Imagini cu o mulţime de israelieni ce bat un şofer arab au fost transmise în direct la televiziunea publică VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un şofer arab a fost linşat de o gloată de israelieni FOTO captură Twitter
Un şofer arab a fost linşat de o gloată de israelieni FOTO captură Twitter

Imagini şocante cu o gloată de israelieni atacând un şofer despre care au presupus că e arab, în Bat Yam, au fost difuzate în direct miercuri noapte la televiziunea publică Kan, potrivit AFP.

Poate cea mai şocantă scenă a nopţii, care a provocat groază printre liderii israelieni, a fost filmarea a zeci de naţionalişti evrei din Bat Yam vandalizând proprietăţile arabe şi apoi atacând un şofer arab, trăgându-l afară din vehicul şi bătându-l sălbatic, scrie Times of Israel.

Imaginile arată cum grupul il scoate pe şofer din maşină şi îl lovesc cu toţii până când omul nu se mai mişcă. Atacul a avut loc pe promenada oraşului Bat Yam, la sud de Tel Aviv.

Poliţia şi ambulanţele nu au ajuns decât după 15 minute, victima fiind lăsată în stradă unde a zăcut inconştientă.

Grupul care l-a atacat au spus că bărbatul e un arab care a încercat să între în mulţime dar în imagini se vede că de fapt acesta doar a vrut să evite demostraţiile.

„Victima are răni grave, dar e în stare stabilă”, a transmis spitalul  Ichilov din tel Aviv.

Participanţii la protest au declarat pentru Kan că bărbatul a încercat în mod deliberat să dea peste ei cu maşina, dar înregistrările şi  martori de la faţa locului  au arătat că şoferul a intrat în panică şi a încercat să se îndepărteze de manifestaţii atunci când a fost acostat

Clipul distribuit pe reţelele de socializare a arătat maşina  apropiindu-se de mulţime, apoi dând înapoi şi  ciocnindu-se cu un vehicul din spatele ei. Apoi maşina a accelerat spre mulţime, aparent fără să lovească pe nimeni, şi a încercat să treacă pe lângă linia de maşini din trafic, dar s-a izbit de una din ele şi n-a mai avut unde avansa.

   

Într-un mesaj video, Netanyahu a transmis publicului că astfel de incidente sunt „intolerabile”.

„Nu-mi pasă dacă simţiţi că vă clocoteşte sângele. Deci vă fierbe sângele în vene. Este irelevant. Nu puteţi lua legea în mâinile voastre. Nu puteţi merge la un civil arab şi să-l linşaţi, aşa cum, la fel, nu putem vedea că cetăţenii arabi fac acelaşi lucru cetăţenilor evrei. Acest lucru nu poate fi permis."

Liderul opoziţiei, Yair Lapid, a denunţat „pierderea totală a controlului”.

Ministrul apărării, Benny Gantz, a avertizat că diviziunile interne israeliene nu sunt „mai puţin periculoase decât Hamas”.

Parlamentarul de extremă dreaptă Betzalel Smotrich, şeful partidului „Zionismul religios”, s-a declarat „ruşinat” de „cruzimea atroce” a atacului.

"Fraţii evrei, opriţi-vă! Nu putem în niciun fel de circumstanţe să ne dăm voie să participăm la acte violente", a spus el.

Rabinul principal al Israelului, Yitzhak Yossef, a cerut încetarea atacurilor evreilor.

„Cetăţenii inocenţi sunt atacaţi de organizaţii teroriste, inimile ne sunt grele şi imaginile greu de privit, dar nu ne putem lăsa atraşi în provocări şi agresiuni”, a spus el.

Issawi Fredj, deputat arab al partidului de stânga Meretz, a declarat că imaginile sunt un semn că ţara se îndreaptă spre „război civil”.

Manifestările activiştilor naţionalişti au izbucnit miercuri seară în mai multe oraşe, ducând la ciocniri cu poliţişti şi uneori cu israelieni arabi.

Poliţia a declarat că răspunde la incidentele violente din oraşe, inclusiv Acre, Haifa şi Lod.

În Acre, un oraş mixt din nord-vestul Israelului, un evreu a fost grav rănit de pietre, a spus poliţia.

"Revoltele din Lod şi Acre nu reprezintă arabii israelieni, revoltele din Bat Yam ... nu reprezintă evreii israelieni, violenţa nu ne va dicta viaţa", a declarat liderul opoziţiei Yair Lapid, care are în prezent sarcina formării unui nou guvern după alegerile din martie.

Gloate evreieşti au fost văzute pe străzile din Tiberius şi Haifa în căutarea arabilor pe care să-i atace, scrie Times of Israel.În Ierusalim, un arab a fost înjunghiat de evrei şi grav rănit pe piaţa Mahane Yehuda. „Moartea arabilor” s-a strigat la mitingurile evreilor, în mai multe oraşe.

La Acre, un evreu a fost agresat de manifestanţi arabi şi lovit cu pietre şi bare de fier, fiind internat în stare critică.

Revolte arabe au fost raportate la Ierusalim, Lod, Haifa, Tamra şi în alte părţi.

În Lod, centrul tulburărilor în ultimele două nopţi - cu gloate arabe incendiind sinagogi, magazine şi maşini- s-a instituit o închidere de noapte între orele 20:00. şi 04:00 dimineaţa. Cu toate acestea, bandele au străbătut străzile şi au vandalizat ore în şir, fără a fi opriţi  poliţia nereuşind să controleze în mod eficient mulţimile. Două persoane a căror identitate nu a fost imediat dezvăluită au fost împuşcate, suferând răni de la uşoare la medii. 

În Tamra, un evreu a fost înjunghiat şi agresat de o gloată arabă, a raportat Channel 12, un paramedic arab spunând că atacatorii aproape că l-au incendiat pe bărbatul aflat în maşina sa înainte ca ambulanţele să-l evacueze în siguranţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite