HARTĂ 250 de milioane de revolte în peste trei decenii. Evoluţia protestelor în lume, din 1979 încoace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la Cairo până pe Wall Street şi în Cisiordania, 250 de milioane de revolte, lovituri de stat şi războaie au avut loc în lume din 1979 până în prezent, arată o amplă bază de date, redată printr-o hartă dinamică a protestelor din ultimii 34 de ani.

The Global Database of Events, Language, and Tone (GDELT) este o bază de date în care sunt înregistrate protestele violente din lume, de la războaie civile la revoluţii şi la lovituri de stat. John Beieler, doctorand la Universitatea de Stat din Pennsylvania, a expus baza de date GDELT printr-o hartă dinamică ce prezintă ciocnirile violente desfăşurate pe Glob, lună cu lună, din 1979 până în prezent.

Harta ne arată că, în ultimii 34 de ani, au avut loc 250 de milioane de astfel de evenimente, cele mai semnificative fiind:

- Protestele şi grevele din Marea Britanie ca răspuns la reformele economice ale defunctului premier  Margaret Thatcher 

- Escaladarea violenţelor în lupta împotriva sistemului Apartheid din Africa de Sud, din anii '80

- Căderea zidului Berlinului în noiembrie 1989 şi valul de proteste, inclusiv Revoluţia română, care a dus la căderea regimurilor comuniste din Europa 

- Protestele din Iraq şi Operaţiunea Furtună în Deşert de la începutul anului 1991

- Războiul din Afganistan din 2001, ca urmare a atacurilor teroriste de la 11 septembrie

- Războiul din Iraq declanşat în martie 2003

- Explozia de proteste din Statele Unite ale Americii din 2008 încoace, precum Occupy Wall Street şi manifestaţiile Tea Party, pe fondul crizei economice 

- Protestele Mişcării Verzi din Iran de după alegerile prezindenţiale din 2009

- Protestele persistente din Kashmir, Tibet, Israel şi Cisiordania

- Valul de proteste - Primăvara Arabă – care afectează Nordul Africii şi Orientul Mijlociu din 2011 până în prezent

Hiba hărţii, mass-media

Kalev Leetaru, reprezentant Yahoo! şi asociat la Universitatea Georgetown care a participat la dezvoltarea proiectului GDELT, a declarat, pentru „Foreign Policy”, că procesul de acoperire şi cel de înregistrare a protestelor de la finele anilor '80 şi începutul anilor '90 nu au fost temeinic efectuate. 

Leetaru oferă ca exemplu protestele din Europa de Est din anii '80. Harta dinamică nu prezintă foarte multe revolte, marcate prin buline galbene, în intervalul 1980-1989, pe hartă. „Nu au fost proteste revelante sau avem de-a face cu perioada în care presa era condusă şi cenzurată de stat?” atrage atenţia Leetaru.

Din acest motiv, în pofida bazei stufoase de date GDELT pe care o are în spate, harta are o hibă cauzată tocmai de sursa care atestă evenimentele: mass-media.

Evoluţia protestelor în lume, din 1979 încoace

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite