Grupările infracţionale conduse de români, subiect pentru presa din Cancun. Cum a reuşit o bandă să fure milioane de dolari din bancomate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numai în Cancun, peste 100 de bancomate au fost controlate de o grupare infracţională                       FOTO: Wikipedia
Numai în Cancun, peste 100 de bancomate au fost controlate de o grupare infracţională                       FOTO: Wikipedia

Jurnaliştii din Cancun, unde peste 100 de români sunt blocaţi în aeroport, nu au reuşit să obţină din partea autorităţilor mexicane motivul pentru refuzul accesului. Totuşi, jurnaliştii leagă situaţia acestora de grupările infracţionale conduse de români care au acţionat în oraş în ultimii ani.

În continuare, peste 100 de români sunt reţinuţi pe aeroportul din Cancun în condiţii improprii, fără hrană şi apă. De asemenea, aceştia au reclamat abuzuri ale poliţiştilor de frontieră maxicani, care comunică doar în limba spaniolă.

Între timp, pentru că nu a reuşit să afle de la autorităţi motivul pentru care cetăţenii români sunt reţinuţi pe aeroport, presa locală prezintă activităţile ilegale desfăşurate de grupări conduse de români. Printre acestea se numără şi un caz care a început să fie investigat în urmă cu mai puţin de doi ani, când poliţia mexicană a primit numeroase alerte din SUA conform cărora bancomatele din Cancun erau controlate de o reţea din România. Gruparea fura banii din conturile turiştilor din întreaga lume, presupusul cap al acesteia fiind un român pe nume Florian Tudor, care era ajutat de Adrian Constantin Tiugan şi Adrian Ninel Enachescu. Tiugan avea deja mandate internaţionale de arestare pentru furturi din bancomate din Italia şi Vatican. 

De atunci, FIU (Unitatea de Investigaţii Financiare din Mexic) a descoperit felul în care gruparea spăla banii: membrii săi transferau banii în conturile rudelor, prietenilor sau chiar ale unor companii - cel puţin opt firme au fost implicate în jafuri - iar, ulterior, banii au fost folosiţi pentru cumpărarea unor imobile în Mexic, precum şi în alte ţări. Companiile implicate în spălarea de bani au sediile în Mexic şi România. 

Gruparea condusă de români ar fi reuşit să controleze peste 100 de bancomate prin intermediul unor dispozitive care copiau datele cardurilor. Conform unui fost membru al bandei, lunar, erau copiate datele de pe 1000 de carduri.  „Am retras aproximativ 200 de dolari de pe fiecare card. 20 de milioane de dolari retraşi în fiecare lună”, a declarat el. 

Între 2014 şi 2019, banda ar fi reuşit să fure milioane de dolari din ţări precum Mexic, Indonezia, India, Barbados, Paraguay, Brazilia, Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan. 

Percheziţiile DIICOT în România

În 2019, DIICOT făcea mai multe percheziţii în România, la complicii bandei rămaşi în ţară:

La data de 25.07.2019, procurorii D.I.I.C.O.T. –Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O. - Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată şi Serviciul Antidrog, B.C.C.O. - Craiova au efectuat un număr de 14 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Craiova şi Bucureşti, precum şi în localităţile Salcia şi Argetoaia din judeţul Dolj.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2012, a fost constituit un grup infracţional organizat, format din cetăţeni români şi mexicani, care a acţionat pe teritoriul României, Mexicului, S.U.A. precum şi a altor state, în ceea ce priveşte comiterea de fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranţi pe ruta România - Mexic - SUA şi spălare a banilor.

n urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut faptul că liderul grupării a coordonat întreaga activitate infracţională din Mexic, unde deţine, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăţi comerciale, unele specializate în achiziţionarea şi montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat şi asigurarea mentenanţei acestora.

Activitatea infracţională a constat în instalarea de sisteme de tip ,,skimming” pe diferite bancomate, din localităţi situate pe litoralul mexican şi frecventate de foarte mulţi turişti străini, în vederea copierii datelor informatice conţinute de cardurile introduse în acestea, şi ulterior utilizării lor în mod fraudulos în scopul retragerii sumelor de bani conţinute.

Pentru a asigura suportul tehnic al activităţilor infracţionale realizate, membrii grupării au recrutat din România, persoane care aveau cunoştinţe în domeniul electronicii sau tinichigii, pentru a construi dispozitive electronice, sisteme informatice şi componente de ATM-uri necesare copierii datelor cardurilor bancare.

După obţinerea în mod fraudulos a datelor informatice erau formate echipe compuse din alţi membrii ai grupării care se deplasau în alte state precum S.U.A., India, Paraguay, Indonezia etc., de unde retrăgeau sumele de bani existente în conturile bancare aferente instrumentelor electronice de plată copiate.

În contextul desfăşurării acestor activităţi ilicite, începând cu anul 2015, la gruparea de crimă organizată au aderat persoane de cetăţenie română, extrem de violente, care au avut rolul de a asigura menţinerea ordinii şi obedienţei membrilor grupării, dar şi protejarea demersurilor infracţionale de acţiunile altor grupări de criminalitate organizată.

În vederea desfăşurării în bune condiţii a activităţilor infracţionale, pentru controlarea persoanelor recrutate, fie electronişti, fie persoane care retrăgeau sumele de bani folosind cardurile bancare clonate sau a membrilor care aveau rolul exercitării actelor de violenţă, membrii grupării au interacţionat cu grupări de crimă organizată din România, în special din Craiova şi Bucureşti.

Banii obţinuţi din activitatea infracţională au fost folosiţi pentru achiziţionarea de terenuri, construirea de clădiri, ori a unor autoturisme de lux, sau ca şi capital al unor societăţi comerciale de tip ,,paravan”, atât în Mexic, cât şi în România, fiind folosite în acest scop diverse persoane interpuse, obiectivul final fiind introducerea acestora în circuitul financiar legal.

În cursul anului 2018, pe fondul unor divergenţe existente cu un fost membru al grupării care avea rolul de a supraveghea derularea în condiţii de siguranţă a activităţilor infracţionale, liderul grupării a dispus şantajarea membrilor familiei acestuia.

La data 02.04.2018, persoana vătămată a fost înjunghiată într-un loc public din oraşul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării.

Ulterior, la data de 11.06.2018, în timp ce victima se afla pe raza aceleiaşi localităţi, la bordul autoturismului său, fiind însoţit de o altă persoană, a fost împuşcat de o persoană care asigura paza liderului grupării.

În urma percheziţiilor efectuate au fost ridicate şi indisponibilizate 6 autoturisme de lux, sumele de 21.520 lei, 5075 USD, 16.550 EURO, 8450 lire sterline, 1 pistol cu glonţ calibru 9 mm, 5 ceasuri de lux,51 telefoane mobile, 26 carduri bancare, aparatura skimming,înscrisuri doveditoare ale unor transferuri bancare.

Activităţile au fost integrate acţiunii comune executate în parteneriat cu autorităţile judiciare competente din cadrul FBI prin intermediul Biroului Ofiţerilor de Legătură al acestei instituţii în România, respectiv organe judiciare din Mexic.

La acţiunea operativă desfăşurată a asistat şi un reprezentant al Biroului FBI la Bucureşti.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite