INFOGRAFIE Hamburgerii preparaţi de un robot au rupt gura târgului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robotul companiei Creator ocupă un spaţiu relativ mic Foto: Creator
Robotul companiei Creator ocupă un spaţiu relativ mic Foto: Creator

Compania americană Creator a inaugurat acum patru luni, pe 27 iunie, primul restaurant cu hamburgeri preparaţi de un robot. Preţul mic – numai 6 dolari pentru un cheeseburger cu ingrediente de calitate - şi senzaţia de incursiune într-o bucătărie a viitorului au atras in scurt timp mii de curioşi.

Drept urmare, compania n-a deschis efectiv restaurantul multi timp după lansare, oferind doar bilete pentru vizitare. Iar popularitatea robotului care găteşte hamburgeri a ajuns atât de mare, încât s-au vândut sute de bilete pe zi, timp de trei luni. 

Abia acum o lună, pe 26 septembrie, restaurantul s-a deschis cu adevărat, dar şi acum are program limitat: serveşte clienţii cu hamburgeri doar miercurea, joia şi vinerea, între 11,30 şi 14,00. 

Cum funcţionează robotul?

Imediat ce clientul a comandat un burger după gustul său, prin intermediul unui angajat care introduce preferinţele pe o tabletă, maşinăria se pune în mişcare. 

Un tub cu aer comprimat împinge o chiflă proaspătă într-un elevator şi acesta o transportă către un cuţit oscilant, care o secţionează în două. Cele două jumătăţi sunt rumenite, unse cu unt de un alt dispozitiv şi preluate de o bandă transportoare.

Pe bandă, chiflele primesc un sos de bază, măsurat la mililitru şi mirodenii măsurate la miligram. Roşiile, ceapa, murăturile şi brânza sunt feliate proaspăt, cu doar o secundă înainte de a fi depuse pe chiflă. 

În paralel, robotul pregăteşte şi carnea tocată. Creator utilizează carne de vită crescută fără hormoni, în aer liber. Carnea iese din tocător sub forma şuviţelor pe care le ştim de la maşina de tocat clasică. Însă şuviţele nu sunt colectate la grămadă într-un recipient, ci lăsate să atârne vertical. 

Un dispozitiv de porţionare orizontal taie cantitatea exactă din capetele şuviţelor verticale, iar micii cilindrii de carne astfel obţinuţi sunt presaţi uşor laolaltă, formând burgerul. 

Acest procedeu, spre deosebire de cel care presupune formarea burgerului din carne tocată amestecată, are care rezultat un burger care nu opune rezistenţă la muşcare, dinţii alunecând printre şuviţele de carne. 

Practic, burgerul „se topeşte în gură“. Robotul preia burgerul şi îl frige un număr precis de secunde pe o plită care are temperatura perfect controlată. Burgerul fript e preluat de robot şi aşezat între cele două jumătăţi ale chiflei, care au fost deja pregătite cu legume şi sosuri.

  

Robotul depune hamburgerul pe o tavă, alături de garnitura de cartofi prăjiţi şi de salată, iar de aici este preluat de un asistent care îl duce clientului. În total, de la introducerea comenzii până când hamburgerul ajunge pe tavă trec exact cinci minute.

INFOGRAFIE Creator

Unde e elementul uman?

În lunile scurse de la lansare, hamburgerul gătit de robot a devenit un subiect de care vorbeşte toată lumea. Transformarea într-un fenomen a fost întoarsă pe toate feţele de presa americană, care deja a ajuns să analizeze gusturile şi principiile oamenilor, întrebându-se: chiar ne dorim un hamburger gătit de un robot? 

Dar jurnaliştii care au vizitat restaurantul au apreciat atât gustul burgerului care poate fi personalizat după preferinţele fiecăruia, cât şi faptul că totuşi se poate da bacşiş personalului care întâmpină clienţii sau preia comanda. 

Altfel spus, elementul uman nu este complet eliminat din ecuaţie, lucru care îi neliniştea pe cei mai circumspecţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite