Imagini după atacul Turciei în Siria. Panicaţi, sute de oameni îşi părăsesc casele FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia a lansat miercuri atacuri aeriene în regiunea Ras al-Ain, situată în nordul Siriei, la frontiera cu Turcia, la puţin timp după ce Ankara a anunţat începerea ofensivei sale împotriva Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă, relatează AFP.

Cel puţin doi civili au fost ucişi în raiduri aeriene, iar alţi doi au fost răniţi în bombardamente asupra satului Misharrafa.

Un corespondent AFP a auzit o explozie puternică, a văzut ridicându-se fum la frontieră şi a anunţat că avioane survolau sectorul.

Potrivit corespondentului AFP, tiruri de artilerie aveau loc continuu în oraşul Ras al-Ain, care au determinat civili să fugă după ce şi-au luat unele lucruri cu ei pe motociclete, cu maşini, iar unii pe jos.

”Raiduri aeriene” şi tiruri de artilerie au vizat oraşul Ras al-Ain şi împrejurumile acestuia, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

De asemenea, şase rachete trase din Siria au căzut în centrul Nusaybin, un oraş din Turcia situat la frontiera dintre cele două ţări, potrivit agenţiei Anatolia, care nu face alte precizări, relatează Reuters.

 

Panică în rândul oamenilor

Tiruri de artilerie turcă au vizat, de asemenea, mai multe sate din regiunea Tal Abyad, situat la rândul său la frontiera cu Turcia, potrivit Observatorului.

Potrivit cotidianului turc Hürriyet, Turcia intenţionează ca mai întâi să preia controlul asupra unei fâşii de teritoriu la frontieră, cu o lungime de 120 de kilometri şi o lăţime de aproximativ 30 de kilometri, între oraşele Tal Abyad şi Ras al-Ain.

image

FOTO Twitter 

„Avioanele de război turce au început să efectueze atacuri aeriene asupra unor zone civile. Există o panică puternică în rândul oamenilor”, a anunţat Mustafa Bali, un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă de combatanţi arabi şi kurzi din care fac parte YPG şi care este suţinută de Statele Unite.

Turcia a lansat ofensivă în nordul-estul Siriei împotriva unei miliţii kurde susţinte de Occident în lupta antijihadistă, după ce preşedintele american Donald Trump a părut să lase Ankarei cale liberă, relatează AFP.

    

image

Anunţul lansării ofensivei împotriva Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG) a fost făcut de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, mai hotărât ca niciodată să îndepărteze de la frontiera turcă această miliţie pe care Turcia o consideră ”teroristă” din cauza legăturilor acesteia cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Această operaţiune îi vizează, afirmă el, pe ”teroriştii din YPG şi Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) şi are ca obiectiv să implementeze o zonă de securitate” în nord-estul Siriei.

    

„Zona de securitate pe care o vom crea va permite întoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor”, a adăugat el.

Această ofensivă, pe care Turcia ameninţa să o lanseze de mai multe luni, este a treia a Ankarei în Siria din 2016.

Reacţia lui Putin 

Într-o convorbire la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, alt actor-cheie în războiul sirian, Erdogan a declarat că ofensiva turcă pe care o pregătea va contribui la aducerea ”păcii şi stabilităţii” în Siria, porivit preşedinţiei turce.

Putin l-a îndemnat la rândul său pe Erdogan ”să se gândească bine” înainte să o lanseze, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

Cel puţin 18.000 de combatanţi sirieni susţinuţi de Ankara au fost mobilizaţi să participe la ofensivă, a anunţat miercuri unul dintre purtătorii lor de civânt. Aceşti combatanţi fac parte din facţiuni regrupate în cadrul Armatei Naţionale Siriene (ANS) - o coaliţie de grupări armate finanţate şi antrenate de Ankara.

Te-ar putea interesa şi:

Reacţia NATO după ofensiva Turciei în Siria. Franţa, Marea Britanie şi Germania se pregătesc să condamne ferm atacul

Kurzii, poporul aflat în căutarea unui stat

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite