Irak: Creştinii din Mosul în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enoriaşii se roagă la Sayidat Al-Nejat, una din bisericile creştine din Mosul.
Enoriaşii se roagă la Sayidat Al-Nejat, una din bisericile creştine din Mosul.

Cucerirea oraşului Mosul de către fundamentaliştii suniţi SIIL pune în pericol nu numai siguranţa minorităţii şiite, dar şi puţinii creştini ce au ales să rămână în regiune.

Emil Shimoun Nona, arhiepiscopul uneia dintre puţinele biserici catolice deschise în oraşul nordic, al doilea ca mărime după Bagdad, mărturiseşte că, din cei 35 000 de mii de creştini ce locuiau aici pană acum câţiva ani, astăzi, numărul acestora nu mai depăşeşte 3 000. Restul au abandonat oraşul, o bună parte datorită atacurilor sporite în regiune de către SIIL, atacuri ce au determinat mai bine de jumătate de milion de locuitori ai oraşului să plece.

În 2003, aproximativ 5% din populaţia Irakului se declara creştină, echivalentul a circa un milion şi jumătate de locuitori. Imediat după începerea conflictului sectar în regiune, comunitatea creştină a devenit ţinta şi victima atacurilor motivate idelogic şi religios. Predecesorul arhiepiscopului Nona, preotul catolic Paulos Faraj Rahho, a fost răpit şi ucis chiar în faţa bisericii în 2008, perioadă ce aculminat cu cele mai multe atacuri motivate religios în Irak.

În ultimii 2 000 de ani, Irakul a fost leagănul unei comunităţi creştine distincte şi deosebite. Astăzi, această tradiţie pare să fie întreruptă datorită avansului rapid al SIIL pe teritoriul irakian. Chiar şi dacă aceste forţe vor fi învinse şi vor părăsi oraşele ocupate, e puţin probabil ca minoritatea creştină să revină. Guvernul Maliki, predominant şiit, cu un sprijin puternic din partea Iranului, având un istoric tensionat şi zbuciumat în relaţia cu locuitorii de orientare creştină ai Irakului.

Citeşte şi:

Matthew Van Dyke, luptător american în Primăvara Arabă: „Prezenţa fundamentaliştilor SIIL în Irak este o bătaie de cap pentru America"

Ca mulţi alţi copii crescuţi în suburbiile americane, Matthew Van Dyke nu credea vreodată că va ajunge să lupte de partea rebelilor libieni, într-un război civil împotriva unuia dintre cei mai duri dictatori şi departe de străzile Baltimorului natal.

UPDATE Irak: Cea mai mare rafinărie de petrol, bombardată de jihadişti. Zeci de muncitori indieni, răpiţi la Mosul. Irakul cere SUA să treacă la lovituri aeriene

Combatanţi jihadişti au lansat miercuri dimineaţa un asalt asupra principalei rafinării de petrol din Irak, situată la nord de Bagdad, iar lupte erau în curs, au anunţat un oficial şi un angajat al instalaţiei, relatează AFP.

Prim-ministrul Irakului a concediat o parte din comandanţii de rang înalt ai forţelor de securitate

Prim-ministrul irakian, Nouri al-Maliki, a concediat, marţi, mai mulţi comandanţi de rang înalt din cadrul forţelor de securitate pe care îi consideră responsabili în mare parte de eşecul stopării ofensivei jihadiştilor în Irak, informează AFP.

Copiii din Irak, martori la masacrele din ultimele zile, forţaţi să lupte în ambele tabere

Când cel mai respectat cleric şiia din Irak, ayatolahul Ali al-Sistani, îndemna acum câteva zile pe „toţi cetăţenii care pot să mânuiască o armă şi care doresc să apere ţara, populaţia civilă şi locurile sfinte împotriva teroriştilor, să se alăture forţelor de securitate”, nu mulţi îşi imaginau că aceşti „cetăţeni” vor lăsa deoparte pistoalele de jucărie şi vor pune mâna pe arme adevărate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite