Imagini din satelit arată cercul polar arctic cuprins de vaste incendii de vegetaţie: Se încălzeşte mai repede decât tot restul planetei la un loc

Imagini din satelit arată cercul polar arctic cuprins de vaste incendii de vegetaţie: Se încălzeşte mai repede decât tot restul planetei la un loc

Incendiu de vegetaţie în Qeqqata Kommunia, Groenlanda FOTO Pierre Markuse/Creative Commons

Imagini din satelit au dezvăluit incendii de vegetaţie fără precedent în Groenlanda, Siberia şi Alaska în contextul temperaturior extrem de ridicate care au cuprins regiuni dintre cele mai îndepărtate ale acestora, relatează Gizmodo şi The Independent. Imaginile surprind valuri groase de fum învăluind râuri, munţi şi vaste fâşii de pădure ale cercului polar nordic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luna iunie a cunoscut cele mai mari temperaturi înregistrate vreodată pe planetă şi acestea se menţin ridicate în iulie: după valurile devastatoare de căldură din SUA, altele similare urmează şi în Europa săptămâna aceasta.

În Alaska incendiile de vegetaţie s-au întins pe aproape 700.000 de hectare de pământ  - încendiile din regiunea Swan Lake fiind responsabile pentru valurile de fum care au învăluit oraşul Anchorage în lunile iunie şi iulie: aici s-au înregistrat pentru prima dată temperaturi de 32 de grade.
 
Încendii au fost stârnite şi în Siberia, în regiuni în care turba rămâne în mod normal îngheţată sau umedă, iar acestea pot arde mocnit în timpul iernii pentru a izbucni din nou primăvara.
 
Imagine din satelit a incendiilor de vegetaţie din Siberia FOTO Pierre Markuse/Creative Commons
 
Cât priveşte Groenlanda, pentru a doua oară în ultimii trei ani izbucneşte un incendiu de vegetaţie în partea sa vestică – şi cu toate că aici incendiile nu au severitatea celor din Siberia şi Alaska, acestea indică un trend al instabilităţii climatice ce se răspândeşte pe planetă.
 
Un expert al Centrului European pentru Previziuni pe termen mediu, Mark Parrington, a spus că în intervalul 1 iunie - 21 iulie 2019 incendiile de vegetaţie izbucnite la cercul polar de nord au eliberat în atmosferă aproximativ 100 de megatone de dioxid de carbon – o valoare comparabilă cu emisiile de dioxid de carbon din combustibili fosili în decursul unui an întreg (2017) pe teritoriul Belgiei.
 
Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO) a transmis că de la începutul lunii iunie Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS) a detectat peste 100 de incendii de vegetaţie majore.
 
„Aceste incendii au emis 50 de megatone de dioxid de carbon doar în luna iunie, echivalentul emisiilor Suediei într-un an întreg.  Această cantitate depăşeşte volumul de dioxid de carbon emis în total în lunile iunie între anii 2010 şi 2018.
 
Cu toate că incendiile de vegetaţie sunt fenomene normale în emisfera nordică între lunile mai şi octombrie, latitudinea la care au loc şi intensitatea lor, precum şi durata, sunt cu totul neobişnuite”, a transmis organizaţia citându-l pe Parrington.
 
„ Cele mai puternice incendii din regiunea arctică s--au produs în Alaska şi Siberia, unele dintre ele cuprinzând arii de dimensiunea a 100.000 de terenuri de fotbal sau întreaga insula Lanzarote. În Alberta, Canada, un incendiu a fost estimat a fi cuprins echivalentul a peste 300.000 de astfel de terenuri. Doar în Alaska CAMS a înregistrat în acest an aproape 400 de incendii de vegetaţie, în vreme ce zilnic izbucnesc altele”.
 
„Partea nordică a lumii se încălzeşte mai repede decât tot restul planetei la un loc. Căldurile usucă pădurile crescând probabilitatea izbucnirii incendiilor. Un studiu de dată recentă a arătat că pădurile din nordul planetei ard într-un ritm nemaicunoscut în ultimiii 10.000 de ani”, a subliniat WMO.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: