Hackerii au început în forţă anul în SUA, Marea Britanie şi Germania. The Dark Overlord ameninţă cu publicarea „adevărului despre atacurile din 11 septembrie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacul asupra WTC din 11 septembrie 2001
Atacul asupra WTC din 11 septembrie 2001

Un grup de hackeri afirmă că are mii de documente care pot face lumină în ancheta cu privire la atacurile asupra World Trade Center din New York, pe 11 septembrie 2001. Totodată, pentru ca să nu fie făcute publice, grupul cere plata în bitcoins.

Grupul de hackeri The Dark Overlord a ameninţat că va publica pe internet aproximativ 18.000 de documente secrete, care ar conţine "răspunsuri la teoriile conspirative despre atacurile teroriste din 11 septembrie 2001", scrie ziarul austriac Heute, citat de Sputnik France.

Aceste date de 10Gb, potrivit sursei citate, vor fi publicate dacă cererea de răscumpărare a hackerilor rămâne fără răspuns. Astfel, ei solicită, pe serviciul de internet Pastebin, o sumă nespecificată care să le fie plătită în bitcoins.

Dark Overlord a subliniat că documentele în cauză au provenit din arhivele marilor companii de asigurări, cum ar fi Lloyds of London şi Hiscox, agenţia imobiliară Silverstein Properties, care deţinea World Trade Center, precum şi mai multe departamente guvernamentale.

Pentru a da greutate cererii lor, hackerii au publicat cu câteva zile în urmă câteva scrisori şi e-mail-uri, în care sunt menţionate firme de avocatură, Autoritatea pentru Securitatea Transporturilor (TSA) şi Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA).

Toate persoanele ale căror nume se regăsesc în documente le pot şterge, asigură hackerii, contra unei plăţi.

Hackerii au ameninţat, de asemenea, să vândă documentele furate organizaţiilor teroriste şi statelor adversare Statelor Unite. "Plătiţi, altfel vă vom îngropa", ameninţă The Dark Overlord pe Pastebin.

Pe 11 septembrie 2001, 19 kamikaze au reuşit să pătrundă în patru avioane de linie şi să le deturneze. Două avioane au lovit turnurile gemene de 109 etaje ale World Trade Center din New York, al treilea - Pentagonul, iar al patrulea a căzut la 130 de kilometri de la Pittsburg, Pennsylvania.

Hoţii cibernetici ai Anonymous au furtat documente de la Integrity Initiative al Institutului de Administraţie Publică din Marea Britanie

Hackerii din grupul Anonymous au publicat noi documente ale proiectului britanic Integrity Initative în care sunt dezvăluite planurile de propagare a agendei antiruseşti  în Republica Moldova, comunică RIA Novosti.

Hackerii au publicat documente şi facturi pe care le-au numit dovezi ale desfăşurării de analize de către Integrity Initiative, din banii contribuabililor britanici, analize asupra activităţii Partidului Laburist şi a liderului său, a canalul TV Russia Today, precum şi activităţii Londrei în ţările vecine cu Rusia.

ocumentele se referă între altele la reflectarea incidentului din Salisbury, situaţia din ţările fostei URSS şi din Orientul Mijlociu, inclusiv Siria, iar în documentele care se referă la Moldova este recunoscută existenţa secţiei pentru dezinformare în UE.

Ministerul britanic de Externe a recunoscut deja autenticitatea documentelor publicate anterior privind subiectul intervenţiei Londrei în afacerile ţărilor UE şi desfăşurarea unui război informaţional orientat împotriva Rusiei.

Structuri care să se ocupe de contracararea informaţională a Rusiei au fost create deja, aşa cum denotă documentele publicate de Anonymous, în ţări ca Spania, Franţa, Grecia, Olanda, Lituania, Norvegia, Serbia, Italia. Este planificată iniţierea unor noi grupuri (sau poate există deja) în Armenia, Moldova, Georgia, Suedia, Muntenegru, Malta, SUA, Canada, Estonia, Polonia, Slovacia, România, Bulgaria, Austria, Portugalia, Elveţia, Letonia. În Ucraina şi Iordania activează anumite „grupuri de cercetare”.

În unul dintre documentele publicate sunt punctate priorităţile de bază ale subdiviziunilor regionale ale proiectului şi angajaţilor britanici pentru Moldova, în speţă, în ceea ce priveşte modalitatea de reflectare a evenimentelor în ţară. Astfel, se propune inocularea opiniei că situaţia internă din Republica Moldova este „utilizată în vederea creării unei influenţe ruseşti în ţările UE”.

Un alt document reprezintă un plan de sprijin pentru postul de televiziune din Moldova TV8, care activează, după cum se explică în text, cu susţinerea ambasadelor străine, pentru a-l ajuta să-şi lărgească auditoriul printre vorbitorii de limba rusă.

Autorii documentului menţionează că prin susţinerea unor astfel de activităţi în preajma alegerilor parlamentare, „TV8 îşi va consolida rolul în calitate de platformă importantă pentru vocile independente din Republica Moldova”.

Printre documentele publicate este şi un plan privind monitorizarea viitoarelor alegeri parlamentare din ţara noastră.

În noiembrie 2018, hackerii au publicat pentru prima dată documente cu privire la activitatea proiectului Integrity Initiative al Institutului de Administraţie Publică, care, în opinia lor, ar putea folosi Marii Britanii pentru a interveni în afacerile interne ale ţărilor europene şi pentru un război informaţional împotriva Rusiei. Potrivit Anonymous, programul institutului nu a fost actualizat încă din 2017, lipsesc informaţii despre angajaţii săi şi detaliile de contact ale instituţiei, iar codul programului publicaţiilor online sugerează că acestea sunt făcute automat.

Anonymous au publicat rapoarte analitice privind activitatea structurilor mass-media ruseşti, precum şi facturile emise pentru acestea, pe care hackerii le-au numit dovezi ale desfăşurării de analize de către Integrity Initiative din banii contribuabililor britanici, analize asupra activităţii Partidului Laburist şi a liderului său, precum şi canalul TV Russia Today. Documentele se referă, în special, la reflectarea incidentului din Salisbury, situaţia din ţările fostei URSS şi situaţia din Orientul Mijlociu, inclusiv Siria. Ministerul britanic de Externe a recunoscut deja autenticitatea documentelor anonime publicate anterior privind subiectul intervenţiei Londrei în afacerile ţărilor UE şi desfăşurarea unui război informaţional orientat împotriva Rusiei.

Anonymous au publicat copii de facturi pentru un total de aproximativ 1.000 de lire sterline, emise pentru o anumită persoană care trăieşte în Iordania sub numele de Jassar Jamal al-Tahat pentru "efectuarea de rapoarte pentru Integrity Initiative despre campaniile RT".

De asemenea, au fost publicate două rapoarte privind activităţile RT. Unul, al cărui autor este indicat Jassar al-Tahat, este o analiză a activităţii RT din Orientul Mijlociu, compilat în aprilie 2018. Al doilea, fără a preciza numele autorului, explorează principiile distribuirii ştirilor în reţelele sociale, afirmă succesele RT şi Sputnik pe aceste platforme. "Planurile de a contracara RT" şi "Motivele pentru care acestea acţionează împotriva RT" - înşişi hackerii amintesc de aceste rapoarte.

Primul raport este datat pe 9 aprilie, al doilea fără dată, iar conturile sunt marcate pe 15, 18 şi 21 aprilie.

  Potrivit unui raport, în Orientul Mijlociu, "RT este acum perceput ca cea mai fiabilă sursă de informaţie, oferind cealaltă parte a istoriei" şi răspunzând vectorului dezvoltării regiunii, mai ales că intelectualii locali trăiau sub dominaţia naraţiunii occidentale, "iar dorinţa lor acum este să vadă cealaltă parte". Autorul raportului recunoaşte, de asemenea, că RT are un asemenea grad de încredere într-o regiune pe care sursele d einformare occidentale nu o posedă.

După cum se menţionează în raport, RT se bucură de o reputaţie în Orientul Mijlociu ca o sursă "oferind o perspectivă nouă, complexă şi avansată, care permite oamenilor să înţeleagă noile tendinţe pe care ceilalţi radiodifuzori nu le explică".

Al doilea raport menţionează succesul RT şi Sputnik în reţelele de socializare, în special în contextul neîncrederii faţă de resursele informaţionale occidentale în rândul publicului vestic. De exemplu, după ce avionul Su-24 rusesc a fost doborât în 2015, "RT şi Sputnik au început să publice articole de promovare a poziţiei ruseşti" şi să câştige un sprijin puternic. În acelaşi timp, articolul RT privind Reddit a adunat 11 mii de comentarii, în timp ce cel apărut pe CNN, pe locul al doilea, - doar 2,2 mii. "Simpatiile comune pe reţelele de socializare erau de partea rusă", scrie autorul.

În noiembrie 2018, hackerii au publicat pentru prima dată documente despre activităţile Integrity Initiative al Institutului de Administraţie Publică, care, în opinia lor, ar putea folosi Marii Britanii pentru a interveni în afacerile interne ale ţărilor europene şi pentru războiul informaţional împotriva Rusiei. Potrivit Anonymous, programul institutului nu a fost actualizat încă din 2017, lipsesc informaţii despre angajaţii săi şi detaliile de contact ale instituţiei, iar codul programului publicaţiilor online sugerează că acestea sunt făcute automat.

Date personale ale politicienilor germani, făcute publice

Date cu caracter personal despre sute de politicieni germani aparţinând marilor partide, inclusiv detalii ale cărţilor de credit şi numere de telefon mobil, au fost postate public de hackeri. Cancelarul Angela Merkel se numără printre cei afectaţi, a informat vineri presa locală.

Politicieni din partidul de extremă stânga Linke sunt printre cei afectaţi, inclusiv Dietmar Bartsch, liderul grupului partidului în camera inferioară a parlamentului.

Potrivit ediţiei online a ziarului Rheinische Post, cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Frank-Walter Steinmeier au fost de asemenea victime ale scurgerii de date.

Radioteleviziunea publică ARD a anunţat mai devreme că date personale despre sute de politicieni au fost publicate pe un cont de Twitter, inclusiv adrese, scrisori personale şi copii ale cărţilor de identitate.

Toate marile partide germane, cu excepţia AfD de extremă dreaptă, au fost afectate. Identitatea hackerilor şi motivul lor nu sunt cunoscute.

Autorităţile germane au aflat de scurgerile de date masive care au afectat sute de politicieni germani aparţinând marilor partide abia în luna ianuarie, a declarat sâmbătă Biroul Federal pentru Securitatea Informaţiei (BSI) din Germania, relatează dpa şi Reuters.

La începutul lunii decembrie, agenţia ştia doar de o scurgere de date care implica o singură persoană şi nu sutele de politicieni care au fost afectaţi în total, a precizat BSI.

Cu o zi înainte însă, directorul BSI, Arne Schoenbohm, declara că agenţia a avertizat deja politicieni afectaţi încă din decembrie, în contrast cu anunţul făcut sâmbătă.

"Am avut deja discuţii corespunzătoare la începutul lunii decembrie cu anumiţi membri ai parlamentului care au fost afectaţi", a declarat vineri Schoenbohm la postul de televiziune german Phoenix, adăugând că agenţia a iniţiat contramăsuri.

Biroul Federal pentru Securitatea Informaţiei a declarat sâmbătă că un membru al parlamentului a informat BSI la începutul lunii decembrie că "există acţiuni suspecte observate pe conturi private şi personale de email şi pe conturi de social media".

BSI nu a făcut legătura până pe 4 ianuarie între acest caz şi alte patru cazuri şi scurgerile de date masive care au afectat sute de politicieni germani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite