INFOGRAFII Un nou război în Fâşia Gaza. Israelul intră cu trupe terestre peste palestinieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 200 de palestinieni au murit în atacurile cu rachete din ultimele 10 zile. 77% dintre ei erau civili, iar unu din cinci morţi erau copii
Peste 200 de palestinieni au murit în atacurile cu rachete din ultimele 10 zile. 77% dintre ei erau civili, iar unu din cinci morţi erau copii

La câteva ore după ce s-a anunţat un armistiţiu în Fâşia Gaza, după 10 zile de atacuri cu rachete în care au murit peste 200 de palestineni, Israelul a demarat o ofensivă terestră în Gaza. Săptămâna trecută, premierul israelian a rechemat sub arme 40.000 de rezervişti.

Armele mai puternice, poziţiile mult mai radicale ale ambelor părţi şi instabilitatea geopolitică din Orientul Mijlociu aflat încă ”în convalescenţă” după Primăvara Arabă schiţează un cadru complet nou pentru un conflict vechi de zeci de ani.

Conflictul istoric lăsat ”moştenire” de generaţii la rând de israelieni şi de palestinieni pare a fi intrat într-o etapă complet nouă. Cursa înarmării, modificările contextului geopolitic, dar şi atitudinile liderilor de ambele părţi au deschis calea către un episod dictat de coordonate complet noi în conflictul dintre evrei şi musulmani. 

Accesul Palestinei la rachete mai puternice, cu rază mai lungă de acţiune – inclusiv temutele Fajr-5 de producţie iraniană – înseamnă că aproape întregul teritoriu al Israelului se află sub ameninţare, chiar dacă şi sistemul antirachetă al statului s-a îmbunătăţit. 

Astfel, armata israeliană anunţă că a demarat o ofensivă terestră, îmtr-o mişcare amplu anticipată de analişti. Săptămâna trecută, premierul Benjamin Netanyahu a rechemat sub arme 40.000 de rezervişti, iar preşedintele Shimon Peres declara la începutul săptămânii că „invazia terestră se poate produce în orice moment”. Deşi îşi promovează acţiunea militară drept una defensivă, Israelul vrea, cel mai probabil, să încerce dezarmarea Hamas, notează analiştii. 

Însă strategia premierului Netanyahu este amplu criticată, inclusiv de unii israelieni, care susţin că o astfel de ofensivă terestră - care vine după 10 zile de atacuri cu rachete în care au fost ucişi peste 200 de palestineni - nu face decât să  radicalizeze ambele tabere. 

Infografie Fasia Gaza

Ofensiva israeliană pare ”croită” după tiparul atacului din 2008: raiduri aeriene urmate de o invazie terestră. Atunci, invazia israelienilor a determinat retragerea Hamas şi moartea a 1.400 de oameni, iar 200 de rachete au lovit Israelul. Ritmul s-a menţinut în 2010, însă anul trecut numărul rachetelor lansate de palestinieni a crescut la 600. De la începutul acestui an, palestinienii au lansat peste 900 de rachete din Gaza – dintre care mai bine de 200 doar în ultima săptămână.

Conflictul Israel-Palestina intră într-o nouă fază în Fâşia Gaza, după ce tensiunile au fost reaprinse de torturarea şi uciderea a trei israelieni de către gruparea teroristă Hamas. Violenţele au escaladat rapid şi, după arderea unui adolescent palestinian, israelienii au demarat ample operaţiuni aeriene asupra teritoriilor palestiniene, mizând pe intensitatea atacurilor şi numărul uriaş de rachete lansate – peste 160 doar în noaptea de marţi spre miercuri. 

De cealaltă parte, Hamas şi-a adus în luptă cele mai puternice rachete, lovind în oraşe atât de îndepărtate încât, până acum, nu mai fuseseră lovite de rachete şi nu erau considerate neapărat potenţiale ţinte. 

Prin această strategie, palestinienii au reuşit să transforme în realitate una dintre cele mai mari temeri ale israelienilor: trei rachete au lovit Ierusalimul, oraş care, până acum, nu fusese atins. Mai mult, rachetele palestinienilor au ajuns şi asupra capitalei Tel-Aviv, însă au fost doborâte de sistemul antirachetă Domul de Fier, desfăşurat din 2011 în Israel. 

INFOGRAFIE israel palestina

Orientul Mijlociu al anului 2014 nu mai este acelaşi cu cel din 2008, ultimul an în care Israelul a mobilizat o invazie militară pentru a reduce ameninţarea rachetelor din Gaza. Mulţi analişti şi diplomaţi din afara Israelului spun că ţara are nevoie de o cu totul altă abordare faţă de mişcarea Hamas şi de Palestina, bazată mai mult pe recunoaşterea şi acceptarea durerilor din trecut. 

Însă, în timp ce statele din Orientul Mijlociu consideră acţiunile Isrelului ca fiind iresponsabile şi generatoare de instabilitate, vesticii se dovedesc în favoarea acţiunilor militare defensive. Mai multe puteri occidentale, printre care şi SUA, au anunţat că respectă dreptul israelului de a se apăra.

UPDATE Israel şi Hamas spun stop conflictului. Acordul de încetare a focului, în vigoare de vineri noapte

UPDATE Israelul începe ofensiva terestră în Fâşia Gaza

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite