Imagini prin satelit arată lucrări de construcţie la complexul nuclear secret al Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini prin satelit cu lucrările de construcţie de la Centrul Negev pentru Cercetări Nucleare FOTO  Planet Labs Inc via AP
Imagini prin satelit cu lucrările de construcţie de la Centrul Negev pentru Cercetări Nucleare FOTO  Planet Labs Inc via AP

Isarelul pare a fi demarat lucrări ample de construcţie la instalaţia nucleară secretă din centrul programului său nedeclarat de arme nucleare, potrivit unor imagini prin satelit analizate de Associated Press.

Imaginile din satelit arată săpături în preajma vechiului reactor nuclear al Centrului Negev pentru Cercetări Nucleare din apropierea oraşului israelian Dimona. Instalaţia adăposteşte laboratoare subterane de procesare a combustibilului nuclear rezultat din producerea de plutoniu de uz militar pentru programul israelian de bombe nucleare.

Scopul construcţiei nu este clar în măsura în care guvernul israelian nu a răspunsu întrebărilor jurnaliştilor AP despre aceste lucrări. În cadrul politicii sale nucleare ambigue, Israelul nici nu confirmă, nici nu neagă că deţine arme nucleare, făcând parte din cele patru ţări care nu au semnat Tratatul de Neproliferare atomică menit să oprească dezvoltarea de arme nucleare.

Cum Israelul critică programul nuclear al Iranului supravegheat de ONU, experţii şi-au reînnoit apelurile în privinţa detalierii propriului program nuclear.

„Guvernul israelian trebuie să ofere clarificări despre lucrările în acest complex nuclear secret”, spune Daryl G. Kimball, directorul Asociaţiei pentru Controlul Armamentului, un institut cu sediul în oraşul american Washington.

Imagini prin satelit captate luni de Planet Labs Inc au arătat lucrări de construcţie în desfăşurare constând în săpături între care o groapă dreptunghiulară de 150 de metri lungime şi 60 de metri lăţime, deşeuri şi materiale de construcţii depozitate în preajma reactorului nuclear.

Israelul a început să construiască în secret reactorul nuclear cu sprijinul Franţei,  la sfârşitul anilor 1950, în apropiere de oraşul Diamona, situat la 90 de kilometri sud de Ierusalim. Ani de zile Israelul a ascuns faţă de America scopul militar al instalaţiei, inclusiv spunând că este o fabrică de textile.

Analiştii estimează că Israelul ar avea capacitatea de a produce cel puţin 80 de bombe nucleare.

Comparaţia cu alte imagini prin satelit a arătat că munca de construcţie a început la începutul anului 2019, iar de atunci a progresat lent.

Analiştii consultaţi de AP au sugerat printre altele că Israelul ar dori să dezafecteze reactorul nuclear funcţional din anii 1960 care ar pune probleme de eficienţă şi securitate.

Un specialist de la Asociaţia de Control al Armelor este de părere că Israelul caută să producă mai mult tritiu, un derivat radioactiv  folosit pentru focoasele nucleare pentru a le mări capacitatea explozivă. Dar Israelul ar putea de asemenea să aibă nevoie de plutoniu pentru „ a înlocui sau extinde durata de viaţă a focoaselor din arsenalul său nuclear”.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite