Interlopul mexican „El Chapo“ a fost transferat la închisoarea Juarez, situată în apropiere de graniţa Statelor Unite

Interlopul mexican „El Chapo“ a fost transferat la închisoarea Juarez, situată în apropiere de graniţa Statelor Unite

Joaquin „El Chapo” Guzman FOTO AP

Baronul drogurilor Joaquin ”El Chapo” Guzman, care a evadat în două rânduri din închisorile mexicane, a fost transferat sâmbătă în închisoare Juarez, situată în apropierea graniţei texane, în timp ce autorităţile negociază extrădarea sa în Statele Unite, transmite AP.

Avocaţii lui Guzman au contestat în repetate rânduri decizia autorităţilor mexicane de a permite extrădarea sa în Statele Unite, care ar putea să dureze până la un an. Transferarea sa la Juarez nu este un indiciu clar că procesul baronului drogurilor este aproape de finalizare.

Liderul cartelului Sinaloa a fost mutat aparent fără niciun motiv oficial de la închisoarea de maximă securitate Altiplano, situată în apropiere de capitala Mexico City, în închisoare Ciudad Juarez.

Comisia de Securitate Naţională din Mexic a susţinut că transferul respectă protocoalele de securitate, iar alţi 7.400 de deţinuţi au trecut prin astfel de transferuri în ultimul an.

Jose Refugio Rodriguez, un avocat al lui Guzman, a confirmat că clientul său a fost transferat în celula nr. 9 a închisorii Juzman. De asemenea, Rodriguez a acuzat autorităţile că nu au reuşit să informeze echipa de avocaţi a lui ”El Chapo” înainte ca procedurile de transfer să fie demarate.

”Nu ştiu de nicio strategie. Nu pot să citesc mintea guvernului”, a precizat Rodriguez.

Şapte procuraturii americane, inclusiv cele din Chicago, New York, Miami şi San Diego, vor să-l pună sub acuzare pe Joaquin Guzman pentru trafic de droguri şi implicarea sa într-o grupare de crimă organizată.

Joaquin Guzman a fost capturat de către autorităţile mexicane la începutul acestui an, după o evadare spectaculoasă dintr-o închisoare de maximă securitate aflată în Altiplano, în apropiere de capitala Mexico City. De altfel, după capturare, autorităţile au luat măsuri excepţionale pentru a împiedica o nouă evadare a interlopului înainte de eventuala extrădare a sa în Statele Unite.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările