Preşedintele Braziliei acuză ONG-urile că au dat foc pădurilor din Amazon ca să le filmeze şi să creeze probleme guvernului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a acuzat miercuri organizaţiile nonguvernamentale că au incendiat pădurile amazoniene pentru a face rău guvernului său, în contextul în care pe reţelele sociale au venit reacţii de revoltă din toată lumea în urma apariţiei imaginilor cu Sao Paulo cufundat în beznă şi învăluit de nori groşi de fum.

Comentariile lipsite de argumente şi contrazise de experţi climatici şi de mediu au stârnit furie peste tot în lume, pe reţele sociale crescând reacţiile de alertă în privinţa periclitării Amazonului, regiune considerată plămânii planetei, odată de neatins, aici incendiile fiind neobişnuite, potrivit experţilor.

#Rugaţi-văpentruamazon a fost mesajul care a circulat cel mai intens pe Twitter miercuri, milioane de oameni împărtăţind pe relele sociale îmgrijorări cu privire la viitorul regiunii, relatează Reuters.

În acest context, comentariile lui Bolsanero riscă să accentueze criza în care se află guvernarea sa: să pună în pericol acordul comercial între UE şi Mercorsur şi să irite clienţi cheie în afacerile agricole.

Bolsanero a spus miercuri într-un live pe Facebook că „totul indică” faptul că ONG-urile „au dat foc” pădurii. Întrebat ce dovezi are, acesta a spus că el n-are „niciun plan scris”, documente şi că „nu aşa se procedează”.

Fostul căpitan în armată a spus că tăierea guvernamentală a fondurilor pentru ONG-uri ar putea un motiv. „Infracţiunile există. Aceşti oameni duc lipsa banilor”, a spus el.

Potrivit The Guardian, Bolsonaro a spus că nu are dovezi, dar că asta crede, pentru că organizaţiile astea nu mai primesc bani, iar atunci pun foc şi apoi filmează, pentru a crea probleme Brazilei şi guvernului său.

Jair Bolsonaro FOTO EPA-EFE

În timp ce Bolsanero susţine că administraţia sa face eforturi să controleze incendiile din Amazon, care au atins un număr record, jumătate din cele 77.843 de mii de incendii din acest an izbucnind în această regiune, experţii  spun că este doar o perdea de fum pentru a ascunde contribuţia  guvernului său prin renunţarea la măsurile de protecţie.

Marcio Astrini, coordonatorul politicilor publice din partea Greenpeace Brazilia, a spus că „defrişările şi incendiile sunt consecinţele politicii sale anti-mediu”.

Bolsaneo ,sceptic în privinţa motivelor de îmgrijorare pentru mediu vrea să deschidă Amazonul pentru  culturi şi exploatări miniere contrând criticile altor ţări că permite desfrişările masive şi spunând să-şi vadă de treburile lor.

Climatologul Carlos Nobre a explicat că fermierii care defrişează pentru păşunatul vitelor aşteaptă sezonul uscat când pădurile devin inflamabile, el atribuind numărul crescut de incendii din acest an deforestărilor ilegale, mai ales că aerul nu a fost atât de uscat.

Expertul a subliniat că ONG-urile care îşi desfăşoară activitatea în Amazon nu folosesc focul în agricultură şi îi sfătuiesc şi pe fermieri să nu o facă.

„Amazonul arde”, a scris Marina Silva, fost candidat la preşedinţie şi fost ministru al mediului . „Preşedinteşe spune că ONG-urile au făcut asta. Absenţa angajamentului faţă de adevăr este o poatologie cronică. Această atitudine iresponsabilă nu face decât să amplifice un dezastru ecologic în Brazilia”.

Imagine indisponibilă

În aceeaşi zi, Bolsonaro a criticat acordul climatic de la Paris, spunând că dacă era chiar era atât bun, SUA nu s-ar fi retras din el, ţinând totuşi să precizeze că Brazilia va rămîne deocamdată în el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat în iunie că nu semnează acordul comercial EU-Mexosur dacă Bolsonaro iese din acordul de laParis.

Luna aceasta, Norvegia şl Germania au suspendat finanţarea unor proiecte pentu a împiedica deforestările în Brazilia după ce au fost alertate de procedurile prin care proiectele erau selectate. 

Cel mai mare oraş din Brazilia, cufundat în beznă în plină zi: „Poate voiaţi să vedeţi cum va arăta Apocalipsa“ FOTO

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite