Iran: Trei cercetători au murit într-un incendiu izbucnit la Centrul de cercetări spaţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul spune că trei savanţi ai săi au decedat în timpul unui incendiu izbucnit la Centrul de Cercetări Spaţiale. Ministrul Telecomunicaţiilor, Mohammad Javad Azari Jahromi, care a făcut anunţul nu a precizat numele victimelor.

Potrivit unor relatări ale presei, incendiul a avut loc în timp ce angajaţii centrului sărbătoreau 40 de ani de la revoluţia islamică din Iran. 

Programul spaţial iranian este sursa recentelor tensiuni cu Statele Unite, care bănuiesc că ar fi folosit ca paravan pentru dezvoltarea unor rachete balistice.

Iranul a prezentat sâmbătă în premieră o nouă rachetă de croazieră cu rază de acţiune de 1.300 de km, transmite televiziunea de stat, anunţ făcut în contextul în care Iranul, stat din Orientul Mijlociu, îşi prezintă realizările cu ocazia serbării a 40 de ani de la Revoluţia Islamică din 1979.

„Cu o rază de peste 1.300 de km… această rachetă de croazieră necesită un timp foarte redus de pregătire şi poate zbura la o altitudine joasă”, a declarat ministrul iranian al apărării, Amir Hatami, în cadrul unei ceremonii televizate. Hatami a precizat că noua rachetă de tip sol-sol, numită Hoveizeh, face parte din categoria de rachete de croazieră Soumar, prezentate în 2015.

Experţii occidentali susţin că Iranul exagerează în mod frecvent în privinţa capabilităţilor sale militare, însă există îngrijorări legate de rachetele sale balistice cu rază lungă de acţiune.

Iran a anunţat în luna ianuarie că tentativa sa de a lansa un satelit a eşuat, după ce regimul de la Teheran a ignorat avertismentele SUA de a evita acest tip de activitate.

Washingtonul a avertizat luna aceasta regimul de la Teheran în privinţa lansării programate a trei rachete, menţionând că s-ar încălca astfel o rezoluţie a ONU, deoarece se utilizează tehnologie de rachete balistice. SUA sunt îngrijorate în privinţa faptului că tehnologia balistică de rază lungă de acţiune folosită pentru a plasa pe orbită sateliţi ar putea fi utilizată inclusiv pentru lansarea de focoase.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite