Iranul avertizează puterile occidentale să părăsească regiunea în urma crizei din zona Golfului Persic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrolierul iranian confiscat in Gibraltar FOTO EPA-EFE
Petrolierul iranian confiscat in Gibraltar FOTO EPA-EFE

Iranul a cerut Marii Britanii să elibereze petrolierul capturat săptămâna trecută şi a avertizat puterile occidentale „să părăsească regiunea pentru că Iranul şi alte ţări vecine sunt capabile să îşi asigure securitatea”, informează The Guardian.

Marina Regală a capturat petrolierul Grace 1 pe care îl suspectează că încălca sancţiunile UE împotriva regimului lui Bashar al-Assad transportând petrol în Siria.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Abbas Mousavi, a declarat pentru agenţia IRNA: „Este un joc periculos care are consecinţe ... Pretextele legale pentru capturarea (petrolierului) nu sunt valide ... Eliberarea petrolierului este în interesul tuturor ţărilor”.

„Astfel de măsuri ar putea creşte tensiunile în Golful Persic”, a adăugat el.

Căpitanul şi principalul ofiţer de pe navă au fost arestaţi în Gibraltar joi, la o săptămână după ce petrolierul a fost capturat.

Aceste arestări intervin într-un context de tensiuni tot mai mari cu Teheranul, după ce Londra a acuzat nave iraniene că au încercat, miercuri seara, să blocheze un petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz.

Cei doi bărbaţi - de naţionalitate indiană - erau audiaţi la sediul central al poliţiei acestui mic teritoriu britanic, situat în sudul extrem al Spaniei, a precizat poliţia într-un comunicat.

Nava, cu o lungime de 330 de metri şi o capacitate de două milioane de barili, Grace 1 a fost imobilizată la 4 iulie de către poliţie şi vama din Gibraltar, asistate de un detaşament din cadrul puşcaşilor regali marini britanici (Royal Marines).

Autorităţile din Gibraltar suspectează nava că a vrut să livreze petrol în Siria, încălcând sancţiuni europene impuse regimului lui Bashar al-Assad.

Ele au obţinut din partea justiţiei autorizaţia de a imobiliza nava pe o perioadă de 14 zile, până la 19 iulie. Această autorizaţie poate fi prelungită până la 90 de zile.

Iranul, care a denunţat un act de ”piraterie” în apele internaţionale, a afirmat că destinaţia acestui petrolier nu era Siria.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a avertizat miercuri regatul Unit, evocând ”consecinţe” în urma imobilizării Grace 1. Un oficial de rang înalt din cadrul Gardienilor revoluţiei a dat asigurări că Washingtonul şi Londra ”vor regreta amar” confiscarea acestui petrolier.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite