Hollande vrea o „Europă cu mai multe viteze“

Preşedintele francez, François Hollande, a declarat că este necesar să existe „o Europă cu mai multe viteze", într-o conferinţă de presă comună cu premierul britanic David Cameron, marţi, la Londra.

 „Trebuie să concepem o Europă cu mai multe viteze, fiecare luând ceea ce doreşte în Uniune", a declarat Hollande la Downing Street, în cadrul primei sale vizite oficiale în Marea Britanie.

„Nu suntem în aceeaşi situaţie. Marea Britanie nu intenţionează să devină membră a zonei euro. Dar ne putem înţelege poziţiile reciproc. Marea Britanie nu intenţionează să frâneze" zona euro, iar „noi nu vom obliga pe nimeni să ni se alăture", a adăugat preşedintele francez.

„Avem nevoie de o Europă care să fie competitivă. Nu aspectul fiscal este cel care diferenţiază cel mai mult Franţa de Marea Britanie", a remarcat Hollande, referindu-se la o treaptă de impozitare mai mare de 45% în Marea Britanie, în contextul în care în Franţa aceasta este de doar 41%. „Nu am văzut niciun britanic instalându-se în Franţa", a glumit şeful statului francez.

Premierul britanic David Cameron i-a răspuns pe acelaşi ton, apreciind că au existat „ocazii ca ţările să aibă relaţii diferite" în cadrul UE. Cameron declarase anterior că „va întinde covorul roşu" pentru oamenii de afaceri francezi care vor să-şi relocheze afacerile în Marea Britanie pentru a scăpa de taxele mai mari ce au fost anunţate de noul preşedinte francez.

Partenera lui Hollande, Valerie Trierweiler, nu a făcut parte din delegaţia care a mers în Marea Britanie, lucru care i-a nedumerit pe mulţi. Explicaţia dată de Elysee ţine de faptul că preşedintele francez nu este căsătorit cu jurnalista, deşi cei doi sunt împreună din 2007. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: