Iran respinge orice negocieri cu Trump: „Acest om bătrân a folosit negocierile cu Coreea de Nord pentru a face propagandă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul suprem iranian Ali Khamenei a îndepărtat încă o dată, vineri, orice eventuale negocieri cu Statele Unite, întrucât acestea ar fi doar în beneficiul preşedintelui Donald Trump, aflat în campanie în vederea realegerii sale, relatează AFP.

Într-un discurs televizat, susţinut cu ocazia Eid al-Adha, sărbătoarea musulmană a sacrificiului, numărul unu iranian a apreciat că politica sancţiunilor Statelor Unite împotriva ţării sale a eşuat.

Tensiunile între Iran şi Statele Unite, ţări inamice, au crescut continuu după retragerea unilaterală, în 2018, a administraţiei Trump din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi impunerea şi multiplicarea sancţiunilor americane.

„Acest om bătrân aflat la putere a folosit, evident, negocierile cu Coreea de Nord pentru a face propagandă. Acum el vrea să folosească (eventuale negocieri cu Iranul) în alegerile” prezidenţiale americane din noiembrie, a denunţat ayatollahul în vârstă de 81 de ani, referindu-se la Trump, în vârstă de 74 de ani.

Europa n-a „făcut nimic”

În schimbul unor eventuale negocieri, Statele Unite cer Iranului „să-şi reducă capacităţile de apărare, să-şi distrugă puterea regională şi să abandoneze industria nucleară vitală”, a declarat Khamenei.

„Nu este logic să te supui cererilor agresorului”, a subliniat el.

Statele Unite au reimpus sancţiuni exportului de petrol iranian şi schimburilor bancare cu străinătatea.

„Nu există vreo îndoială că sancţiunile sunt o crimă, o lovitură a Statelor Unite aplicată Iranului”, a denunţat Khamenei.

„Însă iranianul inteligent a luat partea bună a acestei agresiuni şi a profitat (...) de sancţiuni pentru a spori autonomia naţională”, apreciază el.

Aceste sancţiuni au „permis economiei ţării să fie mai puţin dependentă de petrol” şi dezvoltarea altor sectoare, precum industria automobilului şi exporturi în ţările vecine, a continuat ayatollahul.

„Centre de reflecţie (occidentale) recunosc ele însele că (politica) presiunii maxime a Statelor Unite a eşuat”, susţine liderul suprem iranian.

Ali Khamenei a acuzat totodată statele europene parte la Acordul de la Viena de faptul că „n-au făcut nimic” pentru a garanta beneficiile economice prevăzute de pact Iranului şi a apreciat că mecanismul de troc conceput în vederea ocolirii sancţiunilor americane este o „jucărie inutilă”.

Mecanismul „Instex”, creat de Germania, Franţa şi Regatul Unit, funcţionează ca o cameră de compensare şi permite întreprinderilor europene să facă comerţ cu Iranul fără să se expună consecinţelor sancţiunilor extrateritoriale americane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite