Iranul acuză Arabia Saudită că i-a bombardat ambasada din Yemen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă etapă în escaladarea tensiunilor dintre Iran a şi Arabia Saudită. Teheranul acuză Riadul că i-a bombardat ambasada din Yemen în cursul unui raid aerian.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Hossein Jaber Ansari, a acuzat forţele aeriene ale Arabiei Suadite că ar fi bombardat „în mod deliberat“ ambasada iraniană din Yemen, provocând chiar victime  în rândul personalului,informează  televiziunea de stat iraniană.

"Această acţiune deliberată a Arabiei Saudite este o încălcare a tuturor convenţiilor internaţionale de protejare a misiunile diplomatice (...), iar guvernul saudit este responsabil pentru prejudiciul cauzat şi situaţia membrilor personalului care au fost răniţi", a spus Jaber Ansari.

Tensiunile între  Arabia Saudită şi Iran au escaladat după ce Riadul a executat  un cleric şiit, acuzat de terorism, alături de alţi 47 de condamnaţi la moarte pentru aceeaşi acuzaţie.

Iranul interzice toate produsele provenind din Arabia Saudită 

Iranul a interzis intrarea pe teritoriul său a tuturor produselor provenind din Arabia Saudită, a anunţat joi guvernul de la Teheran, o decizie ce intervine la câteva zile după întreruperea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, transmite AFP. 

 "Consiliul de miniştri a interzis intrarea tuturor produselor saudite sau din Arabia Saudită", a indicat aceeaşi sursă.

Tensiuni grave au izbucnit între Riad şi Teheran după ce Arabia Saudită a executat sâmbăta trecută un lider şiit saudit, alături de alte 46 de persoane condamnate pentru "terorism". În urma unui atac asupra ambasadei sale la Teheran, Arabia Saudită, principala putere sunnită din Golf, a anunţat duminică seara ruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul, iar luni a decis întreruperea tuturor legăturilor aeriene cu republica islamică, unde şiiţii au o influenţă politică semnificativă. 

Irakul se oferă mediator

Irakul s-a oferit ca mediator în vederea unei soluţionări a crizei diplomatice dintre Arabia Saudită şi Iran, apreciind că această criză riscă să destabilizeze şi mai mult întreaga regiune, relatează Reuters.

Şeful diplomaţiei irakiene Ibrahim al Jaafari - care a efectuat miercuri o vizită la Teheran - a subliniat că această criză riscă să aibă "repercusiuni ample", o aluzie la lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria.

"Avem relaţii solide cu Republica islamică (Iran) şi avem relaţii cu fraţii noştri arabi, deci nu putem rămâne tăcuţi faţă de această criză", a declarat el, alături de omologul său iranian Mohammad Javad Zarif.

Execuţia şeicului Nimr al-Nimr, un demnitar religios şiit, de către Arabia Saudită în weekend a intensificat tensiunile dintre şiiţi şi sunniţi şi a provocat o întrerupere a relaţiilor diplomatice şi comerciale între Riyadh şi Teheran. Bahrainul, Sudanul, Djibouti şi Qatarul, dar şi Emiratele Arabe Unite (EAU), în mai mică măsură, s-au aliniat în spatele saudiţilor.

Guvernul premierului şiit Haidar al-Abadi s-a declarat, în ceea ce-l priveşte, "profund şocat", dar s-a abţinut să închidă Ambasada Arabiei Saudite, redeschisă recent la Bagdad, aşa cum i-au cerut miliţii armate şiite şi o parte a populaţiei.

Manifestaţii şiite

Noi manifestaţii au adunat mii de şiiţi miercuri, la Bagdad şi în alte oraşe, în fruntea cărora erau purtate steagurile celor mai importante trei miliţii - organizaţia Badr, Assaib Ahl al Haq şi Kataeb Hezbollah.

"Dacă solicitările noastre nu sunt auzite, vom înăspri (o mişcare de) contestare", a ameninţat Hadj Jawad al Toulaibawi, un purtător de cuvânt militar al Assaib, care manifesta în Piaţa Tahrir (Libertăţii) din capitală.

"Îi transmitem lui al-Abadi că cel care conduce trebuie să fie tare şi curajos. Dacă nu este, trebuie să plece", a declarat el pentru Reuters.

La Basra, în sudul ţării, alt reprezentant al Assaib, Abbas al Tamimi, a făcut declaraţii similare şi a subliniat că susţinătorii miliţiei nu se vor mulţumi cu atât.

"Răbdarea noastră faţă de crimele tiranilor saudiţi a ajuns la capăt", a ameninţat el.

Specialişti în regiune subliniază că Haidar al-Abadi nu-şi poate permite să-şi înstrăineze comunitatea sunnită irakiană dacă vrea să înfrângă Statul Islamic, care a profitat de marginalizarea sunniţilor în mandatul predecesorului său, Nuri al-Maliki.

"Al-Abadi are nevoie de toţi aliaţii posibili", subliniază Mona Alami, o cercetătoare la centrul de reflecţie Atlantic Center, cu sediul la Beirut.

Şeful Guvernului irakian, care a proclamat că 2016 va fi anul "victoriei finale" împotriva Statului Islamic, are totodată nevoie de susţinerea ţărilor arabe sunnite, cu atât mai mult cu cât acestea l-au susţinut deja săptămâna trecută în disputa dintre Bagdad şi Ankara pe tema mobilizării unor militari turci în nordul Irakului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite