Imaginile dezastrului: schimbările geologice provocate de cutremurul din Noua Zeelandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremurele care au zguduit Noua Zeelandă în ultima perioadă au fost atât de puternice, încât au dus la înălţarea fundului mării cu doi metri. În plus, seismul cu magnitudinea 7,8 a făcut ca cele două insule principale ale ţării, de Nord şi de Sud, să se apropie, a anunţat agenţia de monitorizare a cutremurelor GeoNet.

În imaginile surprinse în apropiere de Kaikoura, unul dintre cele mai afectate oraşe în urma seismului, se poate vedea cum fâşii întregi din coasta de est s-au înălţat, peisajul fiind schimbat radical (foto sus).

Cape Campbell, aflat în nord-estul Insulei de Sud, s-a deplasat cu doi metri mai aproape decât săptămâna trecută de Insula de Nord. Seismul nu a provocat deplasări ale terenului numai în nordul Insulei de Sud, ci şi în restul ţării.

Coasta estică a Insulei de Nord s-a deplasat spre vest cu unul, până la cinci centimetri, în timp de capitaţa ţării, Wellington, s-a mişcat cu doi, până la şase centimetri spre nord.

De-a lungul faliilor activate, solul s-a deplasat cu până la 11 metri, ceea ce a dus la schimbarea geografiei zonei.

Dr. Joshu Mountjoy, geolog marin la Institutul Naţional de Apă şi Cercetare Atmosferică (NIWA), a declarat că e pentru prima oară când el sau colegii lui văd un astfel de fenomen. Oraşul a fost parţial evacuat în urma cutremurului şi a replicilor sale puternice, seismologii avertizând că probabilitatea producerii de cutremure cu magnitudinea peste 6 în luna următoare este de „circa 100 de ori mai mari decât în mod normal“, după ce cel puţin patru falii au fost fracturate. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite