Imigranţii se adaptează crizei pentru a putea trimite bani acasă

Sumele de bani trimise în ţările de origine de imigranţii din Spania au crescut în primul trimestru din 2011 cu 16,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Pentru asta, imigranţii renunţă la vacanţe, la distracţie, îşi vând maşinile şi îşi găsesc colegi de apartament, pentru a plăti chirii mai mici.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sumele de bani trimise din Spania în străinătate cresc, în ciuda crizei, datorită adaptării imigranţilor la noua situaţie economică. Banii trimişi de aceştia acasă au crescut cu 16,7% în primul trimestru din an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010. Dacă între ianuarie şi martie anul trecut, imigranţii au trimis 1,582 miliarde de euro în ţările lor de origine, în acest an au trimis 1,846 de miliarde, potrivit Băncii Naţionale a Spaniei, scrie El Pais.

Aceste cifre înseamnă sfârşitul provizoriu al crizei transferurilor de bani trăite de Spania între iunie 2008 şi iunie 2010, când trimiterile de bani au acumulat o scădere totală de 17%, potrivit centrului de studii Remesas.org. Recuperarea a început deja în al treilea şi al patrulea trimestru din 2010, deşi atunci se situa doar la 3% şi 4%, iar acum creşterea este mult mai notabilă, a explicat Inigo More, directorul Remesas.org. Nu s-au mai văzut asemenea creşteri, în termeni interanuali, din 2007.

Prima explicaţie la care eşti tentat să te gândeşti este că imigranţilor le-a fost mărit salariul sau că sunt mai mulţi străini care încasează salarii similare. Nu este cazul, subliniază More. Creşterea transferurilor de bani se datorează, în primul rând, faptului că această criză de pe piaţa muncii este mai puţin acută decât era. În ianuarie, scăderea interanuală a imigranţilor înscrişi la Asigurările Sciale era de 3,1%, departe de procentele de 15% din 2009. "Nu s-au mai distrus locuri de muncă la viteza din 2009 şi 2010, dar nici nu s-au creat locuri de muncă încă", susţine directorul Remesas.org.


Citeşte pe adevarul.es cum se adaptează imigranţii pentru a putea trimite bani în ţările natale

citeste totul despre: