Guineea Ecuatorială - Fiul dictatorului, îndrăgostit de maşini şi proprietăţi de lux. Ţara condusă de tatăl său se luptă cu foametea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Ani de zile, averea lui Teodoro Teodorin Nguema Obiang Mangue a crescut odată cu cea a ţării sale, Guineea Ecuatorială, pe măsură ce statul african a devenit unul dintre cei mai mari producători de petrol din Africa subsahariană, scrie BBC.

Fiul preşedintelui Teodoro Obiang Nguema Mbasogo s-a bucurat de un stil de viaţă luxos, în ţări precum SUA, Franţa, Elveţia sau Marea Britanie. Viaţa sa bună din străinătate a fost însă în contrastat puternic cu traiul de zi cu zi al concetăţenilor săi, a căror viaţă nu s-a îmbunătăţit pe măsură ce ţara încasa venituri importante din petrol.

Acum, însă, Teodorin este acuzat de delapidare şi se confruntă cu o condamnare penală în Franţa, sancţiuni în Marea Britanie şi este acuzat de corupţie în SUA.

Înapoi în Guineea Ecuatorială, Teodorin Nguema nu are niciun fel de problemă. Acesta este vicepreşedinte şi este în cărţi pentru a-i succeda tatălui său, în vârstă de 79 de ani, care este la putere din 1979.

„Delapidare şi extorcare”

Teodorin s-a mutat în California încă din 1991, când s-a înscris la Universitatea Pepperdine din Malibu. Aici, fiul preşedintelui din Guineea Ecuatorială şi-a cumpărat un conac de 30 de milioane de dolari, iar celelalte bunuri ale sale din SUA au inclus o maşină Ferrari şi bunuri personale ale lui Michael Jackson, cumpărate la licitaţie.

Informaţiile despre proprietăţile sale au apărut în 2014, când Departamentul de Justiţie al SUA l-a forţat să predea bunurile, în baza unui acord de reunoaştere a vinovăţiei, după ce a fost acuzat că a folosit bani din „scheme de corupţie” pentru achiziţionarea lor.

„Prin delapidare şi extorcare, vicepreşedintele Nguema Obiang şi-a jefuit cu neruşinare guvernul şi a delapidat afacerile din ţara sa pentru a-şi susţine stilul de viaţă fastuos, în timp ce mulţi dintre concetăţenii săi trăiau în sărăcie extremă”, declara la momentul respectiv asistentul procurorului general.

Banii din vânzarea bunurilor lui Teodorin vor fi „folosiţi în beneficiul oamenilor din Guineea Ecuatorială”, mai spunea acesta.

Maşini de lux şi proprietăţi de sute de milioane de dolari

În 2016, procurorii elveţieni au confiscat 25 de maşini de lux care îi aparţineau. Maşinile, printre care Bugatti, Lamborghini, Ferrari, Bentley şi Rolls Royce, au fost vândute în 2019 la o licitaţie pentru aproximativ 27 de milioane de dolari.

Maşinile au fost vândute „în numele statului Geneva şi toate sumele obţinute vor fi donate”, anunţa casa de licitaţii Bonhams. Procurorii elveţieni au anunţat că au închis investigaţia de spălare de bani în cadrul unui aranjament de a vinde maşinile şi a folosi banii obţinuţi pentru programe în Guineea Ecuatorială.

Potrivit Codului penal elveţian, procurorii pot renunţa la acuzaţii în anumite cazuri de acest fel, dacă persoanele acuzate oferă compesaţii.

Apoi, în 2017, a venit rândul Franţei să-i confişte averea lui Teodorin, când o instanţă l-a condamnat pentru delapidare şi a dispus sechestrarea bunurilor sale.

Teodorin a fost condamnat în lipsă la o pedeapsă de trei ani cu suspendare şi o amendă de 30 de milioane de euro, iar activele sale de lux din Franţa au fost confiscate. Una dintre proprietăţile sale confiscate la Paris valorează peste 120 de milioane de dolari.

Conform unei legi franceze, toată această bogăţie trebuie redistribuită oamenilor din Guineea Ecuatorială. 

Bunurile vor fi scoase la vânzare iar fondurile obţinute vor fi plasate pe o linie bugetară coordonată de Ministerul francez de Externe. Apoi, banii vor fi investiţi în proiecte de dezvoltare locală în Guineea Ecuatorială, prin intermediul Agenţiei Franceze pentru Dezvoltare.

În cele din urmă, săptămâna trecută, Marea Britanie a aplicat sancţiuni „anticorupţie” pentru Teodorin şi alte patru personalităţi din Zimbabwe, Venezuela şi Irak.

Sancţiunile aplicate de Regatul Unit prevăd interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor. 

Teodorin a fost acuzat de „deturnare de fonduri publice” şi luare de mită ce i-au permis un stil de viaţă opulent: acesta ar fi cheltuit peste 500 de milioane de dolari pe achiziţia de reşedinţe de lux, a unui avion privat, a mai multor maşini şi obiecte de colecţie având legătură cu legendarul star pop Michael Jackson.

Ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a declarat că noile sancţiuni vizează persoane care „şi-au căptuşit propriile buzunare în detrimentul cetăţenilor lor”.

Teodorin ar putea să îi urmeze tatălui său în funcţia de preşedinte

În ciuda problemelor din străinătate, Teodorin îşi păstrează locul în fruntea instituţiei politice din Guineea Ecuatorială. Acasă, acesta este vicepreşedinte, în timp ce tatăl său este cel mai longeviv preşedinte de stat african, fiind descris de organizaţiile pentru drepturile omului drept unul dintre cei mai brutali dictatori din Africa. Teodoro Obiang este preşedinte din 1979 când, printr-o lovitură de stat, l-a executat pe preşedinte pentru a-i lua puterea, adică, pe nimeni altul decât unchiul său.

În timp ce preşedintele însuşi este figura cheie, fiul său este „relativ bine cunoscut ca personalitate în vestul şi centrul Africii, având în vedere acoperirea mediatică internaţională pe care a atras-o”, spune analistul african Paul Melly.

„Totuşi, acţiunile autorităţilor judiciare din unele ţări europene împotriva faptelor de corupţie întreprinse de unele familii prezidenţiale africane sunt un semn al deteriorării credibilităţii acestora”, adaugă el.

„Am obţinut victorii importante pentru toţi cei care luptă împotriva corupţiei şi împotriva regimurilor autoritare. Suntem bucuroşi că putem să vedem cleptocraţi condamnaţi”, spune şi Tutu Alicante, directorul unui ONG din Guineea Ecuatorială care militează pentru apărarea drepturilor omului.

Chiar şi cu credibilitatea deteriorată, Teodorin Obiang va fi, cel mai probabil, viitorul preşedinte al Guineei Ecuatoriale, după retragerea tatălui său. 

După ce a fost ministru al Agriculturii pentru 15 ani, Teodorin a fost numit al doilea vicepreşedinte al ţării, poziţie ocupată din 2012 până în 2016. Din 2016, acesta este primul vicepreşedinte al Guineei Ecuatoriale, poziţie care îi asigură succesiunea la funcţia supremă în stat.

Guineea Ecuatorială are unii dintre cei mai slabi indicatori sociali din lume: mai puţin de jumătate din populaţia de circa 1,3 milioane de persoane are acces la apă curată şi 20% dintre copii mor înainte de a ajunge la vârsta de 5 ani, arată datele Organizaţiei Naţiunilor Unite. De asemenea, potrivit datelor Băncii Mondiale, 76% din populaţie trăieşte în sărăcie.

Până în anul 1990, principala sursă de venit a Guineei Ecuatoriale a fost producţia de cacao şi cafea. Apoi, a fost descoperit petrolul, iar de atunci, familia lui Obiang şi aliaţii săi s-au îmbogăţit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite