Hayder Al-Khoei: „Dacă Iranul ripostează, Arabia Saudită şi Bahrainul sunt de vină"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A intervenit Arabia Saudită în Bahrain pentru a nu permite Iranului să-şi extindă influenţa dincolo de apele Golfului?. În micul regat care găzduieşte flota SUA din Golful Persic se suprapun două feluri de tensiuni: inegalităţile politice locale şi conflictul regional dintre şiiţi şi sunniţi.

FP România: Ce revendicări au protestatarii din Bahrain?

Hayder Al-Khoei: Revendicările s-au schimbat de-a lungul timpului, ceea ce reflectă evoluţia rapidă a conflictului. De la bun început, cetăţenii din Bahrain au cerut reforme politice şi mai multe drepturi. De asemenea, au cerut demisia durului premier Khalifa bin Salman al-Khalifa. Odată cu escaladarea situaţiei prin folosirea violenţei de către guvern pentru a suprima brutal protestele paşnice, cererile protestatarilor pro-democraţie s-au schimbat. De la nevoia de reforme s-a ajuns la condamnarea publică a regelui şi a familiei sale. Acum ei vor să pună capăt dinastiei Al-Khalifa care a fost proeminentă în Bahrain de la sfârşitul secolului al XVII-lea. Din acest punct de vedere, protestele din Bahrain nu diferă cu nimic de cele din Tunisia, Egipt şi Libia. Poporul din Bahrain cere libertate, egalitate şi democraţie, valori umane universale, indiferent de confesiune.

Citiţi şi:

Şi „balamaua” americană din Golf a început să scârţâie

Răsăritul Turciei: Ancorată în Vest, dar cu faţa tot mai mult spre Est


În ce constă „discriminarea populaţiei şiite"?

Se manifestă prin stabilirea unor circumscripţii false. Dat fiind că circumscripţiile sunnite au mai puţini votanţi, şiiţiilor le-au fost acordate doar 42% din locurile din Camera Inferioară, mult mai puţine decât meritau având în vedere numărul lor din totalul populaţiei. Sistemul este fraudat pentru a funcţiona împotriva şiiţilor, şi chiar dacă n-ar fi rămâne problema Camerei superioare, care are puterea să schimbe actele legislative adoptate de Camera Inferioară. De aceea face opoziţia apeluri la democraţie.

Ce putere are opoziţia?

Bahrainul are o mişcare de opoziţie foarte sofisticată, din care o parte a fost implicată în procesul politic de când dialogul a fost iniţiat între rege şi membrii opoziţiei ca urmare a tulburărilor din anii '90. Partidul al-Wefaq, condus de Sheikh Ali Salman, controla aproape jumătate din locuri în Camera inferioară înainte să înceapă tulburările. Opozanţii au fost nemulţumiţi de faptul că un Consiliu Consultativ, numit direct de rege, are puteri mai mari decât Camera inferioară aleasă. Există şi politicieni şiiţi care refuză să participe la procesul politic din cauza împărţirii inechitabile a puterii, consfinţite prin Constituţia din 2002. Trebuie menţionat însă că şiiţii din Bahrain nu sunt un bloc politic omogen, ci mai multe partide diferite.

Cum explicaţi intervenţia trupelor din vecini?

Bahrain este o ţară mică şi întotdeauna s-a bazat pe Arabia Saudită pentru a-şi asigura stabilitatea şi securitatea. Intervenţia Consiliului de Cooperare al Golfului este în esenţă o acoperire pentru mişcarea trupelor saudite la graniţă, pentru că este mai acceptabil internaţional să trimiţi trupe pe baza unui tratat semnat între majoritatea ţărilor din Golf.

Ar putea interveni şi Iranul?

Cum situaţia a escaladat, iranienii au mai multe motive să reacţioneze şi unii vor fi mai receptivi la această reacţie. Mulţi văd intervenţia saudită ca pe o provocare la adresa Iranului. Pare însă improbabil ca iranienii să răspundă cu propria lor intervenţie militară, care va fi văzută ca o invazie şi un act de război de către comunitatea internaţională. Dar dacă Iranul ripostează, Arabia Saudită şi Bahrainul vor trebui să dea vina pe ele însele. Spre deosebire de Liban şi Irak, în Bahrain nu există grupări politice sau militare care primesc training şi arme din Iran, şi chiar şi saudiţii ştiu asta. Dar Riadul a lansat o campanie de imagine de succes pentru a picta un tablou diferit şi pentru a face politicile lor în regiune mai acceptabile pentru lume. Din păcate, multe guverne vestice au căzut în plasa saudiţilor.

"Cum situaţia a escaladat, iranienii au mai multe motive să reacţioneze. Dacă Iranul ripostează, Arabia Saudită şi Bahrainul sunt de vină."
Hayder Al-Khoei
cercetător la Centre for Academic Shi'a Sudies

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite