Iranul pregăteşte „internetul halal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Internet cafe-urile vor fi obligate să solicite datele personale ale utilizatorilor şi să îi urmărească prin camere video. Teheranul pregăteşte şi o reţea proprie, „halal Internet“, care să îl înlocuiască pe cel occidental.

Proprietarii localurilor vor trebui să ceară clienţilor datele personale - numele, numele tatălui, numărul naţional de identificare, codul poştal şi numărul de telefon, dar şi să alcătuiască o bază de date cu data şi durata navigării, precum şi site-urile accesate. Informaţiile trebuie păstrate şase luni.

Utilizatorii, urmăriţi şi prin camere video

Pe de altă parte, vor trebui instalate în fiecare local camere video cu circuit închis prin care să fie supravegheaţi utilizatorii, păstrarea filmărilor fiind de asemenea obligatorie şase luni. Localurile au la dispoziţie 15 zile să aplice regulile, altfel vor fi închise, prevede regulamentul emis pe 3 ianuarie de instituţia cunoscută şi ca Poliţia Internetului, creată în 2011 de regimul de la Teheran.

Internetul, înlocuit cu o reţea locală

Circa cinci milioane de site-uri sunt deja restricţionate în Iran. De asemenea, după protestele care au urmat alegerilor prezidenţiale din 2009, poliţia iraniană ţine o evidenţă strictă a postărilor bloggerilor şi mişcărilor disidenţilor în mediul online.

Potrivit „Wall Street Journal", pentru descurajarea unui scenariu gen „Primăvara arabă", în perspectiva alegerile legislative din martie anul acesta, Teheranul pregăteşte o altă lovitură şi mai îngrijorătoare. Crearea unui „Internet halal", o reţea naţională „curată" , care să o înlocuiască pe cea occidentală, considerată un instrument prin care SUA poate influenţa opinia publică şi destabiliza republica islamică.

Noua reţea ar fi deja în testări de câteva săptămâni, în condiţiile în care viteza de accesare a Internetului s-a redus considerabil în această perioadă. Intranetul iranian ar permite regimului de la Teheran să controleze aproape sută la sută comunicaţiile online, putând astfel să stabilească siteurile disponibile, dar şi cine le va putea accesa din afara ţării. S-ar limita astfel şi atacurile informatice străine.

Click pe foto pentru a vedea caricatura



Facebook păcătos

Cea mai populară reţea de socializare, Facebook, unde au conturi peste 17 milioane de iranieni, ar putea fi de asemenea restricţionată cât de curând, din motive religioase. Agenţia locală ISNA a publicat răspunsul ayatollahului Lotfollah Safi-Golpaygani la unele întrebări despre Facebook, clericul stabilind că accesarea acestuia este „haram" - păcat.

„Practic, a naviga pe orice site care propagă imoralităţi şi ar putea slăbi credinţa religioasă este neislamic şi nu este permis, iar aderarea este, deci, haram", a explicat ayatollahul. „Numai folosirea site-urilor care propagă criterii religioase şi nu duc la niciun fel de imoralităţi etice nu este o problemă", a adăugat el.

Săptămâna trecută au intrat în vigoare şi în Belarus reguli restrictive pentru accesarea internetului din localuri publice. Practic, navigarea pe orice site care nu are indicativul naţional By trebuie monitorizată.

Cenzura creează autocenzură

În China, în afară de restricţionarea site-urilor care nu respectă ideologia oficială, este angajată şi o armată de peste 30.000 de oameni care controlează postările pe bloguri şi forumuri. Acest tip de cenzură, care nu poate acoperi întregul volum al internetului, produce şi o autocenzură individuală a utilizatorilor care se ştiu controlaţi.

Cele mai stricte restricţii sunt însă în Coreea de Nord, ţară în care nu e cenzurat protocolul internet, ci practic accesul la tehnologia hardware, computerele în sine. Numai câteva mii de familii extrem de loiale regimului de la Phenian au autorizaţie să deţină calculatoare care permit accesul la internet şi conexiunea cu lumea exterioară.

17 milioane de utilizatori facebook

Potrivit datelor din octombrie, peste 17 milioane de iranieni au cont pe Facebook. Potenţialul de utilizare a platformei de socializare este însă mai mare, 60% din cei 70 de milioane de iranieni având sub 30 de ani.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite