Profilul fostului lider al Venezuelei Hugo Chávez: de la paraşutist la moderator al propriului show TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele statului Nicaragua, Daniel Ortega, în timpul unui discurs dedicat lui Chavez FOTO Reuters
Preşedintele statului Nicaragua, Daniel Ortega, în timpul unui discurs dedicat lui Chavez FOTO Reuters

Hugo Chavez, care a murit marţi, la vârsta de 58 de ani, s-a impus ca un puternic om politic în Venezuela încă de la prima sa alegere în funcţia de preşedinte, în 1998, provocând controverse, atât pe plan intern, cât şi în străinătate, cu „revoluţia sa socialistă" şi stilul exuberant

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a decedat, marţi, la Caracas, din cauza cancerului, a anunţat la televiziunea publică vicepreşedintele Venezuelei, ministrul de Externe Nicolas Maduro, desemnat şi succesor la şefia statului.

Chavez, care a recâştigat în octombrie 2012 şefia Venezuelei, a fost unul dintre cei mai controversaţi lideri ai Americii Latine. Fostul comandant al brigăzii de paraşutişti s-a remarcat în urma loviturii de stat eşuate din 1992. Şase ani mai târziu a provocat o ruptură în politica Venezuelei, cauzând un val de indignare populară pentru a câştiga preşedinţia.

De atunci, Chávez a câştigat o serie de alegeri şi de referendumuri, inclusiv unul privind modificarea Constituţiei pentru a permite puterea pe termen nelimitat. Susţinătorii săi spun că îi reprezintă pe săraci, iar criticii spun că a devenit din ce în ce mai autocritic, scrie BBC News.

Ultima cursă prezidenţială a avut loc pe 7 octombrie, în urma căreia Chávez a câştigat încă un mandat de şase ani la şefia Republicii Bolivariene de Venezuela. Victoria lui fusese însă prevăzută încă din 2011, când el însuşi a afirmat că „este scris“ să câştige.

Cu toate acestea, au exista numeroase întrebări cu privire la starea lui de sănătate. A suferit o intervenţie chirurgicală şi a urmat un tratament de chimioterapie pentru cancer în 2011, pentru ca, în februarie anul acesta, să fie supus unei operaţii suplimentare. În acest sens, mulţi s-au întreabă dacă Hugo Chávez era capabil să conducă Venezuela până în 2019.

La vremea respectivă, preşedintele Chávez a susţinut că avea nevoie de mai mult timp pentru ca revoluţia socialistă din Venezuela să prindă rădăcini.

Lupta pentru putere

În februarie 1992, Chávez a condus o încercare eşuată de a răsturna guvernul fostului preşedinte Carlos Andres Perez, pe fondul furiei crescânde a oamenilor ca protest la măsurile de austeritate.

Bazele loviturii de stat eşuate fuseseră pusă cu un deceniu înainte de procederea sa, când Chávez  şi un grup de colegi de-ai săi din Armată au fondat mişcarea secretă intitulată după liderul independenţei în America de Sud, Simon Bolivar.

Revolta din 1992 a membrilor Mişcării Revoluţionare Bolivariene s-a soldat cu 18 morţi şi 62 de răniţi, înainte ca Chávez să se predea. Zăcea într-o închisoare militară când colegii săi au încercat să pună din nou mâna pe putere, nouă luni mai târziu. Această nouă tentativă, din noiembrie acelaşi an 1992, de asemenea, a eşuat.

Chávez şi-a petrecut doi ani în închisoare înainte de a fi graţiat. Şi-a relansat partidul sub numele de Mişcarea celei de-a Cincea Republică şi a făcut trecerea de la soldat la politician.

Ciocniri politice

Până când Chávez a candidat la alegerile din 1998, vechea ordine venezuelană se destrămase. Spre deosebire de majoritatea vecinilor săi, ţara s-a bucurat de o perioadă neîntreruptă de guvernare democratică încă din 1958.

Cele două partide politice, care au alternat la putere, au fost acuzate însă că prezidă un sistem corupt şi risipesc bogăţia de ţiţei a ţării.

Chávez a promis politici sociale revoluţionare, i-a prigonit adesea pe „oligarhii prădători“ şi i-a numit constant pe funcţionarii corupţi slugi ale capitalului internaţional.

Nu a pierdut niciodată oportunitatea de a se adresa naţiunii, descriind directorii companiilor petroliere ca „trăind în cabane de lux în care au loc orgii şi beau whisky“.

Hugo Chávez a avut frecvent ciocniri cu liderii bisericii, pe care i-a acuzat de neglijarea săracilor, de fraternizarea cu opoziţia şi de apărarea celor bogaţi.

Chávez şi Statele Unite

Relaţiile cu Washingtonul au fost conturate de tensiuni puternice. Hugo Chávez  a acuzat administraţia Bush că „luptă împotriva terorii cu teroare“ în timpul războiului din Afganistan, după 11 septembrie 2001.  El a susţinut, de asemenea, că SUA ar fi în spatele unei lovituri de stat rapide, când a fost îndepărtat din funcţie, pentru câteva zile, în 2001. Rezervele vaste de ţiţei ale Venezuelei i-au acordat ţării o importanţă strategică, însă Departamentul de Stat american neagă încercarea de a-l răsturna pe preşedinte venezuelan.

După acest episod şi-a consolidat conducerea printr-un referendum. A câştigat alegerile prezidenţiale din 2006.

Venirea lui Barack Obama la Casa Albă, în noiembrie 2008, a deschis uşa colaborării între cele două state. Chávez l-a felicitat pe Obama pentru victoria sa din 2008, indicând faptul că este gata „să înceapă un proces de apropiere“ cu SUA. La finele lui septembrie 2012, preşedintele socialist al Venezuelei a dat din noi dovadă de susţinere pentru primul lider de culoare de la Washington, declarând: „Sper să nu-i creez probleme lui Obama, dar dacă aş fi originar din Statele Unite, aş vota cu el”.

Vorbele lui Chávez nu i-a surprins însă pe venezuelani, care sunt obţinuiţi cu stilul său bombastic de a vorbi în public, pe care îl foloseşte în programul săptămânal transmis în direct, „Aló Presidente!“, în cadrul căruia vorbeşte despre ideile sale politice, ia interviuri oaspeţilor, cântă şi dansează.

Perle marca Hugo Chavez

„Nu te pune cu mine, domnule, că te vei înţepa”, adresându-se fostului preşedinte al Mexicului, Vicente Fox
„Nu m-aş mira să aud că au existat civilizaţii pe Marte, dar poate a ajuns acolo capitalismul şi a distrus planeta”, comentând misiunile în spaţiu
„Diavolul a trecut ieri pe aici...  astăzi încă miroase a sulf”, referindu-se la fostul lider american, George W. Bush, la o Adunare Generală a ONU
„Ar fi oare ciudat ca ei (americanii, n.r.) să fi inventat o tehnologie pentru răspândirea cancerului să noi să aflăm abia peste 50 de ani?”, vorbind despre cancerul său care ar fi fost indus de SUA

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a decedat, marţi, la Caracas, din cauza cancerului

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite