INFOGRAFIE Statul Islamic a îngenuncheat Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea teroristă Statul Islamic controlează acum întreaga frontieră dintre Siria şi Irak. Luptele din ultimele zile le-au adus jihadiştilor puterea asupra jumătate din suprafaţa Siriei.

Armata irakiană s-a retras duminică din calea luptătorilor jihadişti, care controlează acum toate punctele de trecere a frontierei între Irak şi Siria, o mişcare de importanţă strategică în ambiţiile de ridicare a unui „califat” islamic. Ofensiva demarată în ultimele zile de Statul Islamic a fost cea mai agresivă din ultimele luni, atingându-şi obiectivele: controlul asupra frontierei şi izolarea provinciei Anbar. 

Cu doar câteva zile înainte, gruparea teroristă a capturat şi oraşul irakian Ramadi, redută importantă datorită apropierii de capitala Bagdad (110 kilometri), dar şi a populaţiei predominant sunnite – aceeaşi confesiune pe care o impun cu forţa fundamentaliştii din Statul Islamic. Apoi, Ramadi este unul dintre cele trei puncte care conturează aşa-numitul „triunghi sunnit” al Irakului, o zonă pe care Statul Islamic depune eforturi constante pentru a o subjuga. 

Capturarea oraşului Ramadi este dovada că armata irakiană „nu are voinţa să lupte”, a declarat Ash Carter, secretarul american al Apărării, aceasta fiind cea mai dură critică adusă până acum de un oficial al Administraţiei Obama aliaţilor irakieni. 

Gropi comune la Palmyra

După Ramadi, care poate fi considerată cea mai importantă victorie a Statului Islamic pe 2015, jihadiştii au capturat şi oraşul sirian Palmyra, unde se află vestigii romane cu o vechime mai mare de 2.000 de ani şi mai multe muzee, căzute deja în mâinile teroriştilor care, până acum, au distrus nenumărate situri arheologice în încercarea de a rescrie istoria. Palmyra este considerat locul în care se află ruinele romane cel mai bine conservate din întreaga lume. Înfrângerea suferită de sirieni la Palmyra a reprezentat şi prima dată când extremiştii au cucerit un obiectiv în urma unei lupte directe cu armata siriană şi forţele aliate. Guvernul de la Damasc a transmis că peste 400 de oameni au fost executaţi la Palmyra de Statul Islamic, victime fiind laolaltă soldaţi sirieni capturaţi şi civili. 

Islamiştii vor o bombă nucleară

Ofensiva terestră a Statului Islamic a fost însoţită şi de aceasta dată de o înteţire a ameninţărilor. Pentru prima dată de la apariţia bruscă a grupării teroriste, jihadiştii ameninţă că pot obţine arma nucleară pe care s-o îndrepte ulterior asupra Americii. „Statul Islamic are miliarde de dolari, aşa că pot să apeleze la traficanţii lor de arme din Pakistan pentru a cumpăra un dispozitiv nuclear, totul prin dealerii care au legături cu oficialii corupţi din regiune”, se arată într-un text publicat în aşa-zisa „revistă” a Statului Islamic, „Dabiq”. 

Textul îi este atribuit jurnalistului britanic John Cantlie, ostatic al Statului Islamic de doi ani şi jumătate – el a fost răpit odată cu James Foley, primul occidental a cărui decapitare a fost folosită de Statul Islamic în scopuri propagandistice. Cu toate acestea, nu este prima dată când Vestul are motive să se teamă că Statul Islamic are sau face eforturi pentru a obţine astfel de armament. 

Anul trecut, un britanic care luptă alături de terorişti s-a lăudat că a creat o „bombă murdară” (dispozitiv de dispersie radiologic, care nu se bazează pe o explozie nucleară, ci pe dispersarea materialelor radioactive). Jihadistul, cu numele de luptă Muslim al-Britani, susţinea că a găsit uraniu la Universitatea din Mosul, atunci când oraşul a fost capturat. Deşi este imposibil de calculat, se estimează că Statul Islamic dispune de mai bine de două miliarde de dolari din traficul cu ţiţei, armament, finanţări externe şi furturi. 

Costurile totale pentru un dispozitiv nuclear – cu tot cu transport şi sistemul de lansare – s-ar ridica la aproximativ 75 de milioane de dolari, conform calculelor realizate un ONG-uri care militează pentru neproliferare nucleară. 

image

[<a href="//storify.com/elenadumitru/un-nou-r-zboi-impotriva-terorii" target="_blank">View the story "Un nou „război împotriva terorii”" on Storify</a>]


 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite