Ipoteză a fostului premier al Qatarului: Planul american cu privire la conflictul israeliano-palestinian este susţinut de „marile ţări arabe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Ierusalim FOTO Arhivă
Oraşul Ierusalim FOTO Arhivă

După deschiderea sediului din Ierusalim al Ambasadei SUA din Israel, fostul premier al Qatarului Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani a evocat o ipoteză suprinzătoare, şi anume că planul american al soluţionării conflictului israeliano-palestinian, cunoscut şi ca „Deal-ul secolului“, este în curs de punere în aplicare în complicitate cu „marile ţări arabe“.

„Din nefericire, iată că «Deal-ul secolului» este în curs de a fi executat etapă cu etapă cu susţinerea şi binecuvântarea marilor ţări arabe“, a scris marţi fostul premier al Qatarului pe contul său de Twitter.

„Mi-ar plăcea să aflu preţul oferit (de americani, n. red.) în schimbul poziţiei voastre“, a adăugat el.

Fostul oficial a criticat poziţiile adoptate de unele ţări arabe în cazul mutării sediului Ambasadei SUA din Israel, nefiind de acord cu simplele declaraţii de denunţare a acestui act.

Conform unui document prezentat în ianuarie de diplomatul palestinian Saeb Erekat, „Deal-ul secolului“ prevede stabilirea viitoarei capitale a Palestinei la Abu Dis. În acelaşi timp, Israelul ar avea cale liberă pentru anexarea marilor colonii evreieşti din Cisiordania. Noul stat palestinian ar dispune de o structură de poliţie, dar nu şi de armată. Forţele israeliene ar păstra controlul asupra Văii Iordanului şi munţilor din Cisiordania. Pe de altă parte, ar fi nevoite să se retragă din localităţile administrate de Autoritatea Palestiniană. Israelul ar fi „căminul naţional al poporului evreiesc“, iar statul palestinian „căminul naţional al poporului palestinian“. Arabii care au fugit de acasă în momentul creării statului Israel are avea dreptul la o „soluţie justă“, dar numai în interiorul statului palestinian.

Zeci de mii de palestinieni au protestat luni la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel în semn de dezaprobare a inaugurării sediului din Ierusalim al Ambasadei SUA din Israel. Forţele israeliene au răspuns la orice tentativă de traversare a frontierei, ucigând 60 de manifestanţi.

Statutul Ierusalimului reprezintă unul dintre cele mai sensibile puncte ale conflictului israeliano-palestinian, ambele părţi revendicând acest oraş drept capitală a lor.

Qatarul se află de aproape un an în mijlocul unui război diplomatic în lumea arabă, având relaţiile întrerupte cu Arabia Saudită, Bahrain, Egipt şi Emiratele Arabe Unite.

Cele patru ţări acuză Qatarul de susţinerea terorismului şi de desfăşurarea unei politici de apropiere de regimul din Iran.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite