Iranul, eliberat de sub embargou, e gata să decoleze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile de la Teheran vor să-şi reînoiască flota de aeronave Airbus
Autorităţile de la Teheran vor să-şi reînoiască flota de aeronave Airbus

O mega comandă Airbus ar putea marca revenirea Iranului în comerţul mondial şi un boom al investiţiilor care vor remodela economia Orientului Apropiat şi Mijlociu.

„Economia iraniană s-a eliberat de lanţurile sancţiunilor, este timpul să construiască şi să crească," a scris pe Twitter, preşedintele Hassan Rohani după anunţarea ridicării sancţiunilor internaţionale pentru Iran. Câteva ore mai târziu, ministrul Transporturilor Abbas Akhoondi a declarat că Iranul va comanda 114 aeronave civile Airbus, un contract care ar putea depăşi 10 miliarde de dolari.

Producătorul european de aeronave a declarat că nu au fost încă deschise negocieri comerciale cu Iranul pe această temă. Dar firmele occidentale mai au de trecut o serie de obstacole până să poată face cu adevărat afaceri cu Iranul, scrie Reuters . În primul rând, băncile acestei iraniene sunt foarte îndatorate. Totuşi banii vor fi  întrucât sume uriaşe – sute de miliarde de dolari – au fost până acum îngheţate în conturi în străinătate.  

De exemplu, Statele Unite vor rambursa Iranului o datorie în valoare de 400 de milioane de dolari şi dobânzi în valoare de 1,3 miliarde de dolari, datând de la Revoluţia islamică, a anunţat duminică secretarul de Stat John Kerry. Rambursarea, dispusă de un tribunal internaţional, este separată de zecile de miliarde de dolari blocate în conturi străine, la care Iranul va avea acces după ridicarea sancţiunilor în dosarul nuclear. 

 Alte obstacole pentru investitorii occidentali: sistemul juridic iranian foarte primitiv, piaţa muncii rigidă, corupţia endemică. Multe societăţi occidentale ezită să revină repede la Teheran având în vedere că la prima abatere a Iranului de la angajamentele luate în acordul nuclear din iulie 2015 sancţiunile vor fi reintroduse imediat.

Dar Iranul rămâne o piaţă de vis pentru toţi lumea afacerilor : are o populaţie de 80 de milioane de locuitori şi o producţie anuală de circa 400 de miliarde de dolari. Cu alte cuvinte este cea mai importantă ţară care revine în comerţul mondial de la destrămarea Uniunii Sovietice în anii ’90. 

Ridicarea sancţiunilor nu le va permite iranienilor să-şi cumpere doar avioane Airbus dar şi medicamente sau bunuri de larg consum. La rândul lor, iranienii vor putea să-şi vândă din nou petrolul pe piaţa mondială – chiar dacă pentru moment, ţinând cont de preţul scăzut al barilului, nu e tocmai o afacere super-profitabilă.

Ministerul iranian al Petrolului a ordonat, ieri, majorarea producţiei petroliere a ţării cu 500.000 de barili pe zi. Iranul produce în prezent 2,8 milioane de barili pe zi. 

Oficiali ai Comisiei Europene vor efectua o vizită în Iran luna viitoare , pentru o primă „misiune de evaluare tehnică“ a posibilităţilor privind dezvoltarea relaţiilor în domeniul energetic, în contextul ridicării sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, informează agenţia de presă Reuters.

Un oficial UE a precizat, sub condiţia anominatului, că în jur de 15 oficiali UE vor participa la prima vizită de evaluare tehnică - desfăşurată pe parcursul a patru zile -, după care membrii cu grade înalte din CE, posibil şi o delegaţie de oameni de afaceri, vor efectua o vizită ulterioară în Iran.

Potrivit comisarului european pentru Climat şi Energie, Miguel Arias Canete, CE ia în considerare cooperarea în mai multe domenii cu Iranul, printre care nuclear, petrolier, al gazelor naturale, al energiei regenerabile. El a menţionat şi de dezvoltarea legăturilor privind gazele naturale lichefiate şi a reţelei de conducte printr-o rută pe care UE o numeşte „Coridorul sudic de gaz“ pentru a furniza resurse în sudul Europei ca alternativă la serviciile oferite de Rusia în domeniul gazelor naturale.

Preşedintele Hassan Rohani estima într-un discurs rostit duminică la 30 până la 50 de miliarde de dolari investiţiile străine în următorii 5 ani, lucru ce ar putea duce la o creştere economică de 8 la sută – faţă de zero actualmente.

Revenirea Iranului va avea consecinţe directe asupra întregii economii regionale. In timpul sancţiunilor, fluxurile de investiţii mergeau la ceilalţi exportatori din zonă începând cu Arabia saudită şi petromonarhiile de la golful arabo-persic. Spre deosebire de toate aceste state, Iranul are însă avantajul de a avea o economie mai diversificată, bazată nu doar pe petrol. Iranienii au de exemplu o agricultură solidă şi o industrie auto.

În cursa spre piaţa iraniană, europenii au o carte în plus de jucat faţă de americani. Pentru simplul motiv că SUA îşi menţin sancţiunile bilaterale anterioare crizei nucleare. Chiar dacă autorităţile de la Washington au precizat că lasă filialele străine ale societăţilor americane să facă comerţ cu Teheranul, e puţin probabil ca aceste filiale să se înghesuie repede. Ele vor aştepta fără îndoială poziţia viitorului preşedinte american în dosarul iranian. In fine, acţionarii acestor firme sau diverse grupuri de presiune vor putea de asemenea să încetinească revenirea americanilor pe piaţa iraniană. Spre bucuria altor investitori.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite