Iranul, mai „destabilizator“ decât Coreea de Nord, apreciază Pompeo

Iranul, mai „destabilizator“ decât Coreea de Nord, apreciază Pompeo

FOTO ARHIVA

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a justificat diferenţa de tratament rezervat Iranului faţă de Coreea de Nord apreciind că Teheranul este mai ”destabilizator” decât Phenianul, în pofida unor rapoarte ale administraţiei Trump care acuză în mod clar regimul stalinist nord-coreean, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Noi am spus foarte clar că aceste situaţii sunt foarte diferite”, a declarat Pompeo într-un interviu acordat postului american CBS, a cărui transcriere a fost difuzată joi de Departamentul de Stat.

 

În contextul în care Washingtonul a prezentat 12 condiţii extrem de dure în vederea negocierii unui acord cu Iranul, preşedintele Donald Trump a început din iunie negocieri directe cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un - aproape fără condiţii prealabile.

 
Ei urmează să se revadă la sfârşitul lui februarie în Vietnam.
 
 
Invitat să explice aceste strategii divergente, Pompeo a răspuns că ”Nordul se comportă foarte diferit”. ”Ei nu destabilizează Yemenul. Ei nu destabilizează Siria. Ei nu desfăşoară enorme campanii de asasinate” spre deosebire de iran, a dat el asigurări.
 
Or regimul nord-coreean este acuzat de către administraţia americană, de mulţi ani, că destabilizează propria regiune - Asia de Est - prin cursa sa a înarmării atomice şi prin rachetele îndreptate împotriva Seulului.
 
Acesta este, de altfel, principalul motiv al importantei prezenţe militare americane în Coreea de Sud, plasată, la fel ca japonia, sub protecţia armatei Statelor Unite.
 
Testele nucleare şi balistice ale Phenianului au determinat totodată Washingtonul să reclame sancţiuni internaţionale tot mai ferme până la sfârşitul lui 2017.
 
În plus, în noiembrie 2017, Statele Unite au introdus din nou Coreea de Nord pe lista lor neagră a ”statelor care susţin terorismul”, acuzând-o, ”în afară (de faptul) că ameninţă lumea cu devastarea nucleară”, de ””susţinerea în mod repetat a unor acte de terorism internaţional, inclusiv asasinate pe teritorii străine”.
 
Washingtonul evocau astfel asasinarea unui frate vritreg al lui Kim Jong Un, Kim Jong Nam, în Malaysia, cu un agent neurotoxic.
 
Donald Trump i-a acuzat, de asemenea, pe nord-coreeni, că l-au torturat pe studentul american Otto Warmbier, deţinut la Phenian şi care a decedat, la jumătatea lui 2017, după ce a fost repatriat în comă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: