Iranul îşi canalizează furia spre Statele Unite după atacul de la Ahvaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentatul care a avut loc sâmbătă la Ahvaz, în sud-vestul Iranului, s-a soldat cu cel puţin 29 de morţi şi aproape 60 de răniţi Foto: EPA/EFE
Atentatul care a avut loc sâmbătă la Ahvaz, în sud-vestul Iranului, s-a soldat cu cel puţin 29 de morţi şi aproape 60 de răniţi Foto: EPA/EFE

Liderii de la Teheran au criticat aspru Statele Unite ale Americii după sângerosul atac armat ce a avut loc sâmbătă la Ahvaz, în sud-vestul Iranului, acuzând Washingtonul că vrea să provoace haos şi nelinişte în ţară.

Relaţiile dintre Teheran şi Washington, oricum tensionate după retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul, au devenit şi mai încordate în acest sfârşit de săptămână, în urma unui atac armat ce a avut loc în sud-vestul Iranului, la Ahvaz, în timpul unei parade militare.

Sâmbătă, în jurul orei locale 9.00 (8.30, ora României), mai multe persoane înarmate au deschis focul într-un parc aflat în apropiere de locul în care se desfăşura parada, organizată cu ocazia Zilei naţionale a forţelor armate. 

Atacul, catalogat drept „terorist“ de autorităţile iraniene, s-a soldat cu moartea a cel puţin 29 de oameni, dintre care 12 membri ai Gardienilor Revoluţiei (armata ideologică a Republicii islamice). Alte 57 de persoane au fost rănite, unele fiind în stare gravă, ceea ce ar putea duce la agravarea bilanţului. 

La scurt timp după atac, Teheranul, prin vocea ministrului de Externe Javad Zarif, a dat vina pentru masacru pe un aliat al Washingtonului.

„Terorişti recrutaţi, antrenaţi şi plătiţi de un regim străin au atacat Ahvazul (...) Iranul consideră că sponsorii regionali ai terorismului şi stăpânii lor americani sunt responsabili de astfel de atacuri“, a scris Mohammad Javad Zarif pe contul său de Twitter.

Teheranul ameninţă

Iar preşedintele iranian, Hassan Rohani, a promis în ziua atacului un răspuns „teribil“ al ţării sale „la cea mai mică ameninţare“. 

„Cei care furnizează sprijin în materie de informaţii şi de propagandă acestor terorişti vor trebui să răspundă“, a declarat Rohani, conform unui comunicat publicat pe site-ul său oficial, relevă AFP.

Potrivit agenţiei Reuters, atacul a fost revendicat de o grupare antiguvernamentală arabă - Rezistenţa Naţională din Ahvaz - prin vocea unui purtător de cuvânt, care a declarat că a fost un răspuns „în faţa represiunii arabilor din Ahvaz“.

Despre această grupare se ştiu puţine lucruri, notează Al Jazeera, dar un purtător de cuvânt al Gardienilor Revoluţiei a declarat pentru agenţia iraniană de ştiri ISNA că ar fi „finanţată de Arabia Saudită“. 

Atacul a fost revendicat însă şi de gruparea jihadistă Statul Islamic, deşi organizaţia nu a adus dovezi în acest sens.

Cât despre cei care au deschis focul la Ahvaz, purtătorul de cuvânt al forţelor armate iraniene a declarat că aceştia (patru la număr) „au ajuns în infern“.

Diplomaţi europeni, convocaţi de Teheran

La câteva ore după atac, Iranul a convocat trei diplomaţi europeni, reprezentând Danemarca, Marea Britanie şi Regatul Ţărilor de Jos, aceştia primind „puternicele proteste ale Iranului pentru faptul că ţările lor adăpostesc unii membri ai grupului terorist care a comis atacul“, după cum a relatat IRNA.

De cealaltă parte, „ambasadorii şi-au exprimat profundul regret în ce priveşte incidentul şi au promis să transmită guvernelor lor toate problemele ridicate“, a adăugat agenţia anterior citată.

Spiritele sunt însă departe de a se fi calmat. Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat duminică, înainte de a părăsi Teheranul pentru a participa la Adunarea Generală a ONU de la New York, că „America vrea să provoace haos şi nelinişte în ţara noastră pentru a se putea întoarce în această ţară, însă acestea sunt fantezii nerealiste şi ei nu-şi vor atinge niciodată scopul“.

Reacţia SUA în faţa acestui atac, de altfel unul dintre cele mai sângeroase din Iran în aproape opt ani, s-a lăsat aşteptat. În orele care au urmat masacrului, notează „Washington Post“, Departamentul de Stat şi Casa Albă nu au făcut nicio declaraţie. 

Ulterior, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat că SUA sunt „alături de poporul iranian împotriva flagelului terorismului radical islamist“.

Avocatul lui Trump prezice căderea Guvernului iranian 

Avocatul personal al preşedintelui Donald Trump, Rudy Giuliani, a afirmat sâmbătă că sancţiunile SUA care vizează Iranul conduc la dificultăţi economice care ar putea determina o „revoluţie reuşită“ în această ţară, transmite Reuters, notând că declaraţiile acestuia contrastează cu cele ale administraţiei Trump potrivit cărora SUA nu urmăresc o schimbare de regim la Teheran.

„Nu ştiu când o să-i dăm jos de la putere“, a spus Giuliani, vorbind în nume personal, la un summit privind Revolta Iraniană, ţinut de Organizaţia Comunităţilor Iraniano-Americane, care se opune guvernului de la Teheran.  „S-ar putea întâmpla în câteva zile, luni, în câţiva ani. Dar se va întâmpla“, a declarat Giuliani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite