Guvernul turc a decretat starea de urgenţă pentru trei luni. Erdogan: „Ţări străine ar putea avea legătură cu puciul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
erodgan reuters

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat în cadrul unei conferinţă de presă, miercuri seara, că guvernul turc a decretat starea de urgenţă în ţară pentru o perioadă de trei luni, pentru „a evita efectele loviturii de stat”.

Erdogan a dat asigurări cetăţenilor turci, dar şi investitorilor străini că nu trebuie să se teamă de o perioadă de instabilitate în Turcia, după ce Guvernul a epurat peste 60.000 de persoane din aparatul de stat şi armată în urma tentativei eşuate de lovitură de stat.

Decizia decretării stării de urgenţă a fost luată la recomandarea consiliului naţional de securitate, care s-a reunit pentru o deliberare de cinci ore în cadrul zilei de miercuri.

Preşedintele turc a afirmat anterior, într-un interviu pentru al-Jazeera, că „ţări străine ar fi putut fi implicate în organizarea complotului”, însă nu a oferit exemple concrete în acest sens.

„Este posibil ca alte ţări să fie implicate“ în tentativa de lovitură de stat, a declarat Edogan pentru Al Jazeera.

Secretarul american de stat John Kerry i-a spus sâmbătă omologului său Mevlut Cavosoglu că insinuări publice potrivit cărora Statele Unite au fost implicate în tentativa eşuată de stat din Turcia subminează relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO.

În cazul instituirii stării de urgenţă în Turcia, Guvernul se reuneşte sub conducerea preşedintelui ţării, poate emite decrete cu efect de lege şi poate suspenda drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, în cazul în care este considerat necesar pentru garantarea securităţii naţionale.

Interdicţii de circulaţie pot fi impuse, iar mitingurile şi protestele pot fi interzise fără să fie consultate autorităţile.

Presa poate fi, de asemenea, cenzurată, iar forţele de securitate pot percheziţiona persoane, vehicule şi confisca potenţiale probe fără mandat. Însă Ministerul de Interne a anunţat că această ordine "nu-i va afecta pe civili", potrivit unei coresponde Al Jazeera la Ankara.

Parlamentul turc va trebui să aprobe prin vot instituirea stării de urgenţă. Partidul lui Erdogan, AKP, deţine majoritatea mandatelor în legislativul ţării.

Erdogan: „Virusul din armată va fi curăţat”

Starea de urgenţă este necesară „în vederea eliminării rapide a tuturor elementelor organizaţiei teroriste implicate în tentativa de lovitură” de stat, a declarat miercuri noaptea, în discursul pe care l-a susţinut la Ankara, preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan, citat de Al-Jazeera, referindu-se la organizaţia „Hizmet” („Serviciu”, în turcă) - mişcarea condusă de către predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite din 1999, acuzat că a insigat puciul eşuat.

"Ţin să subliniez că declararea stării de urgenţă are unicul scop al luării măsurilor necesare, în faţa ameninţării teroriste cu care se confruntă ţara noastră", a declarat el de la palatul prezidenţial din capitală.

"Virusul din armată va fi curăţat", a adăugat imediat Erdogan.

Turcia l-a acuzat pe predicatorul Fethullah Gulen că se află în spatele puciului eşuat şi numeşte mişcarea acestuia - "Hizmet" - o "organizaţie teroristă". Clericul a negat ferm orice legături cu tentativa de lovitură de stat.

Germania cere Turciei să ridice cât mai repede posibil starea de urgenţă

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a cerut miercuri Turciei să ridice cât mai repede posibil starea de urgenţă impusă după tentativa eşuată de puci de vineri, relatează Reuters.

Steinmeier a dat publicităţii miercuri un comunicat, în replică la declararea stării de urgenţă de către Guvernul turc. El a îndemnat cabinetul să protejeze atât statul de drept şi să asigure proporţionalitatea reacţiilor şi măsurilor luate în urma tentativei de puci.

“Declararea stării de urgenţă face clar, din nou, un lucru: tentativa de puci are un efect profund asupra politicii şi societăţii turce”, a atras atenţia Steinmeier. "Numai o implicare ce poate fi dovedită în acte ilegale, nu o suspiciune de afiliere politică, ar trebuie să declanşeze o acţiune guvernamentală”, a atras atenţia Steinmeier. “De asemenea, este crucial ca starea de urgenţă să fie restricţionată numai la perioada de timp necesară, după care să fie ridicată cât mai rapid posibil”, a adăugat el.

Potrivit şefului diplomaţiei germane, această abordare este chiar în interesul Turciei, pentru că orice altceva ar sfâşia ţara şi ar slăbi-o, atât pe plan intern, cât şi extern.

Represiunile continuă în Turcia

Anunţul a venit la câteva ore după ce agenţia de rating economic Standard & Poor's a retrogradat  rating-ul de credit în valută al Turciei de la BB-plus la BB, şi a setat perspectiva pe termen mediu pe negativ, din cauza fragmentării peisajului politic al ţării. Agenţia se aşteaptă la o perioadă de instabilitate ridicată în Turcia.

Tot miercuri, academicienii turci au primit o restricţie de a părăsi ţara, în ceea ce a fost descrisă drept o măsură temporară pentru a preveni riscul ca puciştii din universităţi să fugă din ţară. Peste 15.000 de profesori sau angajaţi ai Ministerului Educaţiei au fost înlăturat din funcţii, în cadrul epurărilor sistemelor publice în urma puciului eşuat. 

626 de şcoli private au fost închise, de asemenea, fiind investigate pentru „crime împotriva ordinii constituţionale”, conform agenţiei de stat Anadolu.

Conform surselor citate, este vorba despre 524 de şcoli private şi despre alte 102 internate şi centre de pregătire.

Măsuri legale au fost luate împotriva instituţiilor care au legături cu Orgaizaţia Teroristă Fetullah (FETO) - titulatura atribuită de guvernul turc mişcării clericului exilat Fethullah Gulen - sub acuzaţia de "infracţiuni împotriva ordinii constituţionale", precizează Anadolu.

De asemenea, autorităţile de la Ankara au suspendat peste 21.738 de profesori în contextul investigaţiei la nivel naţional împotriva FETO.

În cadrul discursului, Erdogan a anunţat şi un nou bilanţ al puciului eşuat, de 312 morţi.

Alte cel puţin 1.500 de persoane au fost rănite în noapte de 15 spre 16 iulie, după ce o facţiune a armatei a încercat să preia puterea în Turcia, însă tentativa a eşuat după intervenţia forţelor loiale guvernului turc şi a ieşirii în stradă a unui număr mare de protestatari, atât pro-Erdogan precum şi simpli susţinători ai democraţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite