Iranul distribuie poze cu patru suspecţi în asasinarea lui Fakhrizadeh. Cum a avut loc operaţiunea FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO FARS
FOTO FARS

Un jurnalist iranian din Londra a susţinut duminică seara pe Twitter că serviciile de informaţii iraniene caută patru suspecţi în uciderea omului de ştiinţă Mohsen Fakhrizadeh şi distribuie imagini cu aceştia. Presa de stat iraniană relatează că s-au găsit indicii despre identitatea atacatorilor. Relatările despre asasinat sunt contradictorii.

Mohamed Ahwaze, cunoscut şi ca M Majed, a postat pe Twitter fotografii cu patru suspecţi în uciderea de vineri a omului de ştiinţă ce a coordonat programul nuclear al Iranului şi a fost şeful programului militar AMAD Plan, susţinând că serviciile de informaţii iraniene le distribuie la hotelurile din ţară.

Informaţia a fost preluată de mass-media evreieşti şi de principalele canalele de televiziune din Israel, relatează Times of Israel.

Ahwaze a mai dezvăluit şi faptul că s-au suplimentat paza şi patrulele în apropierea graniţei Kurdistanului irakian pentru a preveni ieşirea din ţară a suspecţilor aşteptaţi să folosească ruta pentru a părăsi Iranul.

Totodată agenţia de ştiri semi-oficială iraniană Fars l-a citat pe Ministrul Informaţilor ce spune că au indicii cu privire la identitatea atacatorilor lui Fakhrizadeh - general de brigadă în Gărzile Revoluţionare Islamice şi omul de ştiinţă implicat în programul de cercetare şi dezvoltare privind armele nucleare.

Relatările despre modul în care a avut loc asasinatul sunt contradictorii şi nu au fost confirmate de Iran.

Potrivit Fars, operaţiunea a fost desfăşurată de la distanţă, fără agenţi, şi a durat trei minute. 

Fakhrizadeh ar fi ieşit din maşină fără să bănuiască că se trage asupra maşinii, suspectând că zgomotul provine de la un accident sau probleme cu maşina.

Serviciile de informaţii iraniene distribuie imagini cu suspecţi în asasinarea omului de ştiinţă iranian Mohsen Fakhrizadeh susţine un jurnalist iranian Foto Twitter/M.Majed

Pozele celor patru suspecţi Foto Twitter/M.Majed

Maşina din fruntea convoiului de securitate o luase înainte. Fakhrizadeh ar fi fost împuşcat dintr-o maşină aflată la 150 de metri distanţă, care era dotată cu o armă automată controlată de la distanţă. Omul de ştiinţă a fost atins de trei gloanţe dintre care unul în coloana vertebrala. Maşina, un Nissan, a explodat ulterior.

Anterior presa iraniană relatase versiunea în care explozia a fost urmată de împuşcături. Maşina s-a oprit din cauza exploziei şi apoi agenţi înarmaţi au deschis focul.

Tot Fars scrie că autorităţile iraniene au dat de urma proprietarului maşinii folosită în atac, un Nissan. Proprietarul maşinii ar fi părăsit Iranul pe 29 octombrie.

Analişti din domeniul apărării contestă ideea că asasinatul s-ar fi produs de la distanţă întrucât fotografiile de la locul atacului arată un tir de gloanţe ce a ţintit precis maşina.

Maşina în care se afla omul de ştiinţă are găuri de gloanţe în parbriz şi în geamurile din spate.

Jurnalistul iranian a prezentat o altă versiune a evenimentelor, în care ar fi implicaţi 62 de oameni, din care 12 direct în asasinat. Atacatorii ar fi tăiat curentul în zonă, apoi ar fi detonat o bombă dintr-o maşină ca abia apoi să deschidă focul.

„Potrivit unor scurgeri de informaţii iraniene, capul asasinatului l-a scos pe Fakhrizadeh din maşină, a tras în el şi s-a asigurat că e mort”, a scris acesta pe Twitter.

ISNA, o agenţie semi-oficială a studenţilor, a relatat, citând ministrul iranian al Apărării, că s-a tras asupra maşinii, a urmat o explozie şi alte tiruri de gloanţe.

„În baza relatărilor primite de la echipa sa de securitate, maşina lui Fakhrizadeh a fost mai întâi lovită de gloanţe ca apoi un Nissan prevăzut cu explozibili din apropiere să fie aruncat în aer. Dar s-a tras în continuare asupra maşinii lui  Fakhrizadeh”, a spus Amir Hatami, ministrul iranian al Apărării.

  

Iranul acuză Israelul de asasinarea omului de ştiinţă şi ameninţă cu represalii.

Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA) a declarat că îl suspectează pe omul de ştiinţă iranian Mohsen Fakhrizadeh de coordonarea programului nuclear clandestin al Iranului oficial oprit în 2013. Acesta ar fi participat la teste de echipare a rachetelor balistice cu focoase nucleare, a explozibilor pentru arme nucleare şi a coordonat activităţi de procesare a uraniului. Stocurile de uraniu îmbogăţit sunt mult sub nivelul dezvoltării unei arme nucleare, dar au fost crescute peste limitele acordului nuclear din 2015 semnat cu mai multe ţări, dar din care SUA s-au retras în 2018. Israelul s-a opus acordului nuclear din 2015 cu Iranul.

În 2011, AIEA l-a numit pe Fakhrizadeh ca presupus şef al programului AMAD, despre care se presupune a fi fost stabilit în urmă cu circa 2 decenii pentru a supraveghea programul armelor nucleare din Iran,  În acest raport se arată că o parte din activităţile asociate acestui program au fost continuate, iar cercetătorul şi-a păstrat rolul de coordonare. Eforturile ar fi fost încheiate în 2009, se arată în acelaşi raport, potrivit Reuters.

În 2018, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că Israelul a pus mâna pe o arhivă uriaşă de documente care dovedeau că Teheranul a mers ceva mai departe în activităţile sale nucleare decât s-a crezut. O mare parte din aceste documente a fost împărăşită cu AIEA şi aliaţii săi. Diplomaţii spun că arhiva ar include mai multe informaţii despre activităţile conduse de Fakhrizadeh pe când era în fruntea AMAD Plan în anii 2000.

„Ţineţi minte acest nume, Fakhrizadeh”, spunea Netanyanu în prezentarea materialelor din aceste arhive.

Fakhrizadeh era păzit şi ţinut departe de atenţia publică, puţine detalii personale despre fiind cunoscute.

Sâmbătă, liderul suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei a promis că va răzbuna moartea cercetătorului şi că munca sa ştiinţifică va fi dusă mai departe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite