Imaginea copleşitoare cu trupurile fără viaţă ale unei fetiţe şi tatălui său, aduse împreună la mal, arată realitatea crudă de la graniţa SUA cu Mexicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realitatea crudă a crizei migranţilor ce se acutizează pe zi ce trece la graniţa sudică a Statelor Unite cu Mexicul a fost suprinsă  într-o fotografie copleşitoare în care apar trupurile înecate, rămase nedespărţite, ale unei fetiţe şi tatălui său, relatează The Guardian.

Imaginea surprinde trupurile fără viaţă aduse de ape la mal ale unui tată din El Salvador şi copilului său, care s-au înecat în timp ce încercau să traverseze Rio Grande pentru a ajunge în Texas. Fetiţa în vârstă de 2 ani are încă braţul în jurul gâtului tatălui său.

Acestea au fost descoperite pe malul râului Rio Grande în apropiere de oraşul mexican Matamoros vizavi de Brownsville, Texas, la doar un kilometru de un pod internaţional.

Potrivit unui reporter local, Martínez Ramírez, în vârstă de 26 de ani, nu a putut să se prezinte autorităţilor americane pentru a cere azil, astfel că a decis să treacă rîul înot împreună cu fiica sa, Valeria şi soţia sa, Vanessa Ávalos.

Soţia bărbatului a povestit poliţiei la faţa locului că acesta a adus fetiţa la mal şi a început să înoate înapoi pentru a o trece şi pe ea. Văzându-l că se îndepărtează, fetiţa s-a aruncat după tatăl său în apă. Martinez a reuşit să o recupereze, însă au fost luaţi de curenţi şi s-au înecat.

Potrivit presei locale, Martínez, Ávalos şi fiica lor şi-au părăsit locuinţa din San Martin în aprilie pentru a merge în Mexic să ceară azil.

Au aşteptat două luni în oraşul mexican Tapachula, dar temându-se de cum vor evolua lucrurile în privinţa migranţilor, mai ales după presiunile din partea lui Trump, au decis să treacă râul. Planul lor era să se predea biroului de emigrări al SUA, a declarat sora lui Martinez.

Familia lui Martinez a făcut pe Twitter apel la preşedintele  El Salvadorului,  Nayib Bukele, pentru repatrierea trupurilor.

Imagine indisponibilă

FOTO EPA-EFE

Migranţii din America Centrală  se angajează pe rute tot mai riscante de-a lungul graniţei sudice în condiţiile în care solicitările azilului în SUA sunt procesate în luni şi chiar ani de zile, relatează The Guardian.

Duminică trupurile unei femei de 20 de ani şi a trei copii mici au fost descoperite în parcul Andaluzas din oraşul texan Mission, aceştia murind după ce au trecut Rio Grande, se presupune, din cauza dezhidratării, pe fondul temperaturilor ridicate.

Zeci de persoane au murit anul acesta încercând să traverseze Rio Grande – în contextul în care nivelurile apelor râului sunt cele mai mari din ultimii 20 de ani, iar curenţii săi sunt extrem de puternici.

Un ofiţer mexican din oraşul de frontieră Piedras Negras a declarat pentru The Guardian: „Râul este înşelător, iar cei care nu sunt din aceste părţi nu au cum să ştie asta. Am crescut aici şi nu m-aş încumeta să intru în el sau să înot”.

O călugăriţă franciscană, directoarea adăpostului pentru migranţi Casa del Migrante, din Piedras Negras a spus că activiştii locali i-au avertizat pe migranţi să nu rişte, dar cum SUA continuă să înăsprească condiţiile de cerere a azilului, aceştia „cuprinşi de disperare, nu pot aştepta la nesfârşit. Nu vor decât să ajungă de partea cealaltă a graniţei. Aşa că intră în râu fără niciun fel de mijloc de protecţie – pur şi simplu, fără nimic pe ei care să-i salveze. Îmi spun de fiecare dată că dacă Domnul vrea ca ei să ajungă teferi dincolo cumva asta se va întâmpla”.

Luni, Mexicul a anunţat mobilizarea unui număr de 15.000 de militari la graniţă, după ce administraţia Trump a ameninţat cu sancţiuni comerciale.

Întrebat despre umărul tot mai mare de migranţi care mor la traversarea graniţei, preşedintele Andrés Manuel López Obrador a spus că este „regretabil” şi că odată cu respingerea tot mai susţinută din partea SUA, oamenii mor în deşert sau la traversarea râului.

Atitudinile mexicanilor faţă de migranţi s-au schimbat în ultimele luni: un sondaj de opinie al Parametría a arătat că 58 la sută din mexicani nu mai vor migranţi din America Centrală, faţă de doar 32 la sută în noiembrie anul trecut.

Autoarea mexicană Alma Delia Murillo a scris pe Twitter: „Imaginea tatălui şi a micuţei lui de pe Rio Bravo …este un simptom dureros al eşecului nostru repetat. Pe deasupra, mai vin şi unii bătuţi în cap să spună că migranţii sunt vinovaţi, că de ce au riscat”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite