UPDATE Avioane siriene atacă poziţiile insurgenţilor SIIL în Irak. Bagdadul, zguduit de un atentat soldat cu 19 morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata loială clericului şiit Muqtada Al-Sadr a promis că va lupta împotriva insurgenţilor SIIL FOTO:Reuters
Armata loială clericului şiit Muqtada Al-Sadr a promis că va lupta împotriva insurgenţilor SIIL FOTO:Reuters

Prim-ministrul Irakului a anunţat miercuri că nu va ceda presiunii internaţionale de a forma un guvern de coaliţie, considerând că această idee nu reprezintă altceva decât o altă tentativă de îndepartare a sa de la putere.

UPDATE 20.00 Cel puţin 19 oameni au murit într-un atentat sinucigaş care a vizat o piaţă într-un cartier majoritar şiit din nordul capitalei Irakului, anunţă surse medicale şi din cadrul serviciilor de securitate citate de AFP.

Explozia, care s-a soldat şi cu rănirea a zeci de persoane, a avut loc la ora 18.30 (18.30, ora României) în Piaţa Bab al-Darwaza din cartierul şiit Kazimiyah.

UPDATE 14.00:

SIIL, organizaţia fundamentalistă de facţiune sunită ce avansează momentan spre Bagdad, a răpit 140 de elevi kurzi din Siria şi îi ţine ostatici în oraşul Manbij. Minorii sunt forţaţi să se uite la videoclipuri violente cu decapitări şi sunt indoctrinaţi în viziunea fundamentalistă asupra religiei musulmane de liderii mişcării teroriste. 

UPDATE 13.30: 

Guvernul de la Bagdad confirmă că avioane sirien au intrat în spaţiul aerian irakian şi au atacat poziţiile insrugenţilor SIIL. Deşi oficialii irakieni nu au cerut ajutorul regimului Assad, surse oficiale susţin că „orice atac asupra teroriştilor este binevenit".  

Declaraţia lui Nouri Al-Maliki vine la o zi dpă ce secretarul de Stat american, John Kerry, a vizitat Irakul, într-o încercare de unire a forţelor politice din zonă, inclusiv etnicii kurzi şi reprezentanţii politici ai minorităţii sunite. 

În declaraţia sa săptămânală către irakieni, Maliki a susţinut că „îndemnul de a forma un guvern de coalţie imediat nu este altceva decât o lovitură de stat şi un atentat la procesul politic legal.” Acesta a mai adăugat că îndemnul este „o încercare a celor care se împotrivesc Constituţiei de a elimina procesul democratic relativ fragil şi de fura voturile cetăţenilor.” 

Discursul a avut loc în timp ce Beretele Verzi, trupe americane de elită, se pregătesc să ofere ajutor logistic şi antrenament forţelor militare irakiene. Statele Unite insistă ca politicienii irakieni să formeze un nou guvern înainte de a trimite mai mult ajutor în zonă. 

Analiştii politici sunt de părere că declaraţia lui Maliki este un refuz direct al insistenţelor americanilor de a dialoga cu adversarii guvernului de la Bagdad. 

Partidul lui Maliki a căştigat cele mai multe locuri în alegerile parlamentarae din 30 aprilie, de trei ori mai multe decăt urmâtorul partid înscris în cursa electorală pentru putere. 

În timpul unei vizite în Doha, parte a unui program extins de vizite în Orientul Mijlociu, secretarul de stat pentru politica de apărare a Regatului Unit al Marii Britanii, Philip Hammond, a declarat că „este nevoie de o mai bună cooperare între liderii diferitelor comunităţi din Irak. Este nevoie ca guvernul de la Bagdad să trimită semnale către comunitatea kurdă şi către liderii şiiţi că sunt gata să schimbe modul de a face politică la Bagdad.” 

Cu referire la SIIL, Hammond a declarat: „Dacă SIIL reuşeşte să câştige teritoriu în Siria şi Irak, vom vedea din ce în ce mai multe atacuri asupra statelor vecine, în special cele din Golful Persic.”

Pe fondul instabilităţii din regiune, cel mai puternic cleric şiit din Irak, Muqtada Al-Sadr, a declarat că intenţionează să formeze un guvern naţional de tranziţie şi a promis să „scuture pământul de sub picioarele rebelilor sunniţi ce avansează spre Bagdad”

Sadr, a cărui forţă armată a luptat în trecut împotriva americanilor, şi-a vociferat opoziţia faţă de prezenţa Beretelor Verzi în Irak şi a declarat că nu intenţionează să negocieze cu guvernul de la Washington. 

Tot miercuri, televiziunea publică irakiană a difuzat un material video în care arată cum militarii irakieni preiau controlul asupra rafinăriei Baiji, cea mai mare din ţară, în ciuda faptului că teritoriul din jurul acestei locaţii strategice extrem de importante este în continuare ocupat de fundamentaliştii islamici SIIL.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite