Iranul anunţă capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz. Proprietarul suedez al petrolierului confirmă că a pierdut contactul cu nava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO The Guardian
FOTO The Guardian

Gardienii Revoluţiei au anunţat vineri că au ”confiscat” un petrolier britanic, Stena Impero, în Strâmtoarea Ormuz, relatează AFP. Proprietarul suedez al petrolierului a confirmat vineri că a pierdut contactul cu nava, în urma unui ”atac”.

UPDATE. Presa iraniană a relatat duminică că vasul Stena Impero a fost capturat de Gărzile Revoluţionare în urma unui accident în care a fost implicată o barcă de pescuit.

Ştirea iniţială

Bastimentul a fost imobilizat de către Forţele navale ale Gardienilor Revoluţiei, din cauza ”nerespectării codului maritim internaţional”, ”la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime a provinciei Hormozgan”, anunţă ei într-un comunicat postat pe site-ul lor, Sepahnews.

Stena Impero "a fost adus până la coastă, după ce a fost confiscat, şi predat Autorităţii pentru (a putea începe) procedura legală şi de anchetă”, precizează Gardienii, armata ideologică a Republicii islamice în acest scurt comunicat.

”Nava noastră, Stena Impero, a fost atacată de către aeronave mici şi un elicopter neidentificate, în timp ce tranzita Strâmtoarea ormuz, în apele internaţionale”, a anuţat compania Stena Bulk într-un comunicat.

”În prezent nu putem să contactăm nava, care se îndreaptă către nord, spre Iran”, a adăugat compania.

Anunţul confiscării Stena Impero intervine la câteva ore după ce Curtea Supremă a Gibraltarului a decis să prelungească cu 30 de zile imobilizarea petrolieruluiiranian Grace 1.

Nava a fost imobilizată la 4 iulie de către autorităţile din Gibraltar, un teritoriu britanic situat în sudul Spaniei, care-l suspectează că livra petrol brut Siriei, încălcând astfel sancţiuni impuse de Uniunea Europeană (UE) regimului de la Damasc al lui Bashar al-Assad.

Teheranul a negat această acuzaţie şi a denunţat un act de ”piraterie” a navei sale, încărcate cu 2,1 milioane de tone de ţiţei.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei ameninţa marţi că Iranul ”nu va lăsa această rea-voinţă fără răspuns”.

”Îi vom răspunde la momentul şi la locul oportune”, afirma el, fără să facă alte precizări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite