Industria mineritului aurifer din Africa de Sud este în declin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţia de aur a scăzut în ultimii patru ani cu 12,3%. FOTO: Reuters
Producţia de aur a scăzut în ultimii patru ani cu 12,3%. FOTO: Reuters

Industria mineritului aurifer din Africa de Sud este în criză, fiind ameninţată de cheltuielile tot mai mari ale explorărilor şi salariilor. Exploatările zăcămintelor de aur au avut un rol major în evoluţia ţării africane, dar metalul preţios devine din ce în ce mai greu de găsit, informează BBC.

Ultimele două decenii au fost marcate de tensiuni puternice între muncitorii din Africa de Sud şi reprezentanţii companiilor miniere. Primii susţin că nu sunt îndeajuns de bine plătiţi, iar cei din urmă spun că aurul este tot mai greu de găsit, de, prin urmare, mai puţini bani, informează BBC.

Unii analişti au spus că sectorul mineritului aurifer trece prin prin ultima fază a perioadei de declin, devenind un domeniu peste care apuca epoca prosperităţii, rămânând în urmă doar milioanele de tone de pământ răscolite.

Vremuri tulburi

Marţi se vor desfăşura în Africa de Sud negocieri dure între reprezentanţii companiilor miniere şi salariaţi, cruciale pentru evoluţia activităţii din zonă. În funcţie de rezultatul discuţiilor, va fi hotărât viitorul întregii industrii, după cum spun unii specialişti. Cert este că sunt puse în joc zeci de mii de slujbe şi miliarde de dolari.

Ultimele 18 luni au fost extrem de tulburi pentru industria minieră din cea mai mare ţară africană, nu doar pentru cea auriferă, cu muncitori care ameninţă cu grevă. Principalele două sindicate cer majorarea salariilor cu 60% sau chiar 100%.

O singură zi de stagnare înseamnă pierderi de peste 17 milioane de euro pentru companii. Pe de altă parte, pierderile salariale dintr-o singură zi de grevă ar costa guvernul câte şapte milioane de euro. Iar producţia de aur a scăzut în ultimii patru ani cu 12,3% anual, potrivit BBC.

Uneori, tensiunile au luat forma violenţelor, anul trecut înregistrându-se unul dintre cele mai sângeroase episoade din istoria Africii de Sud de după apartheid. În august 2012 poliţiştii au fost ucis 34 de mineri de mina de cupru din Marikana.

Situaţia este atât de îngrijorătoare, încât guvernul l-a desemnat pe vicepreşedintele Kgalema Mtlanthe să asigure încheierea unui acord cu părţile implicate în conflict. Anul viitor vor avea loc alegeri prezidenţiale, aşa încât Congresul Naţional African, partidul de guvernământ, este hotărât să evite alte violenţe.

Deşi industria mineritului reprezintă aproximativ 6% din Produsul Intern Brut al Africii de Sud, formează aproape 60% din exporturile ţării.

Viitorul este mecanizat

Dacă reprezentanţii companiilor miniere vor fi nevoiţi să asigure salarii mai mari, singura soluţie este să compenseze cheltuielile prin disponibilizări masive. Corporaţiile au început să investească în noile metode tehnologice, înlocuind oamenii cu roboţi.

Ambele părţi implicate în negocieri sunt de acord că trebuie să ajungă la un numitor comun, în cele din urmă. „Credem că este momentul ca oamenii să beneficieze de pe urma resurselor acestei ţări”, de arată în declaraţia unuia dintre sindicate. „Viitorul industriei miniere este în mâinile noastre, ale tuturor, şi îi putem asigura sustenabilitatea lucrând împreună, pentru a reveni la profit în favoarea tuturor sud-africanilor”, a spus Mark Cutifani, directorul executiv al companiei miniere Anglo American.

Chiar dacă jucătorii importanţi pe scena industriei miniere fac declaraţii care promovează cooperarea, cu siguranţă vor avea loc negocieri strânse şi vor fi luate hotărâri dificile în lunile următoare. Industria metalului preţios s-ar putea să îşi trăiască ultimele decenii.


Alte ştiri asemănătoare:

Goana după aur duce la epuizarea rezervelor de bijuterii şi lingouri din Asia, iar preţul metalului preţios creşte

Asia cunoaşte unul dintre cele mai mari valuri de entuziasm din ultimii 30 de ani printre cumpărătorii de aur, pe măsură ce vânătorii de chilipiruri încearcă să profite cât de mult de pe urma scăderii masive a preţului metalului preţios.

Criza loveşte pentru prima dată aurul

Pentru prima dată de la izbucnirea crizei, aurul – devenit în ultimii ani un refugiu pentru investitori – s-a ieftinit dramatic din cauza temerilor privind accentuarea problemelor economice.

Aurul încasează cea mai dură lovitură din ultimii 30 de ani

Preţul aurului continuă să scadă, după ce datele economice publicate în China şi temerile legate de criza din Cipru au declanşat cea mai mare fugă a investitorilor în aur din 1983 încoace.

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite