Irakianul care le-a livrat americanilor probe pentru a invada Irakul a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicianul irakian Ahmed Chalabi, care a avut un rol esenţial în evenimentele premergătoare campaniei militare americane din 2003 din Irak, a decedat marţi, la Bagdad, în urma unui stop cardiac, transmit Reuters, AFP şi DPA.

Veteranul politician şiit, care avea 71 de ani, a fost găsit mort în pat, în locuinţa sa din Bagdad, potrivit lui Haitham al-Jabouri, secretarul Comisiei de finanţe a parlamentului irakian, al cărei preşedinte era Chalabi.

Ahmed Chalabi a fost considerat principalul personaj care a convins Washingtonul că regimul Saddam Hussein deţine arme de distrugere în masă, ceea ce a dus la invadarea Irakului de către trupele americane, în 2003.

Născut în 1944, într-o familie înstărită din Bagdad, acest doctor în matematică şi-a părăsit ţara în 1956 şi s-a dus în Marea Britanie şi Statele Unite, unde a militat, de la conducerea Congresului Naţional Irakian (CNI), împotriva lui Saddam Hussein.

El a devenit un protejat al administraţiei lui George W. Bush, în special al Pentagonului, pe care l-a ajutat să convingă în vederea răsturnării dictatorului irakian de la putere, prezentând probe false cu privire la presupuse arme de distrugere în masă irakiene.

Revenit la Bagdad după îndepărtarea de la putere a lui Saddam Hussein, Chalabi a fost vicepremier din aprilie 2005 şi până în mai 2006 şi ministru al Petrolului.

În urma eşuării unor prime eforturi de îndepărtare de la putere a dictatorului irakian în anii '90 - după Primul Războoi de la Golf -, el a avut mai mult "succes" un deceniu mai târziu, în timpul administraţiei lui George W Bush, relatează DPA.

Chalabi este considerat drept unul dintre principalii conducători ai eforturilor de a convinge Guvernul american că regimul Saddam Hussein deţinea armament de distrugere în masă. Însă multe dintre "probele" pe care le-a prezentat s-au dovedit false.

După invazie, el a condus unele dintre programele de dezmembrare a regimului Baas şi a moştenirii lui Saddam Hussein. Aceste programe au fost extrem de controversate, în contextul în care partidul fostului dictator se întrepătrundea cu statul şi forţele de securitate.

Cariera sa politică în ţară a fost afectată, ulterior, de o serie de eşecuri, iar administraţia Bush s-a distanţat de el.

Chalabi încerca, de anul trecut, să revină în prim-plan la nivel naţional, după ascensiunea grupării Statul Islamic (SI).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite