Irak: Operaţiunea de eliberare a Mosulului a început. Peste 1 milion de civili, în pericol de a fi prinşi în mijlocul ostilităţilor FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul irakian Haider al-Abadi a anunţat începerea operaţiunii pentru eliberarea oraşului Mosul, al doilea ca mărime din Irak, de sub controlul reţelei teroriste Stat Islamic, într-un anunţ televizat difuzat în primele ore ale dimineţii de luni, relatează CNN.

Operaţiunile au început pe parcursul nopţii, în Irak, cu tiruri de artilerie şi raiduri aeriene asupra poziţiilor militanţilor islamişti din Irak, conform corespondenţilor televiziunii americane aflaţi în apropiere de oraş.

O coaliţie formată din armata irakiană, ramura militară a Kurdistanului Irakian şi trupe paramilitare şiite, creştine şi yazidi, numărând peste 65.000 de militari, a ocupat poziţii strategice în jurul oraşului în ultimele zile, pregătind demararea operaţiunii. 

Însă, în cadrul anunţului de începere a ofensivei, al-Abadi a afirmat că doar forţele terestre irakiene - însumând aproximativ 30.000 de soldaţi - vor pătrunde în Mosul.

Ofiţeri ai armatei irakiene au declarat pentru „Washington Post” că ofensiva terestră va fi începută dinspre estul oraşului de către forţele kurde, pentru primele 48 de ore, urmând ca acestea să predea apoi iniţiativa forţelor irakiene, care vor înainta pe direcţia autostrăzii dinspre Bagdad, în sud. Miliţiile şiite ar urma să atace localităţi situate în vestul şi sud-estul oraşului, precum Tal Afar, iar o altă forţă combinată kurdo-irakiană va ataca în nordul oraşului.

Trupele coaliţiei vor primi sprijin aerian şi de artilerie din partea coaliţiei împotriva Statului Islamic condusă de Statele Unite, despre care presa turcă a anunţat sâmbătă că ar fi început deja să bombardeze poziţiile jihadiştilor din oraş. Informaţiile au fost dezminţite de oficialii de la Pentagon, care au afirmat că operaţiunea este „planificată strict de către forţele irakiene” şi că momentul începerii acesteia va fi decis de liderii militari de la Bagdad.

Numărul militanţilor Statului Islamic din Mosul este estimat a fi mult mai mic, însă aceştia sunt răsfiraţi printre cei aproximativ 2 milioane de locuitori ai oraşului şi ai împrejurimilor acestuia. 

De altfel, Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat că impactul umanitar al operaţiunii ar putea fi „enorm”, aşteptându-se ca cel puţin 1,2 milioane de persoane să fie afectate de operaţiunile militare, din care se estimează că 600.000 ar putea părăsi oraşul . Militanţii reţelei teroriste au făcut uz în repetate rânduri de tactici precum folosirea civililor pe post de scuturi umane, în precedentele bătălii din centre urbane în Siria sau Irak.

image

Harta zonelor de control din regiunea Mosul, la mijlocul lunii septembrie. Legendă: roşu - zone controlate de Statul Islamic; gri - zone controlate de Peshmerga şi alte forţe kurde; verde - zone controlate de forţele militare irakiene SURSĂ: IHS Conflict Monitor via BBC 

„A sosit vremea victoriei şi operaţiunile de eliberare a Mosulului au început. Astăzi, declar începutul acestor operaţiuni victorioase pentru a vă elibera de sub violenţa şi terorismul Statului Islamic”, a declarat premierul irakian în cadrul conferinţei televizate.

Al-Abadi a anunţat că asaltul va fi condus de forţe ale armatei irakiene şi divizii paramilitare ale poliţiei irakiene, susţinând că „acestea, şi nu alţii, vor pătrunde în Mosul”.

„Suntem mândri să luptăm împreună cu voi în cadrul acestei operaţiuni istorice” a scris pe contul său de Twitter Brett McGurk, trimisul diplomatic al Statelor Unite la coaliţia anti-SI, după anunţul premierului irakian.

„Este un moment decisiv pentru în campania pentru înfrângerea definitivă a Statului Islamic. Statele Unite şi restul coaliţiei internaţionale sunt pregătite să sprijine forţele armate irakiene, luptătorii Peshmerga şi poporul irakian în bătălia dificilă care urmează” a declarat şi Secretarul Apărării din Statele Unite, Ash Carter.

Operaţiunile ar putea dura câteva săptămâni sau chiar luni, luând ca termen de comparaţie bătăliile precedente pentru Ramadi sau Fallujah – operaţiuni de o amploare mai scăzută. Relatările venite din interiorul oraşului susţin că militanţii islamişti au săpat tranşee de apărare umplute cu petrol şi au lucrat intens la o reţea de tunele subterane, ceea ce va complica intervenţia militară la sol.

Mii de pamflete avertizând locuitorii oraşului despre demararea iminentă a operaţiunii au fost largate în ultimele zile de forţele coaliţiei.

Mosul, al doilea cel mai populat oraş din Irak, a fost capturat de militanţii Statului Islamic în iunie 2014, şi a rămas de atunci sub controlul jihadiştilor, care şi-au impus propria variantă a legii islamice asupra locuitorilor. Însă gruparea teroristă a pierdut o parte semnificativă din posesiunile irakiene în anul 2016, pierzând controlul asupra unor centre urbane precum Qayarah, Tikrit, Ramadi sau Fallujah în faţa coaliţiei irakiano-kurde, susţinută de raiduri aeriene occidentale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite