Insultele la adresa preşedintelui nu mai sunt pedepsite cu închisoarea, în Egipt

Insultele la adresa preşedintelui nu mai sunt pedepsite cu închisoarea, în Egipt

Un decret emis de şeful de stat interimar al Egiptului anulează legea prin care egiptenii puteau merge la închisoare pentru insulte aduse preşedintelui, după o creştere a unor astfel de cazuri sub conducerea fostului lider Mohammed Morsi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Schimbarea legislativă a preşedintelui Adly Mansour a fost salutată de activiştii pentru drepturile omuli, care au protestat faţă de numărul crescut de anchete despre asemenea acuzaţii, în mandatul de numai un an al preşedintelui Morsi.

Dar organizaţia Human Rights Watch consideră că decretul nu merge suficient de departe, susţinând că insultele aduse preşedintelui nu ar trebui să fie deloc „o infracţiune“.

Mai mulţi egipteni sunt investigaţi pentru insulte aduse preşedintelui Morsi în timpul mandatului său scurt, alimentând suspiciunile conform cărora liderul de la Cairo încerca să limiteze libertăţile câştigate de poporul egiptean prin revoluţia din 2011.

Cel mai cunoscut caz a fost cel al unui comedian egiptean celebru, Bassem Youssef, care „lovea“ periodic în Morsi. Procurorul general a ordonat arestarea lui Youssef în martie, fapt ce a declanşat critici din partea Washingtonului, fiind ulterior eliberat pe cauţiune. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: