceste circumstanţe, aeronava a fost lovită neintenţionat, ceea ce a dus, din păcate, la moartea multor iranieni şi străini“, se arată în comunicat.

Acest accident este consecinţa unei erori umane şi a "aventurismului SUA", a declarat ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif.

Avionul ucrainean zburase deasupra unui sit militar sensibil aparţinând Gardienilor Revoluţiei şi a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană.

"Concluziile preliminare a unei anchete interne a Forţelor Armate: o greşeală umană într-o perioadă de criză cauzată de aventurismul SUA a dus la dezastru", a scris Javad Zarif pe Twitter.

"Regretăm profund şi transmitem scuze şi condoleanţe poporului nostru, familiilor victimelor şi celorlalte naţiuni afectate", a mai scris el,

Părţile responsabile vor fi deferite unui tribunal militar şi vor fi trase la răspundere, conform comunicatului transmis de Armată. 

Preşedintele Hassan Rohani a vorbit despre o mare tragedie şi o "greşeală impardonabilă", subliniind că Iranul "regretă profund"că a tras din greşeală contra aparatului.

O înregistrare video transmisă CNN şi New York Times arată o rachetă care zboară pe cerul Teheranului miercuri şi care loveşte un obiect. În jurul acelei ore, avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord s-a prăbuşit la puţin timp de la decolarea de pe aeroportul din capitala iraniană. CNN precizează că nu poate verifica autenticitatea înregistrării, dar clădirile care pot fi văzute par similare celor din suburbia Parand a capitalei iraniene. Avionul ucrainean s-a prăbuşit la nord de această suburbie.

 Momentul în care avionul a fost lovit

Joi, autorităţile din Iran au respins informaţiile conform cărora avionul de pasageri ucrainean ar fi fost doborât accidental de rachete antiaeriene lansate de armata iraniană.

„Mai multe curse interne şi internaţionale zburau în acelaşi timp în spaţiul aerian iranian, la aceeaşi altitudine, de 8.000 de picioare (2.440 de metri). Această poveste cu racheta care a lovit un avion nu poate fi corectă deloc”, a transmis Ministerul iranian al Transporturilor, conform Agenţiei France Presse.

Avionul, un Boeing 737 UIA, s-a prăbuşit la două minute după ce a decolat, miercuri dimineaţa, de la Teheran către Kiev.

Catastrofa care a antrenat moartea a 176 de persoane - în principal iraniano-canadieni, dar şi afgani, britanici, suedezi şi ucraineeni - a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, la puţin timp după tiruri de rachete ale Teheranului asupra a două baze folosite de armata americană în Irak.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite